Reklama

Reklama

Komedie Dobrodružství rabína Jákoba, natočená režisérem Gérardem Ourym, je jedním z mála vynikajících filmů Louise de Funese, který nebyl v našich kinech uveden. Funes si v něm svým typicky žlučovitým způsobem zahrál bohatého francouzského podnikatele, který nemá nic proti cizincům, pokud to nejsou zrovna černoši, Židé nebo Arabové. Nejlépe by asi bylo, aby na světě žili jen samí čistokrevní bílí Francouzi. V nejméně vhodnou chvíli se však dozví, že jeho šofér je Žid a že on sám se zapletl do jakési politicko-teroristické honičky kudrnatých Arabů. Aby unikl svým pronásledovatelům a zachránil si holý život, musí se převléknout za židovského rabína, a sehrát tak hlavní roli na oslavách pařížské židovské obce. A nejen to, musí podstoupit i koupel v kádi plné žvýkačky a sypajících se bonbónů. A tak různé zážitky a dobrodružství postupně otupí hroty jeho „předpojatosti“. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (224)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch komedií, které žijí v dokonalé symbióze se svým hrdinou. Její drobné i větší gagy jsou nenásilné, neotřelé, správně vygradované, plynule na sebe navazují - a vesměs mají nadstandardní úroveň. P.S.: Zvedám hodnocení na 4* ... naprosto netuším, jaké trapné nedopatření stojí za původně prezentovanými ubohými třemi hvězdami. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Praštěný Louis de Funes je jedním z těch herců, kteří mi zvednou náladu pokaždé a ani se nemusí moc snažit. Bohužel velkou nevýhodou tohoto filmu je český dabing, ve kterém už není charakteristický František Filipovský a místo něj dabuje můj velmi neoblíbený Krampol. Zajímavé, že takové filmy s přemrštěnými gestikulacemi(a tím také nemálo vtipnými)Louise a vždy přehnaně vygradovaným finitem už nikdo nedělá. Za starou klasiku, dobrou zábavu a zajímavý pohled do židovské kultury uděluji 4/5ti. Doplňuji citát z filmu: Revoluce je jako jízdní kolo. Když nejede dopředu, padá. (Che Guevara) ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že se jeden z nejlepších Funèsových filmů k nám dostal až po sametové revoluci. Je tu sice několik jeho klasických vtipů, ale vtipnost snímku spočívá především v utahování si z rasismu a neznalosti jednotlivých náboženství. Žehnání Funèse při Bar Micva na katolický způsob patří k nejvydařenějším momentům stejně jako židovský tanec či scéna v továrně na žvýkačky. Doporučuji sledovat zásadně v originálním znění s titulky. Vyhnete se tak příšernému Jiřímu Krampolovi, který veškerou vtipnost Dobrodružství rabína Jákoba totálně zabil, a bohužel se to odráží na zdejším hodnocení. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Začneme židovskou anekdotou: Kohn se vrací s manželkou z biografu. „To byl bezvadný film, miláčku. Já jsem smíchy napůl mrtvá.“ - „Opravdu? Tak to půjdeme zítra ještě jednou..“ Funès gesty i grimasami rozhodně nešetří a pouliční piti piti pa je neuvěřitelně energické, ale co se týká roku 1973, ta někdy až infantilní ztřeštěnost kolem motivu záměny poněkud bledla vedle toho, co když vidí včeličku létat z květu na květ a zachovávat tak kontinuitu života, je k smrti dojat.. Pane Kohn, ať už je jakákoliv, v případě Rabína Jákoba vám radím, ať ten proces proměny paní Kohnové nedokončujou.. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Škoda, že český dabing a zvuk vůbec je u tohoto filmu špatný. A není tu jen Krampol (ostatně, kdo by mohl konkurovat Filipovskému?), ale ani Stašová nepodala zrovna zvláštní výkon. Dostal jsem se ke své ostudě k Rabínovi až teď - v 53 letech. A je pohodové opět vidět staré známé z Fantomase i z Četníků - byť v malých rolích. Panebože - ten židovský tanec, to jsem opravdu padal na hubu! Řekl bych - jeden z nejlepších filmů L. de Funése. Skvělá satira! 80%. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (16)

  • Tóra se v synagogách čte průběžně celý rok po určitých úsecích. Část, kterou musí Datel (Louis de Funès) předčítat, neodpovídá ročnímu období, ve kterém se film odehrává. (L_O_U_S)
  • Vrtulník v závěrečné scéně není zmiňovaný Aérospatiale Alouette, ale Aérospatiale Gazelle. (gug)

Reklama

Reklama