Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (277)

genetique 

všechny recenze uživatele

No viem si predstaviť, že keby bol rebríček posunutý o dvadsať rokov dozadu, bol by film v top priečkach hodnotení. A tak sa deje to, že od mladej generácie sa vinnetouovkám toľko uznania nedostáva. Ja našťastie medzi nich ešte nepatrím a som rád, že televízia ich ešte stále pravidelne zaraďuje do vysielania. A vždy sa budem tešiť. Winnetou a parťákom Old Shatterhandom sú proste zosobnenie niečoho, čo sa mi bude vždy páčiť. A hudba. Tú tu budem spomínať stále. 85%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Winnetouovu manželku Ribannu všetci poznajú. V rámci mayoviek sa jedná o kultovú postavu. Mimochodom, v tom čase šlo zároveň o režisérovu manželku, ale to je určite len náhoda. Vtip je v tom, že Ribanna jednak nikdy Winnetouovou manželkou nebola (na konci nekompromisne končí v náručí modrookého Terenca Hilla, ktorý si následne zahral ešte v troch mayovkách, zakaždým inú rolu) a jednak sa objavila v jedinom filme (áno, Karin Dor si zahrala síce ešte v niekoľkých ďalších mayovkách, ale zakaždým odlišnú postavu). Toľko k faktom. A aký je Winnetou 2? Po scenáristickej stránke tradičná klasika - zlí belosi šikovne využijú vo svoj prospech vrodený rasizmus iných belochov, narafičia na Indiánov krvavý čin a všetci belosi (samozrejme v čele s vojakmi) na to ihneď skočia a chcú Indiánov pozabíjať. Tam, kde film stráca na scenári, získava na kastingu. Grázli sú poriadne nechutní a svojím spôsobom charizmatickí. Nechýba medzi nimi Klaus Kinski, prekvapivo však nehrá ústredného zloducha, ale len jeho pomocníka. Vo finále mu prajete bolestivú, dlhú a originálnu smrť... na čo ho strelia do chrbta a on padne na zem a finíto. Humornú stránku zaobstaráva osvedčený lovec motýľov (tentokrát však skôr lovec zážitkov) lord Castlepool a básnik prérie v roztopašnom poňatí Mirka (!) Bomana. Zaujímavé na týchto komických postavičkách (ďalej napr. Sam Hawkins) v mayovkách vždy bolo, že to vedeli nielen s ústami, ale aj so strelnými zbraňami. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Novy postavy - Ribanna, Hatatitla, ten co ho hraje Terence Hill (to mě překvapilo, že tam hraje...). Když v předchozím díle Old přišel o Nšo-či, tak ani Vinnetou to nemá s Ribannou jednoduchy. Záporák docela nudař, ale skončil dobře, takže špatně, takže to je dobře. Ale mnohem víc zaujal Klaus Kinski, kterej byl mnohem lepší hajzl, už jenom tím ksichtem. Ze scén zaujala a pobavila hlavně ta první - bitka s umělym medvědem na nože, chch. Speleologové si užijou scén z jeskyní, kde je hezká ozvěna a je to dobrá schovka pro indiánsky squaw s capartama. Jakej je rozdíl mezi Gustavem Husákem a Vinnetouem? Oba dva jsou rudí, ale Vinnetou je gentleman. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Vinnetou - Rudý gentleman. Pierre Brice a Karin Dor jsou Vinnetou a Rybanna v nejslavnější indiánské romanci všech dob. Harald Reinl svou třetí Mayovku povýšil na místo násilí na neskutečně nádherný a hluboký příběh, který však také nemá zrovna nejšťastnější konec. Vinnetou bohužel kvůli boji za mír nemá právo ani na lásku. Z herců zmíním skvělého Eddieho Arenta (znovu v roli Lorda Castlepoola) a pak i svého oblíbence - největšího filmového ďábla Klause Kinského. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ano, hudba je krásná, krajina kolem Plitvických jezer nádherná (nápad natáčet v bývalé "Jugošce" považuju za naprosto geniální tah německých filmařů) a srbský tělocvikář Gojko Mitič má svaly jako pravý indián :o), ale neodpustím si jako vášnivý čtenář mayovek hnidopišské rýpnutí - co to má, proboha (když už se to teda jmenuje Vinnetou), společného s předlohou? Odpověď je jednoduchá - vůbec, ale vůbec nic. V této souvislosti si nemohu nevzpomenout na nezasloužené nadávání tolkienovců v souvislosti s Jacksonovým Pánem prstenů, ovšem v případě Vinnetoua se nedá mluvit ani o základní dějové kostře. Tato filmová trilogie nemá s knihama absolutně nic společného (mimo několika styčných bodů v prvním díle). Takhle jsem nucen přetrpět páně scenáristovu banální zápletku, i když - ano - hezky natočenou. Přesto mi zůstane milá vzpomínka na dětství, kdy jsem v plném kině prožíval všechna Vinnetouova dobrodružství a vášnivě sbíral filmové pohlednice :o) ()

Galerie (60)

Zajímavosti (36)

  • Ve filmu se sešlo několik válečných veteránů z různých stran. Lex Barker (Old Shatterhand) bojoval v řadách americké pěchoty v Africe a Itálii, Pierre Brice (Vinnetou) bojoval v Indočíně v řadách francouzských výsadkářů. Anthony Steel (Forrester) byl příslušníkem britských granátníků a sloužil na Středním východě. Eddi Arent (lord Castlepool) a Klaus Kinski (David Lucas) byli příslušníky wehrmachtu (Eddi prošel boji na východní frontě, Klaus padl do britského zajetí, kde předstíral, že se zbláznil). (Martyn.86)
  • Piere Brice (Vinnetou) jezdil v tomto filmu na dvou koních - jeden byl využíván čistě pro jezdecké záběry a druhý byl jeho dvojníkem, používaným pro trikové scény. Onen dvojník bohužel během natáčení zemřel a štáb tak musel použít speciální barvící prostředky na jiného "nováčka". (hippyman)
  • Mezi 73 snímky promítanými v sezóně 1964/65 v Německu obsadil Vinnetou – Rudý gentleman první místo. (hippyman)

Reklama

Reklama