Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý den nemocniční vrchní sestry Marty je jen vyčerpávajícím kolotočem těch nejúmornějších povinností. Nedávno ovdověla a je sama se svým dospívajícím synem. Na nic si nestěžuje, sama sebe jakožto pravověrná komunistka přesvědčuje, že žije v ráji a v bezpečí. Všechno kolem ní je přece normální. Všichni očekávají vysněné lepší zítřky. Ale pak přichází zlom, který otočí její život naruby. Do její samoty vstoupí mladý přidrzlý nemocniční údržbář Oskar s vlasy až po lopatky a s názory, které rozmetají Martin bezpečný normální svět na atomy. Vztah k nekonformnímu mladíkovi změní všechny dosavadní životní jistoty tak, jak to bylo možné v socialistickém režimu, v časech "normálnosti". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ano, takhle jsme, Mařenko, tehdy žili... 1) Věrohodně působící příběh ukazuje, že peklo si děláme navzájem bez ohledu na společenský režim. Nelze ovšem nedodat, že některé režimy dávají těm zmetkům více prostoru, než jiné. 2) Dobově velmi trefené postavy pomalu procitající vrchní sestry (43letá Nela Boudová), sekretářky Vlasty (výborná 40letá Hana Ševčíková), Martiny matky (skvěle na nervy jdoucí 65letá Zdena Herfortová), homosexuálního lékaře (51letý David Prachař), odcházejícího rezignovaného primáře (74letý Jan Kačer), přes mrtvoly jdoucího kariéristy (44letý Pavel Nečas) a dalších padnou do dusné atmosféry nemocnice jako ulité. Připomínají pamětníkům, s čím jsme se tehdy natolik sžili, že jsme to už místy ani nevnímali. 3) No a na igiho B (hodnotil odpad). se nezlobte, on už je takový:) ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Ne ne ne a ne!!! Tohle už snad není normální! Nevím, co dělali a jak žili soudruzi Polesný a Konášová za normalizace, ale našinec se při sledování téhle >drámy pro dámy< musí ptát, jestli byly horší ty >angažované< sračky normalizační nebo jsou horší ty >aranžované< sračky neonormalizační... ?!? . . . Každopádně TOTO je formou jen telenovelově povrchní, uměle natahovaná a s otravně nervní >trendy< kamerou lacině imbecilní stádu podbízivá šmíra a obsahem faktograficky plná chyb a pitomostí, herecky přehrávaná uboze panoptikální a v textech blábolící vylhaná a upocená nenormální sračka... °-[.. . . . Jen další doklad toho, kam až je schopna >veřejnoprávě< zajít pražská čudlárna v čase análnosti. Hnus a děs - a víc už zase dosti... - - - P.S. A až se musím s lehkým odstupem smát, kolik je tu ejhle náhle procítěných pamětníků a odborníků na normalizaci! Jak se zde s přibývajícími komentáři ukazuje, vymývání mozků všelijakými těmi >vyprávěnkami< a dalšími chorobnými telematériemi vyráběnými napříč televizáckými k/anály zjevně nese svoje ovoce. Každopádně pak jak i vidno - všelijací manipulátoři (jistý plagiátorský konstruktér komentářů... °-) a multikáry (stačí číst - ta dikce, ta dikce! ;o) zde dnes mají zase pré! Soudruzi z NDR zjevně svoji práci i dvaadvacet let po převratu vedou dobře... %-o - - - P.P.S. Jen tak mimochodem, pár minut po skončení této matérie byl na >jiném prostoru< uveden Malickův film "Nebeské dny" (viz http://www.csfd.cz/film/6340-nebeske-dny/ ) . . . Tak snad děti mohly srovnávat, čemu se zde dává čtyři a pět hvězd, ale předpokládám, že se musely vyčurat a mazat do hajan... Škoda... °-/ - - - - - (Poprvé viděno 8.1.2011 na >nenormalní jebničce< , hodnocení 55., znechucený komentář zde otráveně jako druhý - 8.1.2011) - - - - - - - - - - Mimo mísu... Zajímavé - ve 20:05 už zde hodnotil soudruh # S.Giuntini**** , ve 21:15 zde už natlačlly svá hvězdná hodnocení tyto další entity: # Rosalinda**** # ex.it*** # mambo*** # Enfold**** # Paity** # Lenny09*** # petulinkaz***** # Tomdra*** # medulinka*** # Pidy** # tomala4**** # TrebleClef*** a docílily momentální hodnocení 66% (skrýnky mám!) . . . Samé hvězdy dadabáze! To je nějaká brigáda mrdketingové práce z Šašské čudlovize, co zde tlačí už dopředu rating do rudé - či čo soudruzi? - - - Mimo mísu (vol.2 - 9.1.2012) To je zvláštní, kolik zdejších :::kmenových a pravidelně a poutavě píšících komentátorů::: (;o) se náhle potřebuje vyjadřovat zrovínka k mé maličkosti... °-] Tak nakonec se stačí čas od času normálně podívat na ccv jich samotných, že... ;o[] ()

Reklama

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Zřejmě z celýho socialismu zbyly na světě poslední dvě embéčka, který produkce někde sehnala a postavila na ulici spolu s moderní ávií, a kolonka "reálie roku 77" se mohla odškrtnout. Nechápu, proč nepřibrali maskérky, co aspoň tu dobu pamatují... Tady ty postavy jsou šmrncovní pomalu jak kdyby je posbírali na Flóře v shoppingu... Příběh celkem ujde, Boudová recituje příšerně (úmyslně neříkám hraje), trochu to zachraňuje Kačer a Ševčíková. Na tu se dá chvilkama i koukat, jako ženská má něco do sebe. Takovej film, co dá řadě lidem obživu, řada jiných se u toho zase pobaví, ale žádnej klenot teda, to ne. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Doufám, že tuhle dobu už nebude muset nikdo z nás nikdy zažívat a že jsme se z toho všichni dostatečně poučili. Hana Ševčíková byla výborná. Zahrála takovou bezcharakterní a bezpáteřní mrchu, která se hned tak nevidí. Při jejím slizkém úsměvu se mi začala otvírat kudla v kapse. Klidně se vsadím, že by po revoluci tahle osoba převlékla kabát a dělala, že je ta nejčistčí bytost na světě a že vlastně ona za nic nemohla, že ji jenom semlela doba. Marty máma taky stála za to. Když se to vezme kolem a kolem, tak tady byli všichni pokřivení dobou a proto bylo jejich chování a konání přesně takové, takže název filmu je naprosto přesný a vystihující. ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Na českou tvorbu velmi povedený film. Nela Boudová je skvělá všude, téma Charty 77 nevyužité. Oceňuji také to, že nedošlo k happyendu :) P.S.: Když jsem si přečetla komentář igi B., byla jsem z toho fakt znechucená a připadala si jako na diskuzích zpravodajských serverů. To na ČSFD, myslím, nepatří. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Filmového potomka postavy Nely Boudové hraje její skutečný desetiletý syn Andrej. (Olík)
  • Kromě epilogu se celý příběh odehrává v prvních měsících roku 1977. Na oslavě narozenin komunistického funkcionáře pouští diskžokej (Miloš Skalka) mj. píseň Až skupiny Katapult. Ta přitom ve skutečnosti vyšla poprvé na singlu až o dva roky později, v roce 1979. (bohemia_regent)
  • Sanitka Škoda 1203 M s obdélníkovými světlomety, která se ve filmu objevuje, se začala vyrábět až po roce 1984. Dobová verze měla světlomety kulaté. (agossini)

Reklama

Reklama