Reklama

Reklama

Stopy

  • Austrálie Tracks (více)
Trailer 1

Mladá cestovatelka a spisovatelka Robyn Davidson uskutečnila sólo výpravu dlouhou 2700 km z nitrozemského Alice Spings k Indickému oceánu. Cesta napříč australskou nebezpečnou pouští pouze s věrným psem a nevyzpytateln ými velbloudy přibližuje původní Austrálii, její posvátnou kamennou horu Uluru, horké rudé vnitrozemí s tajemstvím pouští a původními obyvateli. Díky této cestě Robyn Robinsonová poznala cenu opravdové samoty a uvědomila si, že občas se musíme vzdálit od světa, abychom poznali, že do něj patříme. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (94)

aquiver 

všechny recenze uživatele

Křehká a čistá dobrodružná road movie napříč Austrálií s velbloudy. Stopy nejsou tak monumentální drama jako předchozí Curranův Barevný závoj, ale pro cílovou skupinu, která miluje dobrodružství na vážno s vnímáním světa a krásné přírody, představuje nádherný očistný zážitek, včetně závěrečné katarze. 75 % ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Cestovatelka Robyn Davidson razila heslo, čím míň toho na cestě, tím lepší. No něco na tom pravdy je. Taky jsem zvandroval víc, než jen Česko, i když se de facto s ní nemohu poměřovat, tak psa bych nikdy na tak dlouhou štreku nevzal. Ale zpět k filmu. Co dodat? Působivě natočené, ale jak se to vezme, žel ne moc zábavné. ()

Reklama

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa mi páčila psychológia hlavnej hrdinky, dosť mi povahou pripomínala mňa samu. Nádherné zábery austrálskej prírody a celkovo jej putovanie nehostinnou krajinou s kurážou a pokorou, aké sa len tak nevidia, ma úplne fascinovalo. Jediné, čo znižuje moje hodnotenie je zastrelenie ťavích samcov a zabitie klokana, beriem však, že za daných okolností nebolo veľmi na výber. Inak filmov o putovaní a rozjímaní o živote nie je nikdy dosť. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Pětihvězdový námět, ale jeho zpracování je slabé. Z potenciálně velezajímavého a velezáživného osamělého přechodu Západní Austrálie vyrobila středoproudová produkce komerční středoproudovou vztahovou srajdu s ohavně přeslazeným klavírním hudebním doprovodem. Děj filmu se vůbec nesoustřeďuje na to nejzajímavější, na to jediné zajímavé, což jsou každodenní drobné detaily samotné cesty, ale namísto toho neustále otravuje vztahem hlavní hrdinky k lidem, jejím potkáváním se s lidmi a jejím žvaněním s lidmi. Je možné, že knižní předloha (kterou neznám) rovněž upřednostňuje tuhle "vztahovou" rovinu před tou "dobrodružnou". Každopádně si ale osamocenou cestu představuju úplně jinak. Z plánovaně heroického, nebezpečného a individualistického podniku se stane de facto reportáž pro National Geographic, ona pustina není vlastně tak úplně pustá a většinu času šlape holčina s velbloudy po polňačce, respektive po poušťovce, podél které má připraveny kanystry s vodou. Z idealistické misantropky se kvůli vlezlému fotografovi stává nejprve zpruzená misantropka, aby se díky starému roztomilému dědouškovi Australopitékovi postupně proměnila v jemně usměvavou misantropku a nakonec i (jaké "překvapení") k fotografovi přilnuvší rozesmátou ženušku. Wasikowska svou roli zahrála skvěle, ale to nic nemění na tom, že mě její postava nebavila. Protivná ženská obcující s čokly, kočkami nebo jinou zvěří, protože se svým vlastním živočišným druhem není schopná vyjít, znám tenhle model. A ještě by mě zajímalo, jestli oním ke konci proneseným "I miss her so much..." myslela svou zemřelou matku (v což doufám) a nebo svou zdechlou čubu (čehož se děsím). Ale rád bych komentář zakončil pozitivně - dneska je z Robyn Davidsonové sympatická kultivovaná dáma (YouTube) a její devítiměsíční putování (2700 km) bylo ve skutečnosti jistě mnohem zajímavější, vrstevnatější a existenciálně hlubší, než jak nám ho po náležité úpravě servírují média. Po delším váhání třetí, mj. za krajinu a velbloudy. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Nádhernej film, kterej zbytečně neřeší, kvůli kterejm vlastně problémům se Robyn k pouti rozhodla, ale místo toho ukazuje, jak těžký (ale i hezký) něco takovýho může bejt - ať už jde o tu cestu jako takovou, nebo o samotu s ní spojenou. Vlastně ani nevim, díky čemu přesně (na mě) ten film funguje tak přirozeně a tak hezky, jak funguje - jestli díky skvěle padnoucí hudbě, dobře vybranejm hercům (Wasikowská reálnou předlohu sice asi lehce přikrášluje, typově to ale sedí hezky - a třeba Adam Driver jako Rick Smolan je naprosto úžasnej, a to včetně toho jeho přerodu z totálního debila na někoho, komu na Robyn skutečně záleží), nebo jestli je to kvůli skvělý kameře a výpravě, díky čemu se na film kouká tak strašně krásně - asi je to všechno dohromady. Sympatický mi bylo i to, jak film nikam nespěchal, a já si tak moh s klidem užívat každou scénu a mít radost prostě jenom z toho sledování samotnýho - v tomhle mi to trochu připomínalo třeba Jarmusche a jeho posledního Patersona. Typickym příkladem tohodle je třeba scéna doprovodu Robyn tim starym aborigincem přes posvátný území - člověk nerozumí vůbec ničemu (to ostatně ani Robyn ne), ale nikomu ani ničemu to nevadí a naopak je z toho jedna z nejhezčích scén. Za mě jednoznačný překvapení a krásnej zážitek. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (4)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na najsuchších územiach svetadielu Austrália, v štáte Južná Austrália. (MikaelSVK)
  • Film mal uzrieť svetlo sveta už začiatkom 80. a 90. rokoch, lenže nepodarilo sa projekt rozbehnúť ani na piaty pokus. Ešte v roku 1993 bola s ním spojovaná aj Julia Roberts aká mala stvárniť Robyn Davidson. (Scraffy)

Související novinky

Hvězdní sponzoři kryjí výpravu do divočiny

Hvězdní sponzoři kryjí výpravu do divočiny

05.04.2015

Na to, že televizní projekty lákají ty nejzářivější hvězdy a věnuje se jim stejná péče jako filmům pro kina, jsme si již zvykli. A HBO spolu s National Geographic nyní připravují další projekt od… (více)

První ročník festivalu Aussie Film Fest

První ročník festivalu Aussie Film Fest

27.11.2014

Austrálie exotická a atraktivní: to je Australský filmový festival „Aussie Film Fest". Zahajující 1. ročník proběhne v Praze v Kině Lucerna jako dvoudenní přehlídka 28. – 29. listopadu. Praha má v… (více)

Reklama

Reklama