Reklama

Reklama

Transformers: Zánik

  • USA Transformers: Age of Extinction (více)
Trailer 1

Automechanik Cade Yager (Walhberg) se snaží uživit sebe a svou dospívající dceru Tessu (Nicola Peltz) opravováním hodně nepojízdných vraků. Zoufale se mu nedaří, ale jen do doby, než se z jednoho roztřískaného náklaďáku vyklube Transformer a zrovna ten nejdůležitější – Optimus Prime. Cade z toho jen těžko může mít radost, protože Amerika se ještě úplně nevzpamatovala ze souboje „hodných" Autobotů se „zlými" Deceptikony, který na konci třetího dílu zlikvidoval půlku Chicaga. Čtyři roky poté jsou všichni zástupci téhle mimozemské rasy na indexu a elitní vědecké mozky se snaží vytvořit pozemské Transformery, kteří by účinněji čelili podobným hrozbám. Z minulosti ale víme, že cesta do pekel bývá dlážděná dobrými úmysly, a jinak tomu nebude ani v tomto případě. To však Cadea příliš netrápí. Zatím. Jako nový lidský parťák toho nejslavnějšího z Transformerů se ocitl nejen v hledáčku americké vlády, ale pronásledují ho i Optimovi krajané. Do toho všeho se jeho dcera zamilovala, s čímž jako otec rozhodně nemůže souhlasit. Čtvrtí Transformers kromě Wahlberga v hlavní roli přinesou ještě jednu zásadní novinku – Dinoboty, což jsou mechaničtí tvorové, kteří vypadají jako prehistoričtí ještěři. Vítejte v transformovaném Jurském parku. (Bontonfilm)

(více)

Videa (26)

Trailer 1

Recenze (1 142)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

"Přepíšeme historii," zní jedna z prvních vět filmu. A fakt jako že jo. ;) Zahraniční recenze opakovaly, že jde o redefinici blockbusteru, ale spíš jde o zcela nový typ. Už to není ani kinematografie atrakcí, nýbrž kinematografie abstrakcí: hudba a zvuk se slévají do jedné kakafonie, v obraze je mnohdy přes všechny ty výbuchy, prach a rychle se pohybující věci obtížné rozlišit postavy. Vedle toho, že je tento díl pozoruhodný z formálního hlediska, si zaslouží rozbor i z toho ideologického, protože je velmi - a imho záměrně - na mnoha úrovních rozporný: velkorozpočtový trhák v IMAXu a ve 3D a s Dolby Atmos zvukem je oslavou starých technologií; kritizuje se prefabrikovanost hollywoodské produkce ("Dnes se točí samé sračky, sequely a remaky."), a přitom se navrací k mytickým či mytotvorným vyprávěním (vč. okázalých citací Forda a Kubricka); důraz je kladen na rodinné hodnoty, jenže lidé jsou definováni jenom na základě svého vztahu k technologiím a je jasně řečeno, že si ani nezaslouží zachraňovat atd. apod. Naštěstí je to celou dobu nesmírně sebeuvědomělé, takže je možné nebýt jenom fascinován tím, jak moc jsou TRANSFORMERS: ZÁNIK podnětným dílem na rozbor a výklad, ale lze si čtverku užít jako nekorektní zábavu, jejíž vtipnost a provokativnost vystihuje scéna, v níž Texasan vyhání Afroameričanku z trávníku baseballkou (když už Kruger navazuje na literární tradici otrokářského narativu, kterou ozváštňuje převedením vztahu bílý - negr na lidi - robot a narušením této dichotomie na lidi + roboti vs. korporace). Obsáhleji v Prvním dojmu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vyzeráme nešťastne?“ Prví Transfomeri od Baya, ktorí ma bavili. Bol som v šoku, že sa to stalo, pretože prvé tri diely sú strašne nudné a nezábavné a dopozeral som ich len s vypätím všetkých síl. V štvorke však Bay sériu relatívne reštartoval. A urobil dobre! Prvú hodinu som sa vďaka viacerým osviežujúcim, vítaným novinkám (Mark Wahlberg a jeho hlášky, dinoboti, Kelsey Grammer a síce klišé, ale inak príjemne osobný vedľajší motív hrdinovej dospievajúcej dcéry a jej frajera), poriadne bavil. Pozitívne ma zaskočila aj likvidácia komickej postavičky, teda veci, ktorá bežne v hollywoodskych veľkofilmoch NESMIE zomrieť. Bol som rozhodnutý dať neskutočné 4*. Naozaj. Tak veľa som nedal žiadnemu z prvých dielov. Wahlberg, ktorého som kedysi nemal rád, ale s pribúdajúcimi rokmi ho mať rád začínam, tomu prekvapivo veľa dal. Bohužiaľ, štvorka trvá dve a pol hodiny a po hodine a pol to začne byť podobná nuda, ako jednotka, dvojka... a trojka. Ku koncu už to bol neskutočné digibordel, ktorý som chcel mať za sebou. Každopádne ma potešil vysoký počet hlášok („Aspoň vidíš, čo sa stane, keď machruješ.“; „Tak som to nemyslel.“; „Tie prachy asi nedostaneme, nevyzerá to na to.“). ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Už som Transformerov nadobro pochoval, nemienil som sa k nim vracať a už vôbec nie utrácať nejaké peniaze. Vážne ľutujem všetkých, ktorí na túto trojhodinovú digitálnu nudu boli v kine. Tento "superblockbuster" som mal od môjho brata na usb asi 3-4 mesiace. Áno, tak dlho som váhal, či tomu vôbec venovať čas. Našiel som iný spôsob a sledovanie som spojil ešte s inou činnosťou a preto som sa obetoval, ale aby som neklamal aj kvôli deťom. Očakávania sa potvrdili a ono je to vážne tak stupídne, naivné a detsky hravé, že je to vyslovene pre deti. M. Bay ten film určite nerobí pre deti, ale ja by som ich inej vekovej kategórii ani nedoporučil. Marky Mark je lepšia voľba než splašený Shia, ale ani on filmu nepomohol. A čo nového? Nič...Opäť modelka v čistej košeli, ktorá nevie hrať, opäť roboti s nudnými hláškami, opäť nudné súboje, znova nikto ani škrabanec a znova a znova zachraňujeme svet...Kurva veď už buďte normálny a aspoň trocha originálny! Peniaze na filme vidno, ale čím viac trikov, tým väčšia nuda. Bay zastav to a venuj sa niečomu inému, toto už nemá význam. 40%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ve světě střídmých devadesátiminutových stopáží mohlo jít o zdařilý blockbuster nárokující si titul "nejlepší díl ságy"; materiál tu na to nesporně je. Ze záhadných důvodů to však neopodstatněně nabobtnalo do rozsahu rovnou dvou celovečeráků a tak tu na každou jednu povedenou minutu/scénu/hlášku připadají dvě až tři minuty/scény/hlášky, které jsou nudnou bezpředmětnou vatou (v tom lepším případě) či ad absurdum dovedenou bayovsky kýčovitou infantilitou (v tom horším a bohužel i častějším případě). ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto masterblasteru jsem si hned musel položit zásadní otázku, proč se dávní transformeři přeměnili v Pekingu nebo kde na dinosaury. To cirka před 66 miliony lety se maskovali do dinosaurů, aby je ostatní nepoznali, jako se maskovala partička okolo Primuse do aut, aby zcela splynula se zdejším prostředím, nebo co? A když už, tak proč zůstávali při kombatu v těch maskovacích podobách, když víme, že na to se vždy přeměňují v obrovské humanoidy? Proč musel mít Wahlberg zrovna takovou dceru? Byla k neuvěření, takový archetyp se opravdu nehodí do filmu, kde je potřeba projevit statečnost a chytrost k boji s kolosálně monstrózními roboty z hlubokého vesmíru. Ale jinak to bylo pěkný. ()

