Reklama

Reklama

Hořčice mi stoupá do nosu

  • Francie La Moutarde me monte au nez (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Chtivé studentky, žádostivá snoubenka a svůdná hvězda, ale ve skutečnosti toho má Pierre Richard plné zuby. Pierre je učitelem v provinčním francouzském městečku. Ve volném čase píše pro svého přítele-fotografa články do místních novin a pro svého otce připravuje projevy do jeho volební kampaně. Jeho snoubenka Daniela učí na téže škole tělocvik a neustále na něj dohlíží, protože Pierre je obklopen drzými a vyzývavými studentkami. Takto klidně a spokojeně by žil Pierre i nadále, kdyby nedošlo k výměně tří složek s různým obsahem. V jedné jsou písemky z matematiky, ve druhé otcův předvolební proslov a ve třetí pikantní fotografie filmové hvězdy, která v blízkosti jejich města právě natáčí svůj film. Pierre okamžitě sedne do svého malého autíčka a jede vše napravit. S nonšalancí sobě vlastní mění vše kolem sebe v naprostou katastrofu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (186)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Ke komediím s Pierre Richardem se vracím asi po čtvrt století a s radostí zjišťuji, že pan roztržitý na mě funguje snad ještě víc, než tenkrát. Především oceňuji, že většina jeho filmů má chytrý scénář a jeho postavy nejsou pitvořící se hlupáci. Ano, jsou roztržité, někdy smolaři a jindy se jim prostě dějí věci, nad kterými by žasl i autor Murphyho zákonů. A ano, někdy už je to za hranou, ale zpravidla to ultrasympatickému Richardovi rádi odpustíte. Navíc mu sekunduje i krásná Jane Birkin, takže kdo by řešil těch pár minut, kdy to nebylo úplně ono. Dobrý scénář, spousta vtipných situací a Pierre v nejlepší formě. Jsem velmi spokojený; narozdíl od nedávno shlednutého a kupodivu stejně dobře hodnoceného Ukradli torzo Jupitera, mi tohle dokonale sedlo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nádherná komedie, která jako jedna z mála graduje a roste a každá další scéna je lepší a vtipnější než předchozí. Claude Zidi bezproblémů ukočíroval Richarda, který hraje typickýho troubu, profesora se kterým si každý čistí boty. Ale protože v jeho okolí je starosta, šéf novin a jedna filmová hvězda, brzy se z něj díky všemocné síle bulváru stává milenec filmové hvězdy a idol žen. Co na tom že to není pravda, to bulváru nevadilo v roce 1974 a nevadí jim to ani dnes. Nejlepší scéna je jak rozzuřená Jane Birkin vymlátí při natáčení westernu celou hospodu, nepovedená operace, nebo když Pierre Richard jako svůdce přichází do třídy a všechny holky na něm můžou náhle oči nechat :-) ()

Reklama

plechulka 

všechny recenze uživatele

Docela slušná "záležitost Velkého Blondýna". Ale hlavně děkuji ALTAMIRIMU, že mi po desetiletích objasnil ZÁHADU NÁZVU - odjakživa mě to mátlo: kde je k čertu jaká hořčice?! - a to ještě, pokud si taky pamatujete, tak hořčice figurovala i na tehdejším plakátu (kytky hořčice lezly Richardovi do obrovských nosních dírek)! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně se jedná o to nejhorší, co jsem z dílny Claude Zidiho viděl a že toho bylo požehnaně. Jsem od něj zvyklý na větší ztřeštěnosti. Tohle byl extrémně slabý odvárek. Pierre Richard mi také do očka zrovna nepadl. Příběh je dementní a nudný. Přes veškerá negativa se zde dají najít asi 2 vtipné scénky, z nichž jedna je operace zakončená vtipným verdiktem chirurga a tu druhou jsem zapomněl. Více než hvězdu z toho dokáže vyčarovat pouze čeroděj Dobroděj. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem se opět svezl na vlně francouzských komedií a některé z nich si připomenul. V tomhle ranku se nedají minout výtečné komedie s Pierrem Richardem. Vybral jsem si jednu z jeho nejznámějších, Hořčice mi stoupá do nosu. (Nedošli jsme na to, proč zrovna tento název?). Dobře jsem udělal. Pierre Richard ve své nejlepší formě a celý film naprosto úžasně táhne. Víceméně jde o sled parádních scének, který je navázaný na dobrou kostru bláznivého příběhu. Většině podobných filmů dojde dech a často je v nich spoustu umělé vaty, která slouží jen k propojení gagů. To tady neplatí, smáli jsme se od začátku až do konce a můžu jen potvrdit, že jde o jeden z nejlepších filmů Pierra Richarda a jednu z nejlepších francouzských komedií vůbec. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (12)

  • V průběhu jedné hodiny matematiky vyvolá Pierre Durois (Pierre Richard) k tabuli slečnu Fechnerovou. Jedná se o poklonu producentovi filmu Christianu Fechnerovi, který ma na svém kontě například i filmy Zvíře (1977) nebo Jeden hot a druhý čehý (1978). (Komiks)
  • Českým ekvivalentem fráze „hořčice mi stoupá do nosu“ je "mám toho plné zuby". (sator)
  • Snímek se natáčel v jihofrancouzském městě Aix-en-Provence. (aniiicka)

Reklama

Reklama