Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Na pomezí válečného dramatu a lupičské komedie si neodolatelný Jean-Paul Belmondo vybrušuje darebácký cynismus do ironické ostrosti, když tváří v tvář zlatým cihlám odhazuje (všichni odhazují) masky prázdného vlastenectví, pochybného hrdinství či vratkých (milostných) spojenectví. Tahle podrazácká historka překvapuje svou surovou nevyzpytatelností, i když dokonale úderná po celou dobu stopáže není. Slabší 4 * [dříve 3 *]. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek z druhé světové války. Belmondo je tu celkem tichí až je to místy nezvyklé. Ze začátku je to čistě válečný film plný střelby a mrtvých ,ale pozdějš se jedná o vyloupení banky a v klidu si žít ,ale jak už to bývá ,když se jedná o zlato tak se ani pár jedinců neschodne. A tak jeden po druhém padají až zůstane sám Belmondo v něměckém tanku. Jenže nastává poněkud divný konec filmu ,který jako by skončil tak nák bez konce. ps: kdo chce moc nemívá nic. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nepatřím mezi největší Belmondovi příznivce a rozhodně nemusím vidět všechny jeho filmy ale na tohle jsem se opravdu těšil. O to větší však bylo moje zklamání. U filmu jsem se nehorázně nudil a přišlo mi, že se v něm nic neděje. Belmondo je sice jako vždycky drsňák ale film je nuda. A ten konec mi přišel hrozně natahovanej. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Plátno se chvěje napětím od první minuty. Legionář Belmondo pádí mezi výbuchy, troskami a mrtvolami a nežene ho (jen) pud sebezáchovy, ale i myšlenka na zlato. Což v tomto filmu není eufemismem pro milovanou ženu. Mrchožrouty jsem poprvé viděla ve věku poměrně útlém, a zaujaly mne především scény s elektrickým proudem. Až později jsem dokázala docenit to ostatní: dialogy Michela Audiarda, hudbu Georgese Deleruea, zelené oči Marie Laforêt, vzrušující balancování mezi promyšleným humorem a nesmyslnou krutostí války a především pak zjištění, že Belmondo je v armádě filmových frajerů generálem. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O strastiplné cestě za zlatým snem - aneb nemálo cynické a zároveň humorné i poučné pojednání o tom, kterak se z původně bezúhonných a vcelku loajálních jedinců stanou snadno a rychle mrchožrouti. Stačí, když se naskytne příležitost - to ostatní už přijde tak nějak samo … asi to máme v genech … ;-) ... Pro pořádek bych měla ještě dodat, že i mrchožrouti mají svou morálku a své zásady - i když každý z nich je má nastavené jinak a chápe je po svém. A asi je zbytečné dodávat, že Jean-Paul Belmondo je neodolatelný, ať je kýmkoli. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Před závěrečnými titulky můžeme slyšet frázi "Byl jsem nejbohatším mužem na světě, zlato mě zničilo," která je odkazem na knihu "Blaise Cendrars 's Gold" (Cucina_Rc)
  • Ve filmu je použit kulomet BREN (původem z Československa). (Winster)
  • V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg. (aquacam)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno