foto

Paul Mercey

  • nar. 10.1.1923
    Bělehrad, Srbsko, Jugoslávie
  • zem. 7.1.1988 (64 let)
    Férolles-Attilly, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Slavný švýcarský představitel vedlejších rolí bodrých mužů se narodil 10. ledna 1923 v Bělehradu jako Paul Georges Muller. V mládí se s rodinou přestěhoval do Paříže, kde úspěšně složil maturitní zkoušku a absolvoval kurzy herectví.

Poprvé si Paul Mercey zahrál ve snímku Reného Chanase LA CARCASSE ET LE TORD-COU z roku 1948. Příštích deset let ztvárňuje jen velmi malé role, které mnohdy ani nejsou uvedeny v titulcích. Na konci 50. let se podobně jako Robert Dalban nebo Phillipe Castelli stává známou tváří francouzského filmu, i přesto však nadále zůstává pouze hercem vedlejších rolí. Ztvárňuje majitele baru Camilla v TULÁKU ARCHIMEDOVI (Archimede, le clochard, 1959), Oscara Robineaua v GENTLEMANOVI Z EPSOMU (Le Gentleman d'Epsom), ve filmu POVEDENÍ STREJCOVÉ (Les Tontons flingueurs, 1963) hraje malou roli Henriho.

Od šedesátých let se objevuje ve filmech, které jsou dobře známy i českému publiku. Obtloustlého muže s černým knírem, kterému v tureckých lázních Bourvil a Louis de Funès zpívají píseň Tea for Two, poněvadž ho mají za velitele anglických letců, si zahrál ve VELKÉM FLÁMU (La Grande vadrouille, 1966); jako majitel stavební firmy Pellot se objevil ve filmu TETOVANÝ (Le Tatoué, 1968); ve VELKÉM ŠÉFOVI (Le Cerveau, 1969) zase ztvárnil souseda, který si stěžuje na hluk z bytu plukovníka Matthewse. V roli faráře, kterému vichřice odnesla střechu z kapličky, se objevil v ČETNÍKOVI VE VÝSLUŽBĚ (Le Gendarme en balade, 1970); jako pomstychtivého řidiče jsme ho mohli zahlédnout v RABÍNOVI JÁKOBOVI (Les Aventures de Rabbi Jacob, 1973); ve filmu KAM SE PODĚLA SEDMÁ ROTA? (Mais oů est donc passée la septieme compagnie?, 1973) si zahrál naštvaného vesničana. Později se ještě objevil v několika známějších titulech, rolí však postupně ubývalo.

V 60. letech navázal Mercey spolupráci s Jeanem Yannem, který působil jako žurnalista u ORTF. Interpretoval Yannovy komické skeče DOPRAVA V ŘÍMĚ nebo PRO MILOVNÍKY SILNIČNÍ HUDBY, v pozdějších letech se objevil i v několika jeho zfilmovaných komediích, např. JÁ POTŘEBUJI PRACHY, ČÍŇANÉ V PAŘÍŽI, ŠOUBYZNYS, VE TŘI ČTVRTĚ NA DVĚ PŘED KRISTEM nebo VOLNOST, ROVNOST, NAKLÁDANÉ ZELÍ - role vůdce Sansculotů v posledním jmenovaném filmu z roku 1985 je rovněž i poslední filmovou rolí herce Paula Merceyho.

Mezitím se Mercey také věnoval divadlu, na němž debutoval v Théâtre de Paris roku 1950 hudební komedií IL FAUT MARIER MAMAN. Zejména pak v 70. letech se objevoval ve slavném souboru divadelních her s významnými francouzskými herci Au théâtre ce soir, který se vysílal v televizi v letech 1966 až 1985. Vystoupil třeba ve hře režiséra Roberta Lamoureuxe FRÉDÉRIC nebo ve DVANÁCTI ROZHNĚVANÝCH MUŽÍCH. V nich si zahrál dokonce dvakrát, a to v roce 1958 a 1970.

