Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (305)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Původně jsem měl u hodnocení filmu Křidýlko nebo stehýnko průměrné tři hvězdy a v hlavě jen mlhavé vzpomínky na fajn zábavu, proto jsem si film rád zopakoval a dobře jsem udělal! Velmi rád zvedám hodnocení na solidní čtyři hvězdy. Proč? Večer jsme si chtěli pustit doma něco jen jako kulisu. Film nás ale svým humorem, dynamikou a svižností připoutal k obrazovce. My jsme zapomněli na to, co jsme chtěli dělat a jen se celou dobu skvěle bavili. Claude Zidi zkrátka podobné komedie točit umí (Zvíře, Hořčice, série Bažantů apod.) a v kombinaci s Louisem de Funèsem stvořil další výtečný kus. Občas se stává, že u podobných komedií někdy v průběhu dojde tvůrcům dech a jen poslepují zbylé gagy, aby už byl konec. Tady to rozhodně neplatí. Jednoduchý příběh, o autorovi gastronomického průvodce a především o jeho tajných kontrolách v restauracích, drží při sobě, i když je to v podstatě gag za gagem. Všechny gagy jsou totiž skvělé a především výrazová komika Luise de Funèse tomu dodává ty správné grády. Nicméně i zbytek hereckého osazenstva (syn/klaun Coluche, zkušený řidič/baron Raymond Bussières i sympatická Ann Zacharias) stálo za to a nic nepokazilo. Film nám uběhl opravdu svižně a ani chvíli nenudil. Dokonce v něm lze hledat i přesah. Třeba návštěva továrny a průmyslová výroba potravin stála za to. :-) ()

Krystalion 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film s Louisem de Funesem, také díky bezkonkurenčnímu dabingu skvělého Františka Filipovského, který se při dabování musel hodně bavit, ale taky musel asi i trochu slintat, protože těch dobrot, co nám je naservírováno během tohoto filmu je nespočetně. A takovouhle práci ochutnávače, kterou si o mnoho let později vyzkoušel i Homer Simpson v díle nazvaném „Hádejte, kdo kritizuje" by si přál asi každý milovník dobrého jídla. ()

Reklama

Paity 

všechny recenze uživatele

Jedna z vrcholných komedií Lousie de Funese. Křidýlko nebo stehýnko řadím opravdu vysoko. Nic naplat, že tam jssou gumová kuřata a další nesmysly. Když se nad tím ale zamyslíte, tak vlastně přijdete na to, že to co my řešíme teď (nekvalitní polské potraviny), tak tohle řešila Francie před 35 lety. Ale zpět k filmu. Opět skvělý mistr komiků a jeho šílené eskapády a hlášky. Tohle nemůže odejít jinak než s maximální hodnocením. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z vrcholů komedie s Louisem de Funésem. Samozřejmě s excelentním dabingem Františka Filipovského. Gurmánský komediální zážitek, kterému jiné filmy o gastronomii sahají pouze po kotníky. Jasný plný počet hvězd, protože si nedokáži představit, že by to mohlo být lepší. 85% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Zhruba v 23. minúte filmu, keď je Charles Duchemin (Louis de Funès) na kontrole vo vidieckej reštaurácii L'Auberge de la Truite a čašník (Pierre Forget) mu donesie jedlo, položí mu tanier s jedlom na iný tanier. V krátkom prestrihu o pár sekúnd neskôr si môžeme všimnúť, že taniere nie sú položené na sebe, ale vedľa seba. Potom keď Duchemin ide odobrať vzorky, tak taniere sú opäť položené na sebe. Jedlo na tanieri sa nedá identifikovať, ale vyzerá ako paradajky. Pár z nich si zoberie ako vzorku a ostatné vyhodí do kvetináča za ním. V ďalšom prestrihu, keď mu spadne lampa do taniera, už má zrazu na tanieri kus pečeného mäsa, ktoré ale predtým na tanieri nebolo. (AxelWers)
  • Když se Gérard Duchemin (Coluche) poprvé ukáže v cirkuse, schytá zásah sklenice s hořčicí. Když následně vstoupí do maringotky, má flek na jiném místě než po zásahu. (Ozzy88)

Reklama

Reklama