Reklama

Reklama

13. komnata - Série 15 (2018) (série)


13. komnata Karla Zimy (S15E17)

(epizoda)

Obsahy(1)

Herec s dobrým srdcem daroval známému muzikantovi ledvinu a zachránil mu tím život. Herec Karel Zima se narodil 13. prosince 1971 v Liberci. Vystudoval herectví na Státní konzervatoři v Praze, poté působil na scénách Divadla Drak v Hradci Králové, Divadla AHA, Divadla bratří Formanů, Divadla Na Prádle, Divadla v Řeznické, Divadla pod Palmovkou, Divadla v Dlouhé, Divadla Na Fidlovačce a Divadla z praku, pro které píše i vlastní scénáře. Téměř dvacet let se průběžně objevuje v televizi a ve filmu v menších i větších rolích různého charakteru, jichž se dá dosud napočítat více než sto sedmdesát. Diváci si ho pamatují například z filmů Non plus Ultras, Kajínek, Špindl, Kousek nebe, Na druhý pohled, Hany, Rozkoš a především jako hvězdu televizních seriálů Labyrint, Pustina, Temný Kraj, Ohnivý kuře, Nevinné lži, Zdivočelá země, České století aj. Vyznačuje se výrazným, temperamentním způsobem herectví, při němž využívá svou svědomitou fyzickou průpravu, která mu umožňuje provádět i odvážné kaskadérské kousky. Je členem sportovního týmu Real TOP Praha, pod jehož hlavičkou se angažuje v charitativních zápasech v několika sportovních odvětvích. Aktivně se účastní závodů automobilů do vrchu. Karel Zima není jen výborný herec, ale také prokázal, že je filantropem a dobrým člověkem s velkým srdcem. Zachoval se mimořádně lidsky a obětavě, když zcela nezištně a spontánně daroval ledvinu svému známému Karlu Vaňkovi z thrash popové kapely s názvem 100°C a zachránil mu tak život. Přestože se neznali nijak dlouho a známí ho kvůli riziku od tohoto záměru odrazovali, když se Karel Zima dozvěděl, že je Vaněk vážně nemocný, zcela nekompromisně se rozhodl mu pomoci. „Já jsem měl dvě zdravé ledviny a on žádnou. Urolog mi před lety řekl, že mám krásné a zdravé ledviny, takže jsem věděl, že mu můžu jednu darovat,“ řekl, když svým činem mimořádné lidské vstřícnosti prokázal velkou odvahu. Kurážně se rozhodl pro riskantní invazivní zásah do svého těla, pro operaci, ale musel podstoupit i dvacet důkladných a náročných předoperačních testů. V rozhodnutí a mimořádné empatii ho podpořila sedmnáctiletá dcera. Jeho operatér tehdy v plzeňské nemocnici prohlásil, že nikdy předtím nezažil, aby někdo mimo rodinu podstoupil takovou oběť a dobrovolně se nabídl k darování ledviny. I když se po zákroku vyskytly obtíže, oba Karlové jsou nyní v pořádku, byť teprve budoucí měsíce ukážou, zda se vše podařilo podle plánu. Stěží lze pochybovat o tom, že díky této zkušenosti vzniklo mezi oběma muži opravdové kamarádství, neboť spolu strávili a ještě stráví hodně času. A Karel Zima už po čtrnácti dnech po operaci opět naplno naskočil do náročného hereckého kolotoče… (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela mě to zklamalo. Čekal jsem, že Karel Zíma bude víc představen - jeho divadelní kariéra, jeho nyní již bývalá manželka, ta se tam vůbec neobjevila, něco více o aktivitách -, ale celé to byla vlastně jen agitka na to, jak daroval ledvinu a jaký je to chrabrý chlapík, což potvrdili všichni kolem. Na to stačilo pět minut, pak už to trochu znělo jako přehnaná chvála. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chytrová v podstatě zkazila Olmerovi kariéru.Jeho problém, že ji cpe všude.To je snad nejhorší "herečka" u nás.Nikdy nezapomenu na její strašidelné výkony v Tankovém praporu a Ještě větší blbec, než jsme doufali.Hezký obal nemusí znamenat, že uvnitř najdete kvalitu.Jinak Karel Zima je neuvěřitelnej borec, i když je to pro mě nepochopitelné a já osobně bych nic takového nikdy neudělal. ()

5tipes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karel Zima je fajn herec a velký člověk, ovšem tento dokument byl teda dost pěkný amatérismus. Předně zvuk (Chytrová nebyla vůbec slyšet a vlastně to bylo i dobře, jenže působilo to jako chyba) byl velmi špatně nasnímaný, ruchy rušily až moc. Kamera a vůbec záběrování nemělo žádnou inteligenci - v kompozicích bylo strašně moc rušivých předmětů, nevhodné používání objektivů a střih opravdu absolutně náhodný. Opět další podprůměrný Olmer, který by už měl opravdu skončit, nebo dělat pro amatérskou televizi. Hudební režie strašná a Chytrová úplně mimo. Filmové ukázky nevhodně vybrané a výpovědi respondentů jak z bulvárního časopisu. Proč ten kameraman snímal u Zimy všechen ten bordel v bytě - vždyť mu to strašne ublíží. ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je zlváštní, jak některé komnaty monou být absolutně průměrné a jiné zase špičkové. A divým se, že starý zkušený režisér natočí takový paskvil - bylo to až trapné, nebýt Karla Zimy a jeho činu, vypnula bych televizi po pár minutách dokumentaristického snažení. ()

Reklama

Reklama