Galerie (212)

Zajímavosti (61)

  • Ve chvíli, kdy Tessa (Nicola Peltz) přelézá po kotvících lanech z mimozemské lodě na mrakodrap, jsou vypuštěni robo-psi, kteří ji po lanech pronásledují. V jednom z několika záběrů, kdy už stojí kousek za ní, však robo-psi chybí. (Geriel)
  • v čase 2:31:09 je možné na okamžik vidět, že za Cadem Yagerem (Mark Wahlberg), který se kryje za zídkou, stojí kaskadér v šedém oblečení. (rossi001)
  • Pokud to bylo při natáčení jen trochu proveditelné, jsou lidé v trikových záběrech skuteční, protože vytvořit přesvědčivé, plně digitální lidské postavy, bylo v době vzniku filmu extrémně náročné. To samé platí pro nejrůznější výbuchy, kouř nebo oheň. (Zdroj: fandimefilmu.cz)

Související novinky

Transformers nabírají scenáristy

Transformers nabírají scenáristy

23.05.2015

Čtvrtý díl Transformers utržil 1,1 miliardy dolarů a stal se nejvýdělečnějším filmem minulého roku. Není tedy divu, že bude série pokračovat, a nejen to. Po vzoru úspěšného Marvelu ji čeká rozvětvení… (více)

Need for Speed jede dál

Need for Speed jede dál

09.04.2015

Rychle a zběsile 7 je v kinech necelý týden a už vydělalo skoro půl miliardy dolarů. V Hollywoodu si tak lámou hlavu nad tím, kde vyhrabat schůdnou konkurenci, a odpovědí je pokračování Need for… (více)

Transformeři se rozvětví

Transformeři se rozvětví

28.03.2015

Stará písnička, jiná značka. Když se v Marvelu rozhodli naplánovat několik filmových sérií, které se měly protínat ve velkých týmovkách, byl to velice riskantní plán. Protože ale vedl k Avengers,… (více)

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

21.12.2014

Čtyřka Transformers sice neposbírala moc nadšených reakcí, protože se ale jedná o nejvýdělečnější film roku, pokračování nás nemine. V minulých měsících se hojně spekulovalo o tom, jestli ságu… (více)

Reklama

Reklama