O hercově soukromí se příliš mnoho neví, protože si jej pečlivě chránil a neměl potřebu se k němu vyjadřovat. Paul Mercey zemřel přirozenou smrtí tři dny před svými pětašedesátými narozeninami v obci Férolles-Attilly. Zpopelněn byl v krematoriu ve Valentonu (Val-de-Marne), popel byl následně na přání zesnulého herce rozptýlen.

David "Komiks" Broul

Herecká filmografie

1985 Colonnes du ciel, Les (TV seriál)
Liberté, égalité, choucroute
1982 Dárek
Deux heures moins le quart avant Jésus-Christ
Village dans les nuages, Le (TV seriál)
1981 Double vie de Théophraste Longuet, La (TV film)
1980 Amours des années folles, Les (TV seriál)
Petite valise, La (TV film)
Vol d'Icare, Le (TV film)
1979 Z pekla k vítězství
1978 Bažanti a cizinecká legie
Quatre jours à Paris (TV film)
1977 Gang
1976 L'évasion de Hassan Terro
Mini-chroniques (TV seriál)
Sexuella
1975 Francouzská spojka 2
Chobizenesse
Návrat sedmé roty
Opération Lady Marlène
Víc než pouhý strach
Žádný problém
1974 Čtyři sluhové a čtyři mušketýři
Čtyři sluhové a kardinál
Dvě dívky v jednom pyžamu
Gross Paris
Härte 10 (TV seriál)
Hodinář od sv. Pavla
Les enfants des autres (TV seriál)
1973 Hit!
Chinois à Paris, Les
Kam se poděla sedmá rota?
Lucien Leuwen (TV seriál)
Mohicans de Paris, Les (TV seriál)
Moi y'en a vouloir des sous
Moliére (TV seriál)
Nejpomatenější rozum
Rabín Jákob
1972 Chemins de pierre, Les (TV seriál)
Ingénu, L'
Odeur des fauves, L'
1971 Romulus le grand (TV film)
1970 Amour
Četník ve výslužbě
Service des affaires classées, Le (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)
Petit monde de Marie-Plaisance, Le (TV seriál)
Trésor des Hollandais, Le (TV seriál)
Trois hommes sur un cheval
Velký šéf
1968 Catherine
Tetovaný
1967 Dva na cestě
Malican père et fils (TV seriál)
1966 Protigangová brigáda
Sympatický dareba
Un beau dimanche (TV film)
Un monde nouveau
Velký flám
1965 Agente 077 missione Bloody Mary
Báječná Angelika
Bons vivants, Les
Don Quijote von der Mancha (TV seriál)
Svatouškové (TV seriál)
1964 Patate
Yeux cernés, Les
1963 Bébert et l'omnibus
Bricoleurs, Les
Melodie podzemí
Povedení strejcové
Soupe aux poulets, La
Vierges, Les
1962 Célibataires, Les (TV film)
Culottes rouges, Les
Filles de La Rochelle, Les
Gentleman z Epsomu
Láska na polštáři
Lemmy pour les dames
Matyáš Sandorf
Oeil du monocle, L'
Opice v zimě
Petit garçon de l'ascenseur, Le
1961 Kapitán Fracasse
Radosti velkoměsta
Všechno zlato světa
1960 Caïd, Le
Gigolo, Le
Honneurs de la guerre, Les
L'ours
Meurtre en 45 tours
Stará garda
1959 Affreux, Les
Bête à l'affût, La
Bobosse
Káťa
Le Travail c'est la liberte
Luční ulice
Oh! Qué mambo
Tulák Archimedes
Ulice Montmartre č.125
Vent se lève, Le
1958 Désir mène les hommes, Le
Dos au mur, Le
Manželství Terezy Étiennové
Milenci z Montparnassu
Sérénade au Texas
1957 En votre âme et conscience (TV seriál)
Fernand clochard
La route joyeuse
Le colonel est de la revue
Méfiez-vous fillettes
Oeufs de l'autruche, Les
Roue, La
1955 On déménage le colonel
1954 Francouzský kankán
1952 Monsieur Leguignon Lampiste
1951 Cap de l'espérance, Le
Sous le ciel de Paris
Vrai coupable, Le
Žádná dovolená pro pana starostu
1948 Carcasse et le tord-cou, La

TV pořady

2003 Les grands du rire (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace