Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (244)

MikeCool 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série seriálu: Holt nemusím kriminální seriály jakéhokoliv tipu. Dá se říci, že jsem jejich mírný odpůrce. Odhodlal jsem se k Temnému případu díky doporučení mnoha mých známých. Musím uznat, že i přes můj negativní názor vůči krimi seriálům, mě zlehoulinka a pozvolna atmosféra vtáhla do děje. První 3 díly 1.série, mi nepřišly tak famózní, jak by se z místního hypu mohlo zdát. Prostřední část však slibovala mnohé. A závěr této série mě bohužel opět uvedl do pocitu, že sleduji ohraný stereotyp takovýchto kriminálních seriálů. Jak říkám, moje parketa to není. Ovšem, v čem mi přijde 1. série výjimečná, je ta nádherná melancholie postavy Matthew McConaugheyho. Za to velký palec nahoru. | PS: BEAUTIFUL THEME SONG. | Průměr 1. série: 71,88% (3,5*) | ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stát blízko souboje světla s temnotou se nemusí vyplatit, v případě některých klání to ale neplatí. Ve světě lesa, vidin, parohů, prapodivných obyvatel a Rustyho zabíhavých monologů mi totiž i přes počáteční problémy s naskočením na danou trať bylo moc dobře. To, že si věčně nasupený Harrelson i v nejlepším slova smyslu jetý McConaughey kradou celý Případ pro sebe, je asi jasné každému, kdo o tenhle profil zavadil. Každá promluva či (ne)shoda je dohrána do extratřídy a je to právě pouto hlavní dvojky, díky kterému zůstává po prvním příběhu v hlavě tak pozitivní dozvuk. Čím déle se znají, tím více se odlišují a paradoxně čím rozdílnější jsou, tím jsou navzájem provázanější. Bohužel ve chvílích, kdy se oba naplno věnují vyšetřování vraždy, unikala moje pozornost i vzhledem k pozvolnému tempu všemi směry a nezbývalo než si přát zaslechnout nějakou další neprůhlednou metaforu. Až ve dvou finálních dílech jsem konečně onomu hledání stop přišel na chuť, ale tím spíš bych se na začátku obešel bez poněkud vynuceného střídání časových rovin. Takže ano, je to audiovizuální a herecká bomba, u které zvěsti o výjimečné události z větší části nelhaly. Důvody pro nenadálé zatracování televizní tvorby mimo HBO pro mě ale zůstávají větší záhadou, než jakou byla pro hlavní nesourodou dvojici identita ústředního vraha. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutní seriálová špička. Ne, že by šlo o něco prudce originálního, jen je to strašně dobře napsané a natočené. Hrdiny si zamilujete, McConaughey a Harrelson neskutečně válí, dialogy jsou čirá radost, atmosférou vás to div nezadusí a návštěvu buranského amerického jihu si připíšete na seznam toho, co chcete stihnout před smrtí. A znělka je luxus nejluxusnější. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada Temného případu na nás v roce 2014 vlítila z počátku poměrně nevinně. Ale hned po prvním dílu bylo jasné, že nás čeká opravdu něco převratného. Temný případ ve své první řadě opravdu odstartoval určitou televizní revoluci. Kriminální žánr posunul úplně novým směrem. Kontinuální příběh, rozprostírající se skrze celou sérii, přinášející spoustu tajemství, obohacené o vnitřní tajemství samotných postav. To vše zahaleno v temném a špinavém hávu. Celá tahle série vlastně ukazuje, jak může bejt svět hnusnej.  Kratší počet dílů zřejmě také umožnil v té době ještě né tak častý jev, a to obsazení dvou hereckých hvězd do hlavních rolí. Zvláště pro McConaugheyho tohle bylo období, kdy byl aboslutně na vrcholu a tato role to jen potvrdila. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bezkonkurenční úvod, který nemůže vyvolat jiné reakce než "Ano! Ano! Přesně takto jsem si představoval seriál mých snů!" se okolo pátého dílu zvrhává do sice stále nadprůměrné, ale očekávání nenaplňující podívané. Matthew McConaughey a Woody Harrelson hrají jako o život a detektiv Rust Cohle se definitivně do kronik televizní zábavy zapsal nesmazatelným písmem. To samé platí pro na poměry seriálu nevídaně špičkovou režii, Cary Fukunaga se finální scénou 4. epizody "Who Goes There" opravdu vytáhl. Scénář posledních třech dílů však ve srovnání s geniálním začátkem pokulhává a Nic Pizzolatto si asi ukousl příliš velké sousto a závěrečné svazování linek monumentálně rozehraného příběhu působí líně a lacině. Je třeba znovu zdůraznit, že lacině jen oproti špičkovému startu. I to "málo" totiž s přehledem strká naprostou většinu TV plevelu do kapsy. Epizody 1-5 jsou jasných a neochvějných 10/10. Epizoda 6 za slabých 4/10. Epizoda 7 a finále za 5/10. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • Město Carcosa, které je v seriálu zmiňováno, představil poprvé americký spisovatel a novinář Ambrose Bierce (1842-1914) v krátké povídce "Obyvatel Carcosy" (An Inhabitant of Carcosa, 1886). Název města Carcosa by mohl být odvozen od francouzského středověkého města Carcassonne, obehnaného hradbami, podle něhož vznikla i stejnojmenná populární desková hra. Latinsky je totiž Carcassonne nazýváno Carcaso. (alonsanfan)
  • Scénář k prvním dvěma epizodám psal Nic Pizzolatto ještě před obsazením herců. Poté, co byli do hlavních rolí obsazeni Matthew McConaughey (detektiv Rust Cohle) a Woody Harrelson (detektiv Marty Hart), psal již zbylých 6 dílů přímo jim na tělo a první dvě epizody poté ještě poupravil. (jerry12)

Reklama

Reklama