Reklama

Reklama

Eso es

  • Francie L'As des as (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Jo Cavalier je trenérem francouzského boxerského týmu, který cestuje na olympiádu do Berlína v době, kdy se nad Evropou stahují křídla fašistické orlice, v roce 1936. Za první světové války byl Jo jedním z nejúspěšnějších válečných pilotů a nyní se nehodlá bát ani nacistů ani samotného Hitlera. Hned první den v Berlíně se dostane do smrtelného konfliktu se strážci nového režimu... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (218)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Prosím vás, pane, podepsal byste se mi?“ . . . Klasický podpis pana režiséra, velkého umělce na poli vysokorozpočtové komedie, rozhodně nelze přehlédnout. Po Velkém flámu (1966) se ve Francii strhla obrovská vlna crazy komedií zasazených do 2. světové války, nimiž se tvůrci více či méně úspěšně snažili navázat na úspěch slavného filmu Gérarda Ouryho... a zde po 16ti letech s další válečnou komedii, pojatou tentokrát v některých směrech odlišně, přichází i samotný Oury, aby všechny ty napodubující tvůrce opět hravě strčil do kapsy. Ouryho tradiční porce velkolepé filmové zábavy určitě nezaskočí spřízněné diváky bohatě rozvinutou sérii zápletek, vtipnou vymakanou akcí a stejně jako ve Velkém šéfovi i hravými odkazy na skutečnou událost (zde s nejen vtipnou parafrází, ale i netradičním zakomponováním sekvencí slavného dokumentu). Čím překvapilo Eso es mě, byla vedle velmi pěkné dobové výpravy nezvyklá přítomnost rodinné linky a krátká zastavení nad malými lidskými dramaty v čase vypuknutí války. Moje takřka stejné dojmy skvěle vystihl ve svém komentáři Enšpígl, taky kolikrát ve mě nastal onen pocitový zvrat z úsměvu na úplné zmrazení a zase zpátky, a to aniž by film na mě působil jakkoliv překombinovaně či nevyrovnaně. Belmondo si to celé spočátku táhne ve své typické formě úplně sám, aby postupně nečekaně vytvořil velmi sympatickou hereckou dvojku s 10-tiletým klukem(!). Oba rozervní hrdinové mi pronikli k srdci, i přes dvougenerační rozdíl mezi nimi panovala báječná chemie, malý Simon byl kouzelný... 95% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jean-Paul Belmondo v akční komedii ze druhé světové války, v níž si Francouzi opět léčí svůj mindrák z podvolení se Němcům a snaží se tvrdit něco o hrdinném odboji. Tentokrát Belmondo hraje francouzského boxera, který už coby mladík za 1. světové války ve svém útočném letadle pěkně Němcům zatápěl. S jedním z nich se i skamarádil. Teď však řádí druhá světová a u moci jsou tehdejší nýmandi, jistý Hitler s Himmlerem. Boxu doba také příliš nepřeje, a tak se podaří domluvit na velkém komplotu, jenž skončí únosem německých špiček a pádem Hitlera do sraček, zatímco Francouzi slaví alespoň malé vítězství. Možná že francouzskou nemocnou dušičku podobný film zahřeje, na českou je tu málo kolaborantů. A Belmondo je zde prostě jen takový boxer, jeho charisma mi přijde se tu krapet míjí účinkem. Disk načíná protipirát, pokračuje trailery na filmy Disaster Movie, Brigády tygrů, Soudný den, Suprhrdina, V údolí Elah, reklamou, jinak nenabízí žádné bonusy. ()

Reklama

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Belmondo má lepší komedie a lepší komedie natočili ve a Francii i o době nacistického Německa. Nicméně se dá i tak říct, že na Eso es se dá koukat a párkrát se i zasmějete. Třeba hlásiče o košer jídle v mnichovské restauraci v roce 1936. Jako oddechovka dobré. Jen ten dabing mi nějak neseděl - Belmondo má být buď Tříska nebo Krampol, jinak to není ono. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Tento film po každém vidění u mě vytváří ten onen přiblbý úsměv a pocit "dětské" nostalgie. Eso es je pro mě nejlepší "komedie" s Belmondem a důkaz, že staré francouzské komedie umí i z vážné věci udělat totální frašku.Ty uvozovky nedehonestují film. Ono je tam toho tolik zastoupeno od válečného filmu viz začátek, kritiku války (nejen druhé světové) až po skoro totálně bláznivé gagy (umělé zuby hajlují!). Belmondo má však charisma, že by utáhl tříhodinový film, kde by jen seděl na židli. Tady se vše točí kolem něho.Není totální lamač srdcí, ale francouzskou verzí Indiana Jonese.Letecko eso, boxer,majitel medvěda a nenávidí nácky. Vlastně jen Belmondo a Ford umí tak krásně sundat nácky s grácií. Těch scén, které patří do zlatého fondu je mnoho. Já zmínin několik - knhkupectví, začátek olympijských her, Hitlerovo chata. Varuji každého diváka před novým dabingem z ČT, který zabil klasiku (Belmonda nedabuje Krampol). Hodnocení OST: Hudba je košér! Mimochodem hlavní téma Belmonda mě připomíná hudbu, kterou má Eso Rimmer. Není tam inspirace pro tuto postavu? 9/10 ()

Belmondicek 

všechny recenze uživatele

Bebel tentokráte jako bývalý letec z první světové války, který přijíždí v roce 1936 do Berlína jako trenér francouzského olympijského boxerského týmu, kde zachranuje rodinu židovského chlapce. Další skvělá válečná komedie Gérarda Ouryho ( Velký flám ) nabitá gagy, zejména v Hitlerově sídle. Ve vedlejší roli fešanda Marie-France Pisier ( předtím se sešli v Těle mého nepřítele ) a Frank Hoffmann ( pro mě známý jako moderátor pořadu o novinkách v kině na rakouském programu ORF 2 ). Musím vypíchnout taky hudbu Vladimira Cosmy. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (19)

  • V roce 1980 oslovil Gérard Oury Jeana-Paula Belmonda (Jo Cavalier) s nápadem natočit komedii o boxu v době nacismu. Příběh ještě nebyl napsán, ale herce nápad oslovil a souhlasil. O několik měsíců později byl Jean-Paul Belmondo scénářem, který společně napsali Gérard Oury a jeho dcera Danièle Thompson, nadšen: „Pokud nemáte rádi paradoxy, můžete říct, že film Eso vypráví skutečný příběh, jenže je celý vymyšlený!“ Belmondo film koprodukoval a vzdal se svého honoráře v plné výši, protože „chtěl stigmatizovat antisemitismus a netoleranci v odlehčené komedii“. (classic)
  • Rozpočet filmu činil 40 milionů franků. (classic)
  • Většina záběrů byla natočena v Rakousku, především ve studiu Bavaria v Mnichově. Chata použitá jako Hitlerova nebyla vyrobena z kartonu a nese jistou podobnost s originálem. Nábytek, schodiště a paseka byly reprodukovány identicky. Velký arkýř v originále byl však vyšší a na rozdíl od filmu jste do něj nemohli nahlížet zvenčí, jak to dělá Jo Cavalier (Jean-Paul Belmondo). Belmondo, který se vždy velmi angažoval ve světě boxu, byl pevně rozhodnut, že většinu boxerů v olympijském týmu by měli hrát skuteční mladí boxeři. Natáčení pak skončilo v Berlíně. (classic)

Reklama

Reklama