Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh o pátrání po vrazích mladé studentky. Skupina mladíků z prostředí takzvané zlaté mládeže se bavila tím, že se zmocňovala dívek, aby je přiměla ke skupinovému sexu. Jednoho dne unesli z vysokoškolského klubu studentku 1. ročníku a znásilnili ji. Na rozdíl od jiných obětí ale tentokrát studentka nechtěla o svém ponížení mlčet, a proto musela být umlčena. O tom, kteří z únosců se stanou vrahy, rozhodne v její přítomnosti los. Nad ránem dívku odvezou k řece a utopí… Snímek režiséra a kameramana F. A. Brabce podle scénáře M. Zinnerové je vzdáleně inspirovaný skutečným zločinem. Uměleckými postupy obnažuje obludnou podobu egoismu, cynismus a bezcitnost při zacházení s lidskou bytostí, a usiluje o renesanci svědomí, soucitu a lidskosti. Film je doslova nabit hereckými hvězdami. Zaujme excelentní výkon J. Bartošky či M. Stropnického jako hlavního vyšetřujícího nebo obsazení hereckých rodin do rolí filmových rodičů a dětí (B. Polívka a A. Polívková, A. a D. Švehlíkovi). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (278)

freddy 

všechny recenze uživatele

Byl jsem po velké mediální masáži natěšen, že uvidím výbornou kriminálku. Místo toho jsem se dočkal průměrného filmu, kde se vlastně celou dobu skoro nic neděje a na němž je to nejlepší bezpochyby kamera a jiné efekty. Pan Brabec to prostě umí s kamerou jako nikdo jiný, a to dokazuje i v tomto filmu, a to je ten důvod, proč nakonec dávám dvě hvězdičky, díky umění pan Brabce, kterého se nebojím označit za nejlepšího kameramana u nás a jednoho z nejlepších na světě. Ale na druhou stranu by měla vésti k zamyšlení skutečnost, že kamera a efekty jsou zde lepší než děj a herecké výkony. Ale nakonec jsou z toho dvě solidní hvězdičky. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, zajisté, který je však zpracován tak televizně až to bolí. Jakékoliv náznaky nějaké invenčnosti či "poetiky" jsou oním zpracováním degradovány na nutné zlo. Koncentrace českých herecký hvězd je až neuvěřitelná, ale tak nějak nevyužitá. Navíc ani scenář není nejsilnější v kramflecích a některé dialogy a situace mi přišly dost povědomé z jinčích příběhů (lehká klišoidní kašička, řekla bych). Nicméně i tak je Bolero koukatelný film, při kterém divák nejspíš skřípe zuby zlostí a to je vlastně dobře. 50%. ()

Reklama

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Úplně všechno špatně. Brabec se očividně rád opájí rozmáchlými poetickými záběry podmalovanými tklivou hudbou, ovšem nemám dojem, že by to filmu bylo k užitku, spíše naopak. A co nepohřbila absurdně působící asilyrika, to zahrnul hlínou neblahý scénář, plný tupých dialogů a herci, kteří se před kamerou - až na chvilkové výjimky - motali jak zpitomělé včely. Hodně odřená 1* vlastně pouze za momenty, kdy Bolero působilo z důvodu výše zmíněných hrozných ingrediencí legračně sebeparodicky (dobrá, pěkná slečna policistka na tom má také svůj podíl). ()

numi 

všechny recenze uživatele

Jde o obyčejnou českou kriminálku. Nic víc a nic míň. Možná by neškodilo více rozebrat jednotlivé charaktery, protože jejich motivy a to, jak se se svým činem později vyrovnávají, ve filmu vůbec není. Za to ukázky z Bolera, které doprovází neuvěřitelně kýčovitý hudební doprovod, dostaly prostoru až až. Jinak Kraus je příšerný, ale třikrát hurá za to, že ve filmu hrají méně okoukaní herci, než na jaké jsme v poslední době už zvyklí. Sice hrajou neslaně nemastně, ale už je to vážně nuda pořád koukat na jedny a ty samé. A Jiří Bartoška dostal v tomhle snímku cenu za jeho celoživotní snahu zlepšit českou kinematografii. Tu erotickou scénu s Janou Štefánkovou si snad do scénáře dopsal sám, ne? ;o)) [leden 2006] ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nezapře se, že režisér F. A. Brabec je původním povoláním kameraman, Jeho režijní počin zdobí krásná kamera, záběry jsou skutečně až úchvatné, s výtvarným citem. Ale, takhle u mě prostě detektivka nefunguje. Střih je podle mého názoru nevhodný, filmová hudba jako do dokumentu o Antarktidě. Jsou zde jakoby dvě linie příběhu...vyšetřovná zločinu a zločin samotný, kdy oba k sobě díky odlišnému ztvárnění do sebe nezapadají, jako by to byly dva různé filmy. Musím se přiznat, že střízlivější vyšetřovací část filmu je mi mnohem milejší. Zaujalo mě také poměrně zajímavé obsazení filmu, z kterého vyčnívá skvělý Jiří Bartoška. Velmi silně film ale působí na morálku, svědomí. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Film je inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Slovensku v roce 1976. (M.B)
  • Skutečným případem, kterým je Bolero inspirováno, se podrobněji zabývá slovensko-český celovečerní dokument Kauza Cervanová (2013). (charles3)
  • Na natáčanie prišli dokonca aj skutoční podozriví z vraždy. (Amityville)

Reklama

Reklama