Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutal boj o moc a peníze, který zcela potlačil práva jednotlivců a nebral ohledy na nic a na nikoho. Prvním mužem odsouzeným za nájemnou vraždu se stal Jiří Kajínek, obviněný z vraždy podnikatele Pernera a jeho osobního strážce Klempára. O jeho vině však i po deseti letech stále přetrvávají pochyby. Poté, co se pokusil uprchnout z věznice na Borech, se jeho případu ujímá mladá advokátka Pokorová, která žije se svým šéfem, právníkem Dočekalem, jenž Kajínka sám neúspěšně obhajoval. Pokouší se ji odradit, ona je odhodlána najít důkazy, které by jí umožnily případ znovu otevřít. Jak postupně odhaluje prorůstání zločinu do státní správy, zdá se stále pravděpodobnější, že její šance dosáhnout obnovy procesu jsou marné. Potom se však Kajínkovi podaří uprchnout z Mírova, věci dostanou nečekaný spád a Pokorová se konečně dostane na stopu tomu, co se tehdy stalo a kdo stojí v pozadí Pernerovy vraždy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 167)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Podle traileru to měl být příšerný akčně-šukací český pokus o vězeňské drama, úvodní titulky se jmény hlavních partnerů (Blesk, Nova) mi taky moc optimismu nedodaly. A co teprve ten hořký náraz, když jsem si po deseti minutách smutně uvědomila, že snad polovina postav je velmi viditelně předabována (v závěru je to procento mnohem nižší, ale stejně to přemluvení - hlavně v případě Bogusława Lindy - působí velmi rušivě). A ano, i přes tohle všechno se mi Kajínek líbil. Nebudu tvrdit, že je 100% autentický, to není (minimálně některá moderní technika se s příběhem starým několik let příliš neslučuje a najdeme tu i několik dějových nepřesností), ale drží se alespoň částečně jedné z možných verzí a to je mi na něm sympatické. A také je, snad kvůli Brabcově vypiplané kameře, která mi tentokrát nepřišla ani tak šíleně kýčovitá jako u Máje, velmi dobře koukatelný. Jakožto Plzeňákovi, který má velmi blízkého známého u Policie ČR a ten mu přiznal, že se o jistých zákulisních "nepravostech" doslechl, mi tento film velmi sedl. A to české filmy, ani akční žánr jinak nemám příliš v lásce. Následuje možný, nikterak však zásadní SPOILER: A v konečném důsledku je velmi příjemný i fakt, že z Kajínka film nedělá úplné neviňátko. Onen výše zmíněný známý, který film neviděl, za mnou po shlédnutí přišel a ptal se, jestli ve filmu Kajínek vystupuje jako ryze kladná, nevinná postava. Říkám, že ne (to, že je Lavronenko tak šíleně charismatický, že mu prostě musíte mu fandit, už je věc jiná), že se tam objevuje něco o tom, že donášel jisté informace / materiály komusi na policii. Reakce mě překvapila: "Tak to by sedělo." ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Kajínek dokáže zaujmout některými méně známými fakty a chvílemi mu nelze upřít spád. Herecky i filmařsky jde ale o nevyváženou podívanou, která je ve výsledku „jen“ lépe nasnímanou televizní dramatizací ostře sledované kauzy (přičemž třeba tématicky podobní Sametoví vrazi měli výrazně lepší tah na branku i gradaci). ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tentokrát začnu u herců, protože tam je co chválit a já radši chválím než kritizuju. Dáma má přednost, čili Tatiano pojď te k tabuli. Dostala jste roli o které, díky svému rozsahu sní asi většina hereček a já z radostí musím uznat , že jste jí zvládla dobře. Charisma, půvab a kvalitní herecký výkon, který pro mě spočívá v tom, že jsem uvěřil tomu zápalu pro věc, který v sobě Vaše postava má. Takže za 2. Vladimíra Dlouhého už bohužel k tabuli zavolat nemůžu a řeknu jen tolik. Při představě v jakým zdravotním stavu film natáčel mám pro něj jen dvě slova : obdiv a úcta. Do hereckýho nebíčka posílám jedničku a velký díky navíc. Pane Lavronenko, pojďte taky k tabuli, pažalsta. Na Vás přišla role nejtěžší, role Kajínka. Autoři filmu vám rozhodně nic neusnadnili, protože i když film je "volně inspirován" nelze se i s ohledem na název filmu ubránit srovnání se skutečným Kajínkem a