Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Arogantní a sobecký rozhlasový diskžokej Jack Lucas se dostane do těžké deprese, když zjistí, že nepřímo zavinil smrt několika lidí. O tři roky později pracuje ve videopůjčovně, jejíž majitelka Anne Napolitanová se o něho stará. V jedné ze svých sebevražedných nálad je u Manhattanského mostu zachráněn Parrym, bývalým profesorem historie, který živoří na pokraji společnosti. Parry se chová jako blázen. Ve svých představách je ohrožován zlověstným Rudým rytířem a snaží se přesvědčit Jacka, že jeho úkolem je získat Svatý Grál, schovaný v domě miliardáře Carmichaela. Když Jack zjistí, že Parryho manželka byla mezi obětmi, za jejichž smrt se cítí zodpovědný, snaží se bývalému profesorovi pomoci. Seznámí nesmělého Parryho s dívkou jeho snů, osamělou sekretářkou Lydií. Po první schůzce s Lydií je Parry přepaden několika násilníky a končí v nemocnici. Jack, který dostal novou chuť k životu, se chce vrátit ke své bývalé práci. Navštíví Parryho v nemocnici a nalezne ho v katatonickém stavu. Jediný způsob, jak ho zachránit, je přinést mu Svatý Grál. Jack se v noci vydává do miliardářova sídla jako lupič... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (349)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Konečně: na mém javorovém televizním stolku přibyl nový zářez, neboť jsem byl dychtivým svědkem dalšího skvělého filmu Terryho Gilliama. Tento režisér dokáže se svou režijní taktovkou hotové zázraky, a nejinak tomu bylo i v případě tohoto kouzelného dramatu. Co na tom, že pointa vyjde najevo hned po první zmínce o kouzelném grálu, když se na to celé tak pěkně dívá. Jeff Bridges s culíkem mi sice moc nesedne, ale o to více se hodil do role arogantního člověka, který "nesnáší lidi". Robin Williams pak jako roztomilý bezdomovec přímo srší energií a elánem, a ti dva se skvěle doplňují. Stopáž uteče jedna radost, a docela teď koulím oči: to měl film opravdu 137 minut? Nepřišlo mi to, jak jsem se dobře bavil. Velmi mě překvapily (u Gilliama? Ale kdeže...) fantasmagorické vsuvky, a pohádkový konec s nočním zlodějem me dokázal rozesmát samotným svým diváckým požitkem a kouzelným vyzněním. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Už pri pythonovcoch väčšina ľudí zistila, že Gilliam asi nebude úplne obyčajný režisér obyčajných filmov. 'The Fisher King' patrí bez sporu k jedným z nich, má to atmosféru, pointu, odkaz a tie herecké výkony. Je to vlastne taká strašne dospelá rozprávka, na jednej strane brutálne vážna, seriózna, dojímavá, na druhej strane je k tomu primiešaná tá správna dávka humoru, s obrovským citom, aby sa nenarušila rovnováha (na skracovanie nohavíc a saka spinkovačkou nezabudnem). Navyše si hneď v úvode Gilliam dovolí siahnuť po reklame na svoj vlastný snímok 'Brazil' a grálovský nápad tiež nebol najnenápaditejší. Ale to nie je výčitka. Biznis je biznis. A btw, Bridges je Bridges. 80%. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Smutno-smiešny komik Robin Williams nikdy nebol moja krvná skupina, ale musím uznať, že mu postava bláznivého Parryho sekla ako uliata, pre mňa jednoznačne jeho najlepšia rola. Dejová linka ma síce moc neoslnila, hlavne prostredná časť často inklinovala k nude, ale spôsob natočenia, herci ako aj všetko okolo, pôsobilo veľmi príjemným dojmom. Tak sa mi zdá, že Terry Gilliamovi sa opäť raz podarilo z minima vyťažiť maximum. 70/100 ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Tak tento Gilliamov film som plne docenila až na druhé pozretie. V kine v Písku. A tiež obsahuje scénu, ktorá na mňa pôsobí presne ako scéna v 12 Monkeys, keď Willis počuje rádio. Scéna, keď Williams po rande dostane svoj záchvat. Scéna, pri ktorej sa chcem smiať a plakať skoro zároveň. Pretože sú to krásne scény a pretože mi záleží na postavách. Bridges s Williamsom stvorili dokonalú dvojicu, ktorá sa navzájom potrebuje, aby jeden aj druhý našiel zmysel svojho života a zbavil sa svojich démonov. Napríklad aj behaním po parku s holým zadkom. A ešte dve nezabudnuteľné scény, jedny z tých, ktoré si z tých stoviek filmov navždy uchovám v pamäti: tanec na stanici a Jeterov krásny hudobný pozdrav. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam v tomto snímku opustil své fantaskní a futuristické světy budoucnosti a natočil příběh bývalého cynického rozhlasového DJ Jacka Lucase a záhadného bezdomovce Parryho, které spojuje tragédie nepřímo zaviněná právě Jackem. Vznikl zajímavý, avšak dlouhý a poměrně depresivní film s vynikající výkony obou hlavních představitelů v pro ně atypických rolích. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (11)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1991 na Benátském IFF. (Varan)
  • Bílé tričko s obrazem baseballového hráčem, které na sobě měla postava Jeffa Bridgese, herec už dříve obléknul ve filmu Strach (1989) a později také ve snímku Big Lebowski (1998). (Bounded)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama