Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

petrce 

všechny recenze uživatele

Vždycky a znovu se moc rád podívám na tento příběh z šumavské přírody, který mě navrací zpět do dětského věku, kdy jsem i já vybíhal do přírody, kterou jsem pozoroval, zkoumal a mám dodnes pořád moc rád. Nádherná krajina, pěkná hudba v pozadí a vynikající Tomáš Holý mě vždy potěší na duši i na těle (vyláká mě to znovu a znovu vyrazit do přírody a radovat se z maličkostí matičky přírody). ()

saaaky 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný film, rozporuplné hodnocení - 3 hvězdičky. Tomáš Holý je opět znakem příjemného přírodního podání. Film má pěkný spád a odehrává se navíc v krásném prostředí. Děda je správným zachmuřeným dědou a příběhy z obyčejného chalupářského života jsou opravdu věrohodné. Nostalgie, legenda. Film, který nenadchne, ale je zajímavým doplněním pro nedělní odpoledne. ()

Reklama

zbynacz 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších trilogií z dětství. Teď už mi vadí některé neduhy, které jsem jako malý neviděl, stejně jako nevidí žádné dítko. Přesto u těchto skvělých filmů (ano, jsou skvělé, nejen pro malé diváky, kteří mají krapet méně náročné požadavky na kvalitu produkce) , pokud jednou za čas otevřu program a zrovna vysílají, rád strávím sychravé sobotní/nedělní odpoledne. Krásné záběry šumavské přírody jsou stále dechberoucí jako byly v době, kdy jsem zažíval euforii z každého z Vénových příběhů. V dětství mi přinesly hodně, probudily touhu toulat se po lesích a užívat si všechnu tu krásu, kterou nám příroda nabízí... ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

I po těch letech se stále jedná o sympatický rodinný film z nádherné šumavské přírody, s lehce protivným dědou hajným a roztomilým Vašíkem. Na filmu mě moc baví jeho místy až kouzelná atmosféra, stejně jako fungující chemie mezi ústřední dvojicí herců. Příběh toho zas až tolik nenabízí, nese se spíše v pozvolném tempu, vzhledem k době vzniku si tvůrci samozřejmě nemohli odpustit nějaké dobové socialistické projevy, výjimečně však v rozumné míře. Milá vzpomínka na dětství. 6/10. ()

eagles22 

všechny recenze uživatele

Předně chci říct, že nesnáším myslivce. Povětšinou jsou to magoři, kteří pálí po všem, co se šustne a až pak začnou přemýšlet, co nebo kdo to je. A rádi si hledají záminky, aby mohli něco zastřelit. Mám naopak moc rád zvířata, ale jedna z výjimek je jezevčík. Jsou to neuvěřitelně ukňouraný, uštěkaný, otravný a zákeřný lumpové. Ostatně jediný pes, který mě v životě pokousal byl právě jezevčík, když znenadání a bez varování vyběhl z křoví a prokousl mi nohu. A co onen jezevec z filmu vlastně dělá tak špatného? Je ve své noře a nikomu neškodí, jenže tam za ním nabíhají zmagořený jezevčíci a snaží se ho zakousnout a pak se všichni diví, že se jezevec brání. To se má nechat zabít? Kdyby ho zakousli je to v pořádku, ale jelikož zlikviduje jezevčíka, je z něj jezevec zabiják. No a film vrcholí zabitím nádherného jelena, fakt šťastnej a harmonickej konec... No ale nechci jen kritizovat, protože vzhledem k zmíněným věcem, nemohu tento film posoudit moc objektivně :) Jako na celek a odpočinkový film se na to koukat dá a určitě jedna hvězda za Šumavu a druhá za Tomáše Holého. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Pre natáčanie triku so snehom bol umiestnený fukár a do neho sa sypala polystyrénová drť. Polystyrén potom lietal, ako keby padal sneh, a jeho zvyšky majiteľ chaty nachádzal ešte po rokoch. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, polesí Vimperku a v Dobrej vode. (dyfur)
  • Po střelbě na jelena se Gustáv Valach (hajný Straka) a Tomáš Holý (Vašek) jdou podívat na skoleného (spícího) jelena. Když Vašek pogratuluje svému dědovi k trofeji se slovy „lovu zdar“, tak mu hajný odpoví „lovu dík“. To ovšem není dle české myslivecké mluvě tradičně správně, a tak se díky tomuto filmu stal z této odpovědi mezi myslivci spíše zlozvyk. Správně se na pozdrav „Lovu zdar!“ odpovídá opět větou „Lovu zdar!“, nebo zkráceně jen „Zdar!“ (karlosss18)

Reklama

Reklama