Reklama

Reklama

Keanu Reeves a světoví filmaři o historii a budoucnosti kinematografie aneb Je lepší klasika, nebo digitál? Pohyblivé obrázky provázejí lidstvo déle než sto let. A nejen provázejí – ony přitahují, fascinují, magnetizují. Od vynálezu kinematografu už nikdy nic nebylo „jako dřív" – lidem se otevřely netušené možnosti, jak si plnit vlastní sny. Po století byl klasický filmový materiál výhradním nosičem k natáčení, vyvolávání, promítání i archivování pohyblivých obrázků. To se ovšem v posledních desetiletích změnilo, ba co víc, stále se neuvěřitelně rychle mění. Digitální technologie se nám takřka vyvíjí před očima, skýtá nové a nové možnosti, a filmaři stojí na křižovatce dějin: kam se dál vydat? Je lepší „malba světlem", nebo hledání dalších možností digitálních triků? Na tuto a mnoho podobných otázek souvisejících s vývojem kinematografie se pokusí odpovědět průvodce dnešním dokumentem, slavný americký herec Keanu Reeves, a s ním mnohé další legendy světového filmu: David Lynch, George Lucas, Lana Wachovski, James Cameron, Vittorio Storaro, Lars von Trier a další. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (59)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $58,825Tržby Celosvetovo $64,000▐ dokument o prerode technológie z natáčacieho pásu celluoid na digital zaujal, rozhovory z osobnosťami od filmu strhnú, dokonca tu je aj kritika na 3D, taktiež vysvetlenie rozlíšenia v pixeloch 2K,4K,5K a neustále napredovanie technológii /80%/ ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Vyhladit film z povrchu zemského, nebo zachovat to, co dělá film samo o sobě filmem? Můj názor se po tomhle dokumentu nikterak nezměnil, ale i tak mě bavilo řešit a provrtávat v tomhle palčivém filmařském duelu všechny jeho aspekty. A když jsem se ještě dozvěděl, na co se točilo například takové Festen, měl jsem o zábavu postaráno. 9/10 ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Povinnosť pre každého filmového fanúšika! Je síce pravda, že dokument neprináša nič nové, ale o to mu ani nejde. Skôr sa snaží priniesť len rôzne názory na problematiku 35 mm a digitálneho nakrúcania filmov. Obdivuhodné je, že sa zaslepene nestavia ani na jednu stranu, rovnaký priestor dáva zástancom oboch postupov, žiadneho z nich nevyvyšuje. Divák si tak môže sám vybrať, kto mu viac imponuje, prípadne zistiť, že nič nie je len čierno-biele, ale v podstate všetci majú v dokumente rozumné argumenty, prečo sa rozhodli točiť tou či onou technológiou. Tým pádom nie je možné slepo adorovať názor napr. Nolana, pretože aj taký protikladný Cameron má svoje dôvody. Čo poteší dokument ani minútou nenudí, utečie veľmi rýchlo a navyše obsahuje zábery z množstva filmov, takže filmoví maniaci môžu mať pocit zadosťučinenia, keď ich bude poznať všetky :) CELKOVO: 5* ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Poslednou vetou to vystihli :) Dokument je z pohľadu informácií slabý, spomenie sa pár kamier a potom jedna, ktorá je v súčasnosti najlepšia. A do toho hodinu a pol rozprávajú významní režiséri a iné osobnosti, prečo majú radšej digitál alebo celuloid...ak by to malo 50 minút, tak super, ale takto je to zbytočne natiahnuté. 60 % ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Na půl cesty. Na jednu stranu fascinující. Těmhle věcem nikdy nebudu rozumět, ale ohromně se mi líbí. Je fajn vidět své oblíbené režiséry vyjadřovat jakékoliv názory a trochu si o nich dotvořit obraz. Na druhou stranu to rozhodně mohlo být daleko zajímavější a buď jsem v druhé půlce na chvilku usnul a nebo to fakt hodně ztratilo tempo. Jedno z toho to bude. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama