Reklama

Reklama

Šmejdi

  • Slovensko Šmejdi
Trailer

Obsahy(1)

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (702)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Takže já vám dávam tyto dárky a jediné co po vás chci je jenom taková maličkost, aby ste si objednali nějaký z našich výrobkú v hodnote 15 000 korun..." Áno bavíme sa o čínskom šmejde, ktorý je asi tak 10 -20 krát predražený...Dokument, ktorý poriadne rozvíril vody nielen v Čechách ale i na Slovensku sa konečne dočkal premiéry vo verejnoprávnej televízii. Zaujalo ma, že ich STV i ČT odvysielali v rovnaký deň a takmer i rovnaký čas. Je požehnaním a pre niektorých i vykúpením, že sa niekto rozhodol posvietiť si na týchto nenápadných zlodejov a neskutočných podvodníkov. Ich praktiky sú niekedy neuveriteľné, často na hrane zákona, ale ešte častejšie hlboko pod ním. "Aha! , takže ty si to nekúpiš! , tak pôjdeš domov peši alebo ti dám jednu do držky?" Dostávame o tejto nenápadnej mafii slušný prehľad a mnohým iste otvoril oči. Dúfajme, že hlavne tým starším, my sa ojebať nenecháme...Ako dokument zasiahol správne a citlivé miesto, je úderný i poučný. Preto plný počet.100%. "A fakt jste se nebál, vždyť vám hrozil pěstí!?" Né, né nebál... "Vážne?" No tak trošku jó, trošku jó..." ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že tohle je jen malá kapka v moři problémů bezbrannosti většiny seniorů. Ano, změna legislativy ohledně tohoto případu je důležitá (alespoň částečná ovšem po 1.1.2014 nastala), ale opravdovým řešením by byla jedině komplexní úprava péče o staré osoby, snaha zamezit jejich časté osamělosti, dezorientaci v "nekalostech" současnosti a pomoc vyvarovat se jakýmkoliv životním komplikacím. Problémy ohledně starých lidí jsou momentálně až ukrutně akutní, otázkou ovšem zůstává, zda jejich vyřešení není pouhou utopií. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Už x-tý krát som videl v televíznych novinách reportáž o šmejďáckych praktikách a ďalšieho dôchodcu, ktorý vďaka týmto hnusným podvodníkom prišiel o svoje posledné úspory. Nuž, milí šéfovia televíznych staníc a synovia, dcéry, vnuci, vnučky - povinná projekcie vašim starším príbuzným! Dosť dobrý a kompaktný dokument, ktorý sa nebojí pomenovať veci tým pravým slovom a nebojí sa pozrieť pravde do očí. 80%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Odvysielaním v televízii dostal konečne tento dokument praktický význam. Asi každého napadne, že pokiaľ sa naňho niekto rozhodne ísť do kina, tak informácie tu podané musí sprostredkovať cieľovému publiku. Ale okrem dôchodcov, ktorí náhodou tento film videli v televízii, je cieľovou skupinou aj celý právny systém českej, slovenskej a ako sme sa dozvedeli aj maďarskej republiky. Možno som čakal gro informácií najma cez skryté kamery, to najdôležitejšie sa však dozvedáme z voice overu a od oslovených odborníkov, respektíve dotknutých dôchodcov. Považujem to za miernu chybu tvorcov, tí ale museli pracovať s tým, čo získali a ťažko mohli vopred vymyslieť nejaký scenár. Šmejdi sú veľmi dôležití z právneho hľadiska, ktoré je v našich krajinách v tomto smere zdá sa veľmi rozporuplné a nejasné. Návštevníci prezentácií sú ukázaní bohužiaľ v naivnom svetle, takže nejeden divák si povie, že si za to môžu sami. Lenže pokiaľ sa jedná o závislosť, o to viac je celá záležitosť celospoločenským problémom, ktorý treba bezodkladne riešiť. Keď sme ho nepodchytili začiatkom 90tych rokov, tak s tým začnime aspoń 20 rokov po dvanástej. Na správne veci nie je nikdy neskoro. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné stránce vlastně skrz naskrz průměrný dokument, v němž se vlastně o daném tématu nedozvíte nic moc nového. Některé informace se zopakují rovnou několikrát a autorka by si měla místy držet větší profesionální odstup. Celé to navíc až příliš útočí na emoce, i když uznávám, že při takovém tématu je těžké natočit to bez nich. Svůj účel ale dokument vlastně splnil na jedničku, protože se o této problematice začalo konečně pořádně mluvit a něco se kolem ní řešit. Svůj cíl tedy projekt i bez jistých vad rozhodně splnil a to je v tomto případě asi to hlavní. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Silvie Dymáková točila svůj film přímo pro seniory, ti však nakonec tvořili necelou polovinu z více než 30 000 diváků, kteří film v kinech od jeho premiéry navštívili. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (VášaVF)
  • Takzvaný německý soukromý vlastník zámku Klecany, jenž slouží jako sídlo firmy „šmejdů“, se jmenuje Jens Beckhäuser a platí za krále těchto prodejců s nekalými praktikami. (Nick321)
  • Výraz „šmejd“ byl do češtiny převzat i se svým původním lexikálním významem ze staré němčiny, kde slovo „schmeid“ znamenalo drobné věci ze železa, mosazi apod. Šmejdem se tedy původně rozuměly nějaké drobné kovové (postupně i jiné, zvláště textilní) předměty, s nimiž se obchodovalo. Prodejci těchto věcí, šmejdíři, patrně poměrně často při výkonu svého řemesla inklinovali k nepoctivému jednání, zvláště vydáváním nekvalitních a bezcenných věcí za hodnotné. (sator)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama