Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

emma53 

všechny recenze uživatele

Celkově bych Kill Your Darlings zařadila mezi snímky, které jsou svým způsobem zpracování zvláštní a nemusí úplně každému sednout. Já jsem se začátkem dost těžko prokousávala, ale v určité fázi nastal zlom a pak už to nebyl žádný problém, ba právě naopak. Díky i za některé scény, které byly poměrně citlivě zvládnuté, takže jsem nemusela použít rychloposuv. JInak patří určitě chvála za bezvadné herecké obsazení, které jsem v průběhu filmu postupně oceňovala a celé mně to trochu připomínalo film On the Road, což bylo asi namístě, protože k tomu psal předlohu Jack Kerouac, kterého si tady střihnul Jack Huston. K tomu velmi dobrá dobová atmosféra a muzika, takže na závěr už jen něco od Allena : "Dej si pozor. Nejsi v říši divů. Slyšel jsem podivnou ztřeštěnost, co roste ve tvé duši. Ale máš štěstí ve své nevědomosti, ve své samotě. Ty, kdož jsi trpěl, najdi kde se láska schovává. Dávej, děl se, ztrácej, jinak zemřeme nevyzrálí." ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Od Zbav se svých miláčků jsem si možná sliboval něco víc, a proto jsem měl po zhlédnutí celkem rozporuplné pocity. Námět byl rozhodně poutavý a herecké výkony na slušné úrovni - přesto mě nechal snímek takřka po celou stopáž veskrz chladným a přišel mi ve výsledku jako průměrné životopisné drama, přiostřené zločinem. Vedle beatnické dějové linie mě zaujalo zobrazení vztahu Allena s matkou. Lepší tři hvězdičky! ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Hm, takže Radcliffe dokáže nosit celý film kontaktní čočky, když je po třeba, aby hlavní postava neměla modré oči. (Ale jo, chápu, že tehdy byl malé děťátko.) Jiný komentář k téhle idealizaci neidealizovatelného asi nemám. Snad jenom to, že buďto Dane DeHaan hraje úplně vždycky absolutní kretény, nebo jenom zkrátka upřímně nenávidím jeho jakoukoliv přítomnost na plátně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bítníci asi nebudou generací pro mě. No co asi, spíš vůbec. Vždycky, když jsem se s nimi setkal, tak jsem byl otrávenej z toho jejich, podle mě, nesmyslného chování, které mi přišlo místy úplně absurdní. Nevím, co se jim tenkrát honilo v hlavě, ale válka to nejspíš nebyla. Chlast a experimenty s drogami uzpůsobené inteligencí, která už hraničí s možností normálního života, tady tento film ukazuje opravdu pěkně. Filmařská stránka se mu vytknout rozhodně nedá. Ale já jsem byl úplně mimo ty jejich debaty. Podle všeho by takový bítník mohl být klidně i místní opitka, který sedí nad kořalou, rozjímá nad životem a přemýšlí každý druhý den, kdy měl špatnou opici, jak se zabije, aby po něm zbyla alespoň ta vzpomínka. Jenže ten to alespoň myslí upřímně. Tihle kluci byli jenom nevybouření a nevěděli pořádně, co chtějí. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Hmm.... upřímně nevím moc, co k tomu mám říct. Takové 3-4*. Radcliffe mi prostě nějak nesedl do té role, i když je fakt, že to že byl gay bych mu věřila, ale prostě mi nepřišel jako nejlepší možný výběr pro tuto roli. Za to role Luciena byla pro Dane DeHaana jako stvořená. No a vidět zase v něčem hrát M. C. Halla bylo moc příjemné. Je pravda, že mě film přiměl ke zvídavosti nad danou dobou a její generací a hlavními iniciátory. Něco jsem si početla na wikině a z toho všeho mohu říct, že film byl relativně dobře natočený vzhledem k realitě, takže to životopisné jim výjimečně žeru. Zjistila jsem, že informace v mé hlavě byly značně chabé - věděla jsem jen, že existuje báseň Kvílení a že byla napsána beatníkem, ale to bylo celé... takhle jsem se začetla do životopisů Ginsberga, Burroughse, Kerouaca (Jo o tom jsem věděla něco víc, i když to jeho nudné dílo jsem nečetla, jen viděla a nic moc) a samozřejmě i do životů Kammerera a Luciena Karra. A ještě mě to iniciovalo k tomu, abych se konečně koukla na Howl, které mám v ntb už nějaké dva roky. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Snímek byl poprvé uveden na festivalu Sundance v Utahu 18. 1. 2013. (ČSFD)
  • Vo filme hraje David Cross Ginsbergovho otca Louisa. Vo filme I'm Not There (2007) si tento herec zahral samotného Allena Ginsberga. (Saraswati)

Reklama

Reklama