Reklama

Reklama

Kalvárie

  • Irsko Calvary (více)
Trailer

Irské drama s prvky černého humoru pojednává o knězi, který je sužován zlomyslnými obyvateli svého městečka. Poté, co mu během zpovědi jeden z farníků vyhrožuje smrtí, se musí otec James pustit do boje s všudypřítomnými temnými silami. V hlavní roli irského dramatu prodchnutého černým humorem se představí Brendan Gleeson jako otec James, duchovní z místní venkovské farnosti. Ten se během nedělní zpovědi dozví, že se ho jeden z jeho farníků chystá zavraždit. Neví však, o koho se jedná. Jamesova smrt by pro nešťastného muže byla zadostiučiněním za zneužívání, kterého se na něm v dětství dopouštěl jiný katolický kněz. James, jemuž zbývá pouhých sedm dní na to, aby se v rámci svých příprav na smrt smířil se světem, se vydává na kalvárii napříč malým irským městečkem, setkává se s jeho obyvateli a přitom se snaží vypátrat potenciálního vraha. Na této pouti zjišťuje, že se instituce, které zasvětil svůj život, stává v dnešní době zastaralou, což v něm vzbuzuje pochybnosti o smyslu jeho víry. (Cinemax)

(více)

Videa (19)

Trailer

Recenze (261)

genetique 

všechny recenze uživatele

V okamihu, keď sa duchovný otec dopustí hriechu, zločinu, zverstva, hneď o tom vie celý svet. Ale prečo by sa aj dobrému kňazovi nemohlo stať niečo "zlé" - len tak? Táto myšlienka je pomerne povrchná, film však v sebe ukrýva oveľa viac, a nie je to len majstrovské herectvo pána Gleesona. Originálny obraz moderného malomeštianstva v kontraste s pravidelnými a banálnymi, ale sem-tam aj temnými a šokujúcimi hriechmi. Každá z postáv reprezentuje inú osobnostnú črtu, či charakter, s ktorými by bol previazaný a stotožnený asi každý z nás. Miestny farár tak nastavuje zrkadlo spoločnosti, z ktorého odrazu som mal neraz skľúčené pocity. Dialógy sú prešpikované melanchóliou a smútkom, často depresívna atmosféra zatieňuje pokus o humor, a tieto snahy o nadľahčenie situácie vyšli často nazmar. Je to škoda, pretože sa z toho dalo vyťažiť o čosi viac, keby tvorcovia vpustili okrem skepsy do príbehu aj trošku svetla a humoru. McDonaghovci to predsa s čiernym humorom vedia oveľa lepšie. 80%. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Glýsn dozrál do evropské herecké elity. Jestli to trošku nezbrzdí, za chvíli vysloveně zgabénuje. Takže i když se jenom tak potlouká po zrzounském vidlákově a bez přesvědčení prodává učení natlučeného, je to strhující potulka a jeden ho vcelku hltá. Vše samozřejmě mírně dokresluje jakási zápletka, moralizování o morálce a humor, drsnější než Dropkick Murphys. Za pozornost stojí konec, který se bezduchému Holloúdu směje do očí jako svatý Patrik hadům. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus až příliš ukecané a některé dialogy mě nudily. Film se odehrává v časové rovině jednoho týdne a od neděle začíná příběh, který vrcholí příští neděli. Den po dni je takhle odvyprávěn celý časový úsek a musím říct, že mě to chytlo a začalo bavit až od pátečního dne. Kněz, který dostane ultimátum jednoho týdne, kdy mu neznámá osoba slíbí, že ho zabije. Mě osobě to opět potvrdilo, že křesťanství jako celek, stál, stojí a stát bude vždy za starou belu! Mírněji napsáno. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Kolující stále v myšlenkách. Brendan Gleeson podává neskutečný výkon důvěryhodnosti, oddanosti bohu, života v Irském prostředí. Film se mě dotýká chladnou krajinou, otevřenosti lidí, životních událostí, spletitosti životní cesty, zatracení lidské psychiky a odpuštění. S odstupem času zdrcující testament. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Hodně podivný film. Celou dobu balancuje na hraně něčeho, co připomíná severské černohumorné komedie, ve kterých má každá postava úchylek až nad hlavu, a kterých nejsem zas až tak velkým fandou, aby se pak čas od času vytasil s čistě dramatickou situací a nějakou tou životní pravdou, která vnese do filmu zase trochu nový rámec. Dokázal bych si Kalvárii představit jako obyčejné drama a pravděpodobně bych si jí pak asi i víc užil. Ale i tak... 7/10 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (9)

  • Film měl premiéru na filmovém festivalu Sundance již 19. ledna 2014, v Irsku si odbyl premiéru 13. února 2014 v rámci Mezinárodního filmového festivalu Jamesona Dublina, v Anglii a v USA až později. (Kmotr76)
  • Natáčení začalo v září 2012. Tři týdny strávil štáb natáčením v hrabství Sligo na severozápadě Irska. Natáčelo se například na místní malebné pláži Streedagh. (Kmotr76)

Související novinky

Malíček míří do Labyrintu

Malíček míří do Labyrintu

27.09.2014

Irský herec Aidan Gillen se objevil třeba v Temný rytíř povstal, kriminálce Blesk nebo letošním dramatu Kalvárie. Nejvíc lidí ho ale zná jako Malíčka ze Hry o trůny, kde pletichaří jako o život a… (více)

Reklama

Reklama