Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

RHK 

všechny recenze uživatele

I přes přitvrzení ve scénáři zůstává film Old Shatterhand na motivy Karla Maye jen pohádkou o westernech - postavy i děj jsou až příliš černobílé. "Vinnetou vyzývá Velkého Medvěda, aby soubojem skončili svou nenávist." Přispívá k tomu i šroubovaný jazyk indiánů a neuměle natočené souboje, stejně jako naivní dopředu odhadnutelný vývoj filmu. Hudba je povedená a podmanivá - byť totálně vykrádaná s názvuky Bernsteina i Morriconeho - a vápencová údolí krásná. Kouzlo dobrodružství ale pro mne někam zmizelo. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=AutXru26_qI ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, které v dětství obdivujete a milujete, aby jste se mu v dospělosti vyhýbali... Je to škoda, protože májovky mají své kouzlo, ale to filmové upadá s růstem opravdu dost rychle a výsledné 4* jsou jen slabá útěcha, kterou snad již nebudu muset snižovat. Lex Barker i Pierre Brice jsou ovšem stále skvělí. ()

Reklama

anli 

všechny recenze uživatele

Klasická Mayovka,patřící po zlaté čtyřce,k těm nejlepším.Je to opravdu nejdelší a nejrealističtější Mayovka a také ta nejdražší.A je to na ní vidět.Akcí je tu opravdu dost,kamera je výpravnější a příběh drží Mayova ducha a snaží se vystihnout atmosféru knih,i když s nimi nemá opět nic společného, kromě jmen hrdinů.Film je opravdu slušně napínavý,je tu opět krásná krajina,jen je možná o trochu méně romantický,neboť mírně přitvrdil,což mu myslím prospělo,neboť nekopíruje ty předešlé.Mám tenhle příběh rád,i když není knižní.Drží se Mayových hodnot a zachovává onoho ducha předlohy,statečnosti a čestnosti.Barker a Brice jsou skvělí a ostatní herci jim perfektně sekundují,včetně svalnatého Gojko Mitiče.Dávám 75% a kdepak zůstala ležet ta medvědobijka? ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zabíjanie je najľahšia, ale nie vždy správna cesta k víťazstvu.“ V podstate pekne drsné, samozrejme bez krvi, ale aj tak (úmrtie minimálne dvoch postáv ma zaskočilo a spomenúť musím aj finálny masaker, kedy zahynie asi stovka postáv pri absurdne natočenom obliehaní vojenskej pevnosti, ktorá dodnes rozčuľuje nesystematickým, hoci zrejme realistickým, nabiehaním "naivných" a zle organizovaných Indiánov do dráhy strely). Hudobný motív pripomína Sedem statočných. Medzi Old Shatterhandom a jeho červeným bratom to prekvapivo takmer vôbec neiskrí, väčšinu času sú beztak rozdelení. Scenár trocha nudný, ale inak zaujímavý. Divný film. Ale nie zlý. Na postave Old Shatterhanda sa mi vždy páčilo, aký je neohrozený a sebavedomý a aj keď ho občas chytia a spútajú, je nám jasné, že to nakoniec zvládne, nebojí sa sily, moci peňazí, ani arogancie a ide si proste to svoje (aj keď uznávam, že v tomto filme je predsa len už fakt dosť namachrovaný, až je to čiastočne na škodu veci). Za detskú nostalgiu pridávam štvrtú hviezdu, nehnevajte sa za to na mňa. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Příběh recykluje zápletku z Rudého gentlemana, aniž by měl její napínavost, dostatečně charismatické záporáky, nebo Terence Hila. Vedle slavnějšího dílu série je proto ve všem horší. Protože je o čtvrt hodiny delší a dějově chudší, tak se občas nepěkně táhne. Režisér se snažil chatrný scénář vycpat dlouhými záběry na balkánskou přírodu, ale ani to dojem nespasilo. Alespoň na průměr ho vytáhl jen klasicky skvělý Lex Barker. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Původně napsal scénář Daniel Mainwaring, který však neměl vůbec nic společného s knihy od Karla Maye a měl překroucené charaktery hlavních postav. Vedení Constantinu ho tak kvůli obavám z poškození předešlých Wendlandtových (i svých) mayovek zrušilo. Najat byl tedy druhý scenárista Ladislas Fodor, ale ani jeho scénář nebyl schválen. Jako třetí scenárista byl angažován Slovák Leopold Lahola, který se měl ujmout i režie. Nakonec však scénář napsal přímo na místě natáčení Robert A. Stemmle, který přepracoval zamítnutý scénář od Ladislasa Fodora. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Desátník Bush (Gustavo Rojo) má na své uniformě dvě šipky směřující dolů na každém rukávu. Když Vinnetou (Pierre Brice) mluví s generálem Taylorem (Charles Fawcett), desátník Bush stojí v pozadí a šipky na jeho uniformě směřují nahoru. (Marek06)
  • Filmová pevnost není tak monumentální stavbou, jak se na stříbrném plátnu zdá. Na délku měřila 140 metrů, na šířku pak 40 metrů. (hippyman)

Reklama

Reklama