Reklama

Reklama

Kauza Cervanová

  • Slovensko Kauza Cervanová (více)
Trailer
Slovensko / Česko, 2013, 100 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární tragédie o právu na spravedlnost je osmiletou detektivní výpravou režiséra Roberta Kirchhoffa do temných hlubin dodnes neuzavřeného a medializovaného případu únosu, znásilnění a vraždy mladé medičky. Ľudmila Cervanová, dcera plukovníka Cervana, byla zavražděna před 37 lety. Do případu, jehož vyšetřování se táhne už téměř 40 let, se vložil i někdejší prezident Gustav Husák, proběhly desítky výslechů a zadržení, ale i manipulací, vydírání, utajování informací a falešných přiznání. Po pěti letech vyšetřování odsoudily socialistické soudy skupinu sedmi mladých mužů dohromady na 108 let. Bez důvěryhodných důkazů a svědectví si v nejtěžších věznicích Československa každý z nich odseděl dlouhé roky, dokud revoluce v roce 1989 nepřinesla šanci na nový proces. V roce 2004 byli obžalovaní, navzdory novým důkazům zpochybňujícími jejich vinu, opět odsouzeni. Dnes je z nich sedm stárnoucích mužů, kteří tvrdí, že byli zapletení do politicko-soudní konspirace komunistického režimu a čekají na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva – poslední instance, která může rozhodnout, jestli zemřou jako vrahové. Dlouho očekávaná filmová rekonstrukce je jedním z nejkontroverznějších a divácky nejúspěšnějších slovenských dokumentů posledních desetiletí. (Artcam Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že mám za sebou Legendy kriminalistiky a Ze složek FBI, Kauza Cervanová mi přijde jako laciný dokument, který by si byl býval zasloužil mnohem lepší zpracování počínaje ozvučením a střihem, které jsou katastrofální. Na dokumentu je tedy nejzajímavější snaha konfrontovat představitele Slovenské republiky, jež však vyznívá vniveč. Ale vzhledem k politické nevůli je nutno ocenit snahu tvůrců tít do živého. 60 % ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Prvé cca dve minúty nastavia udalosť a vy si poviete, dobre a čo ďalej. Vtedy sa to ešte iba rozbieha. Skvelý dokument, ktorý vás nenechá chladných. Komu ale veriť. Verzií o araboch sa veľa priestoru nedalo, vieme prečo. Odsúdení sa tiež hádajú medzi sebou, čo nemusí vždy pôsobiť dobre. Je tu ale detektor, sú tu svedectvá, sú tu prestarnutí patológovia, ktorých poslal do piče ich mladší kolega atď atď. Kto o tejto kauze nevie nič, tu treba začať. 4 z 5 ()

Reklama

Lanark 

všechny recenze uživatele

Slovy básníka a faráře v úvodu: Člověk se musí rozhodout mezi tajemstvím a absurdností. Paradoxně ale Krichhoffův dokument na provázanosti těchto dvou elementů stojí. Tajemství vede k absurdním situacím, které kolem sebe zpětně vytváří auru tajemství. Chování a motiv jednání některých postav mi ve výsledku přišlo dokonale tajemně absurdní, bohužel včetně osoby režiséra. Útočit a využívat moment překvapení prostě není dobrý způsob jak vést dialog. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Pri tomto dokumente ma núti vyjadriť sa hlavne k jeho obsahovej než formálnej stránke. Aj keď určite patrí k tým lepším, čo nám slovenská kinematografia v dnešnej dobe dokáže ponúknuť. Kauza Cervanová je, bol a asi aj bude navždy zahalený rúškom tajomstva. Môžme len dúfať, že niekedy ozajstná pravda vyjde najavo. Ale prečo práve Cervanová? Prečo práve títo páchatelia? Kto boli ozajstní páchatelia? A prečo si vláda dala takú námahu vykonštruovať celú túto kauzu? Ale aj mnohé iné nezodpovedané otázky...Treba vidieť ()

Murrro 

všechny recenze uživatele

Ak aj budeme spochybňovať dôveryhodnosť predostieraných faktov, ak aj budeme odsudzovať sofistikovanú filmárčinu v ich službách, ponúka Kauza Cervanová toľko ojedinelých náhľadov na princípy slovenskej spoločnosti, že posúva tému opodstatnenia svojho vzniku mimo akejkoľvek diskusie. A sú to tie podnety, ktoré ma po skončení filmu rozplakali... Kirchhoff pritom paradoxne najmä svojím prístupom, v ktorom netají, že verí v nevinu odsúdených, ponúka možnosť oponovať mu. Koniec-koncov - dokumentárny film je (mal by byť) len pokusom o objektívnu výpoveď, tak ako je (malo by byť) právo len pokusom o spravodlivosť. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Podľa rozsudku Miloš Kocúr a Milan Andrášik Cervanovú pri internáte v Mlynskej Doline násilím vtiahli do auta značky Fiat 125, ktoré šoféroval Roman Brázda a spoločne s Františkom Čermanom ju odviezli do bytu v rodinnom dome na Varínskej ulici (miestna časť Prievoz v Bratislave). (martincba)
  • Režisér filmu Robert Kirchhoff v něm uvádí, že roku 1982 obžalovaní žádali o test DNA, což prý tehdy bylo možné, a dodává: "Súdy se k týmto veciam správali arogantne, zaujato a bezohľadne." Avšak k prvnímu použití testu DNA v kriminalistice na světě došlo až roku 1986 v Anglii. (JoranProvenzano)
  • V súvislosti s týmto prípadom emigrovalo 5 ľudí. Štyria korunní svedkovia boli pri výsluchoch bití a 21 svedkov bolo pod stálym psychickým nátlakom a vydieraním. Dve svedkyne počas výsluchov potratili. [Zdroj: kauzacervanova.com] (Raccoon.city)

Reklama

Reklama