Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Již škatulkování filmu do válečný – komedie ledacos napovídá. Podobné spojení je vždy problém. Málokdo dokáže tyto dva žánry spojit do fungujícího celku. Přeci jenom je docela obtížné držet komediální linku poté, co většina vašich spolubojovníků právě padla. Nevím, jak se to tvůrcům podařilo, ale podařilo. Mrtvol je v Mrchožroutech až překvapivě mnoho, naštěstí humoru také a Belmondo a spol si vysloužili poctivé tři hvězdy. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že jde vskutku o solidní válečnou komedii, jen kdyby tomu tak skutečně bylo. Některé pasáže jsou místy neskutečně nezáživně zdlouhavé, první polovina filmu je mnohem lepší, drsnější a údernější, než ta druhá – nejen díky úvodnímu masakru legionářů a pokusím dostat se z pekelné situace hrstce přeživších až po jejich touhu získat to zlato. Tady jsem se i zasmál tlouštíkovi na hajzlíku, přechytračení nepřítele atd…Potom to však začalo sklouzávat právě k té intrikánské komedii a to už jsem se moc nebavil. Některé postavy mi přišly neskutečně tupé. Jean-Paul Belmondo samozřejmě vládl nade všemi a podal slušný výkon, ale co se samotného příběhu týče, ten měl být o něco kratší…60% ()

Reklama

major.warren 

všechny recenze uživatele

Mrchožrouti jsou kultovní válečnou komedií. Božský Belmondo velí skupině legionářů, kteří se rozhodnou ukořistit si válečný poklad pro sebe. Henri Verneuil byl skvělý filmař; Mrchožrouti jsou od něj mým snad nejoblíbenějším dílem. Všichni ostatní herci (Villeret, Creton, Constantin), a především jako vždy půvabná Marie Laforet, jsou taky skvělí. Vše doplňuje působivá kamera a také pěkná hudba Georgese Deleruea. U mě to nejlepší hodnocení. Jeden z nejlepších Belmondových snímků. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"To jsou u vás ztráty? Vždyť jsme neztratili ani celých devět lidí z deseti." Podobnost s Kellyho hrdiny čistě náhodná? O tom upřímně pochybuji. Akorát tady je to v opačném gardu. Jede se totiž po trase banka-zlato-cesta. Ono je to však úplně jedno. Jediné podstatné je, že se sehraná parta kolem Henri Verneuila po dvaceti letech vrací natáčet do Afriky (škoda, že bez Ventury, sedl by sem). Mrchožrouti mě příjemně šokovali hned v několika ohledech. Čekal jsem válečný film ve stylu "zastřel si svých sto bezejmenných nácků" a to celé říznuté komediálním tónem produkovaným především Villeretem. A přitom výsledek je celkem komorní snímek souboje několika vychcaných drsňáků o zajištění budoucnosti s nemálo cynickýma hláškama. Nelze v tom nevidět inspiraci ve westernech. Charaktery tady mají typově blízko k nejmenovanému Leonemu majstrštyku. Také každý kuje pikle na každého. Jednapadesátiletého Belmonda tento film zastihl v pětiletce kdy točil své snad vůbec nejlepší kusy (Profesionál, Bezva finta) a čtyřiašedesátiletého Verneuila stále v nesenilním stavu. Mrchožrouti fungují ve všech svých složkách a od maximálního hodnocení je dělí skutečně málo. Vlastně jen prostřední pasáž. Úvod totiž nadchne, pak se tempo na nějakou dobu zvolní a přibližně čtyřicet minut před koncem na scénu napochoduje zlato a najednou to nabere neskutečné grády. K tomu nějaký ten nečekaný zvrat, přestřelky, chytlavý hudební motiv, drsná cháska a především řádná chlapácká zábava. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Inu, není každý den posvícení...byť s Belmondem. 1)  51letý Bebel si svou úroveň drží, je takový, jakého ho známe z jiných podařenějších filmů. Co je ale jiné, je nuda._____   2)  Přestože scenárista 64letý Michel Audiard měl za sebou mnoho velmi úspěšných filmů (i s Belmondem) a rovněž 64letý režisér Henri Verneuil také patřil k vcelku úspěšným tvůrcům, tentokrát jsem se nudil. Vlastně ani nevím proč. Kdybych si četl scénář samostatně, asi bych byl nadšený. Výborní herci za to taky nemohou. Prostou vylučovací metodou docházím k závěru, že zklamal režisér. Proč se vlastně divím? Ze sedmi jeho filmů, které jsem ohvězdičkoval na ČSFD, jsem dal čtyřem tři hvězdičky a třem po dvou hvězdičkách._____ 3)  Zaujalo mě, že na IMDb má snímek 61 % oproti místním 75%._____ 4)  Výstižný koment: Schlierkamp***. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Tank, který se ve filmu objevuje, je lehký SK-105 Kürassier, jehož výroba začala v 70. letech v rakouské zbrojovce, nesoucí později název Steyr-Daimler-Puch. (Lucas87)
  • Na začátku jsou místo některých mrtvých francouzských vojáků použity figuríny. (Winster)
  • Ve filmu je použit kulomet BREN (původem z Československa). (Winster)

Reklama

Reklama