Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Energický a neúplatný revident bankovní filiálky v Renešově Popelec Hadimrška je vyslán do Prahy se závažným úkolem zachránit před bankrotem velkoobchod s gramofony, firmu Zlatník a spol. Její mladý majitel se totiž víc než o obchody stará o kabaretní zpěvačku Mici Angoru. Popelec vtrhne do podniku jako vichřice s pevným úmyslem uvést vše do naprostého pořádku za každou cenu. Mimo jiné oznámí panu Zlatníkovi, že se musí oženit s Astou, dcerou bohatého konzula Wielanda. Ta se sice nebrání sňatku s mužem, který jí byl poněkud nezvyklým způsobem vybrán, ale chce se přesvědčit, jaký je. Domluví se s dívkou ucházející se u Zlatníka o místo sekretářky, aby se mohla s budoucím manželem co nejlépe seznámit. A Popelec se pouští do boje s Mici Angorou, která se nehodlá vzdát snadného života z peněz Zlatníkovy firmy. (TV Nova)

(více)

Recenze (183)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Láska je krásná věc, ale jak to leze do peněz, je lépe býti člověku samotnému. A protože věc je vážná, je povolán nesmlouvavý cifršpión Hadimrška, prohlašujíc o sobě, že je čuba baskervillská, aby nastolil pořádek, zavedl disciplínu a vystrnadil jistou Mici Angóru, hvězdu pražských šantánů, jejíž způsob, jak získat prostředky je shledán jako nežádoucí. Vlasta Burian slavil s upjatým revidentem Hadimrškou úspěch už na prknech svého divadla a film jej ukazuje ve vrcholné kondici, až po zuby ozbrojeného smrtící kanonádou sarkastických vtípků, neurvalých impertinencí a drobných lstí páchaných ve jménu jakéhosi vyššího dobra. Zdatnou soupeřkou tohoto lítého klání je subreta Meda Valentová, jejíž krasavice inteligentní je symbolem ženské rafinovanosti (rozuměj vyčůranosti) a svůdnosti, jakkoli v tomto ohledu nelze podceňovat ani výtečného Šlégla či neodolatelně komického Plachtu. Film v několika momentech odkazuje mmj. ke klasické americké grotesce a dodnes si uchoval jiskřivý humor a neotřelý vtip, který tak suverénně ovládá právě Vlasta Burian. Ten se díky Hadimrškovi vyhoupl na výslunní divácké popularity a zdálo se, že jeho pozice na čele flotily prvorepublikového klaunství je neotřesitelná. Slečno, jak si todleto vlastně představujete?! Kam si myslíte, že jdete?! Tohleto je kancelář a tady se musíte nechat vohlásit nebo musíte zaklepat! Ne sem vlítnout jak mastnej papír do průjezdu! ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

Až dnes jsem si uvědomil, jak je TO NEZNÁTE HADIMRŠKU blbý film. Naprosto beze smyslu: romantický vztah ústřední dvojice je vybudován na zcela nepravděpodobném předpokladu, že se inteligentní a krásná multimilionářka zakouká do lehkomyslného floutka, kterému hlídá záda kníratý revident s obličejem Vlasty Buriana; minimálně čtyřicetiletá Mici Angora chce namluvit Hadimrškovi, že před dvaceti lety byla děckem, které našel ve svém bytě; ve filmu, který je úplně o něčem jiném, se náhle zjeví lupič, jehož začnou policisté nahánět po ulici, aniž by měl zloděj či snad dokonce tato honička pro vývin příčinnosti narativu nějaké zvláštní poslání. Takže ještě jednou - když se na tento snímek člověk podívá bedlivě, uvědomí si dvě věci. 1) Jak je ten film pitomý a za 2) jak byl Vlasta Burian geniální. Každá věc, která se zde objeví, slouží coby doutnák rozpoutávající gejzír Burianových nedostižných skečů, jenž mají kvalitu vizuální (scéna ve sprše) i verbální ("Ta Angora se vobjevila na jevišti a, slečno, když já du do vany, tak toho na sobě mám víc než vona. Sedla si mi na klín a spustila, jak prej sem se rozpálil, když sem u ní včera byl. Slečno, já u ní nebyl, já u ní nebyl."). Ačkoliv je zde tedy snaha vystavět narativní linii také okolo vztahu mladého Zlatníka a slečny Vilandové, vše podléhá explozivnímu Hadimrškovi, a bez něj také každá složka filmu ztrácí zajímavost. Daleko lépe se povedlo vykreslit romantickou linii v jiném Burianově opusu, filmu DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ. Tam ale, pravda, hlavní milovnici hrála Adina Mandlová, což byla poněkud jiná herecká třída než Marie Grossová. ()

Reklama

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem to poprvé s milovníkem těchto filmů. Bylo mi to doporučeno, že se zasměji. Opravdu jsem se zasmála. Nejvíc mě dostala scénka, nad kterou by se udělal kdejaký pan podnikatel, méně peněz, více práce, větší kontrola. To mě dostalo ze všeho nejvíc. Písnička To neznáte Hadimršku mi zní v hlavě ještě teď. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Dnes již legendární snímek s Vlastou Burianem v hlavní roli. Vyskakuje jako čertík z krabičky, je zapřísáhlý nepřítel žen a kam přijde, tam řve. A to je právě půvabné. Závěr filmu jsem si ale užíval méně. Burian na policejní stanici znovu zazpívá tu otřesnou písničku, ocitne se v nebi a nakonec je jmenován starostou. Slabý závěr. Ale první dvě třetiny Hadimršky jsou vynikající. "Odpusťte, pane Hadimrška, jsem už starej člověk" - "Starej blbec jste !" :D Jindřich Plachta je zde roztomilý a Čeněk Šlégl se svým "Bravo, číčo!" výborný, ostatně jako ve všech Burianových veelohrách. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých dětských lásek, která mi pomohla určit životní poslání. Kongeniální spolupráce Lamače, Friče, Buriana, Rubíka, Šlégla, Valentové a Grossové je natolik dynamická, že nemám problém prosmát se každou reprízou. "Brávo, číčo!" Pozorný divák si též všimne hudebního námětu z předchozího filmu Lamače, Friče a Buriana, kterému vévodila Ondráková - On a jeho sestra. Doporučit mohu i německou verzi. - - - Populární veselohra s Vlastou Burianem a Medou Valentovou. Navštěvujte tato sobotní noční představení. Bio "SIBIŘ", Praha II., Na Poříčí. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu zazněla píseň s názvem „Píseň psacího stroje“, ke které složili hudbu Jára Beneš, Ferry Gyulai, Jan Stark, text písně napsali Jaroslav Mottl, Fráňa Vodička a nazpívali ji Marie Grossová a Lída Theimerová. Dále zazní píseň „Mne koupali co děcko v horké lázni“, ke které hudbu složili Jára Beneš a Bedřich Kerten, text písně napsali Jaroslav Mottl, Fráňa Vodička a nazpíval ji Vlasta Burian. Také zde zazní píseň „Růžové psaníčko“, ke které hudbu složil Jára Beneš a text písně napsali Emanuel Brožík a Fráňa Vodička. (GASTON73)
  • Poprvé na filmovém plátně herečka Světla Svozilová. (M.B)

Reklama

Reklama