tady je to právě paradox, zatímco skutečný Kajínek mě připomíná hodnýho strejdu z Vysočiny, co se rád dá do řeči s každým kdo půjde kolem, vy mě paradoxně připomínate Kajínka víc než samotný Kajínek, tedy chlapa co umí utéct z basy, ranaře co si nebojí ani těch největších hajzů a jde si za svým. Co s tím ? Nic, Váš problém to není, máte za jedna a těším se brzy dosvidanja. Pane režisére, mohl by jste na chvilinku k tabulce ? Co k vám ? Trošku velký sousto na debut, nemyslíte ? Ale v poho, velký cíle si umí dávat jen velcí frajeři. Nejvíc jsem od Vás čekal v akčních scénách a paradoxně tam jsem nejvíc na vážkách. Scéna vniknutí URNY do bytu, kde se schovává Kajínek je dokonalá, bravo nejlepší akční scéna v historii našeho filmu, ale co ten Mírov ? Nešlo tomu dát větší dynamiku, třeba i za pomocí hudby, jako klid Petře nenatočil jste ten útěk špatně, jen je to asi jedna z nejočekávanějších scén, takže by měla podle toho vypadat, aby jsme se my diváci na ní pořádně smlsli. Tak nežtak pro příště, přidat na dynamice a ja budu chrochat blahem. Jako celek mě postava Kajínka vyznívá až nerealisticky ctnostně. Kdyby byl takovej, tak dneska děla místo Mirka Dušína šéfa Rychlým šípům a nebyl by x krát v krimu. Na druhou stranu z filmu cítím poctivost a snahu o kvalitní job a toho si vždy velmi cením i když to ve výsledku nemusí být vždy na výbornou. Lepší průměr s přihlednutím na náročnost žánru v českých podmínkách, na debut a na jednu osobní věc, dávám za 2 - což je v hvězdičkovém překladu za 4*. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Moderný vizualizmus “roztraseného”, realistického thrilleru v českom prevedení nie je trapný, naopak funguje dobre a pomáha vyzdvihnúť zážitok z filmu, ktorý nemá príliš čo ponúknuť po obsahovej stránke. Vo chvíli keď sa konečne rozbehne, totiž skončí. To ale nie je výtka scenáristom, ale českej Policii, ktorá Kajínka tak rýchlo chytila a nedala mu priestor narobiť vonku viacej neplechy :) Herci slušní, komerčný úspech obdivuhodný. Žeby sme sa v budúcnosti od Jákla dočkali prvého naozaj dobrého českého akčného filmu? Aby si na seba zarobil, musel by disponovať divácky podobne atraktívnym námetom ako Kajínek, čo nebude ľahké... ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Je Jiří Kajínek parchant, který chladnokrevně vraždil a zaslouží si shnít v base, nebo je to jen nevinná oběť vysoké hry kmotrů a mafiánů, kterou chtějí mít určití vlivní lidé pěkně pod dohledem za mřížemi a mít tak o něm přehled? Alespoň tedy toto je otázka, k níž diváka dovede právě tento film, ale odpověď na tuto otázku film nedává, o tom si musí každý divák udělat názor samostatně. Co se týče samotného příběhu a celkově filmu jako takového, tak ten je dle mého názoru zpracován atraktivně, takže si i divák, který jinak akční thrillery nevyhledává a nepatří mezi jeho oblíbené žánry (což je i můj případ), přijde na své. Skutečně ani na okamžik jsem se u filmu nenudil, panu Kajínkovi jsem dokonce i fandil a pana Vladimíra Dlouhého jsem v této jeho roli absolutně nesnášel, což je nepochybně známka vysoce kvalitního hereckého výkonu tohoto jinak sympatického herce. Ale ani ostatní herci nikterak nezaostávali a právě díky jejich zajímavým výkonům a díky atraktivnímu a napínavému ději, který mi navíc dokázal trochu rozšířit obzory o případu pana Kajínka, jsem s filmem nadprůměrně spokojen a velice rád mu tímto uděluji výborné čtyři hvězdy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (44)

  • Kajínek filmařům radil ohledně detailů svého útěku. Během příprav jej navštívili ve vězení devatenáctkrát. Scéna útěku se natáčela přímo v konkrétním okně, ze kterého Kajínek utekl. (virus10)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

23.10.2010

Hororový guru, na kterém vyrostl Quentin Tarantino, přijíždí! Lloyd Kaufman hlavním hostem 2. ročníku Bloody Xmas festu. Lloyd Kaufman je hororová legenda. Quentin Taratino, který na Kaufmanově… (více)

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Reklama

Reklama