Reklama

Reklama

Vinnetou - Rudý gentleman

  • Západní Německo Winnetou - 2. Teil (více)
TV spot

Pokračování dobrodružného příběhu o přátelství indiánského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého bratra Old Shatterhanda. V kraji řádí Forresterrova banda vrahů, která vypaluje indiánské vesnice a neváhá zmasakrovat kolonu přistěhovalců, aby tak poštvala bílé proti indiánům. Náčelník Apačů Vinnetou a jeho pokervní bratr Old Shatterhand naopak chtějí uzavřít příměří mezi indiány a bílými. Pokrevní bratři vypracují mírový plán s vojáky a indiány kmene Assiniboi. To však není po vůli Forrestovu gangu, který se pokouší překazit plán všemi prostředky. V době mise se Vinnetou zamiluje do náčelníkovy dcery Ribanny, která která jeho cit vroucně opětuje. Náčelník Apačů však není jediný, kdo půvabnou indiánku miluje. Také mladý poručík Merril je okouzlen její krásou a chce ji za ženu. Jejich svazek má být zpečetěním přátelství mezi vojáky a indiány, a tak je mu Ribanna kmenem přislíbena... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (277)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co naplat tenhle díl jsem měl vždycky nejradši. Mayovky přitvrdili od začátku tu máme tu nejvíc bezskrupulózní bandu desperátů který se s ničím neserou pálí indiánský vesnice vraždí ženy a děti a jejich šéf aby poslal k čertu Oldu šetrnýho neváhá místo vejplaty nechat upálit zaživa asi 300 svých dělníků. Od začátku až do konce se furt něco děje. Vinnetou má fajt z medvědem a taky nutno dodat, že film objevil vycházející filmový hvězdy Klause Kinského a Terence Hilla. Pro mě prostě best díl. Nevím jestli absolutně nejlepší, ale spolu z Pokladem a Údolím smrti patří určitě do mojí top trojky Mayovek. Pecka film kterej nestárne.100% ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Rozprávka pre stredne staré deti, ktorá má v sebe to čaro, že si ju opäť a znovu pozrú všetky generácie. Dobrodružstvá náčelníka Apačov a jeho „brata“ Old Shatterhanda sa síce miestami výrazne odkláňajú od pôvodného románu Karla Maya, ale patria asi k najúspešnejším filmom nemeckej produkcie. Herci ako Pierre Brice, Lex Barker, či Karin Dórová (Ribanna) síce natočili aj ďalšie filmy, ľudia si ich už asi nastálo budú spájať s winnetouovkami. Hoci tento diel nedosahuje kvality Pokladu na Striebornom jazere, nechýbajú mu zločinci (Klaus Kinski), či komediálny zberateľ dobrodružstiev lord Castlepool. Vo filme sa objavuje aj Gojko Mitić, neskorší indiánsky hrdina mnohých filmov. Snímka je plná pátosu, ale dobro víťazí nad zlom. A to je hlavné. Howgh. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další ze série filmů, který přináší klukovskou představu nezkaženého romantického dobrodružství, kde dobro a spravedlnost jsou nuceny svádět neúprosnou bitvu se zlem a nenávistí. Osobní štěstí musí ustoupit stranou před všeobecným mírem mezi národy. Rasistické předsudky jsou překonávány. A alespoň na malou chvíli je možný život v harmonii a souladu s každou živou bytostí. Potěší herectví Klause Kinskiho. A osvětlená nádhera krápníkové jeskyně Otoška jama. Hlavní postavou je neúnavný mírotvorce a náčelník všech Apačů Vinnetou (Pierre Brice s hlasem Thomase Eckelmanna), který neúnavně přesvědčuje každého o nutnosti celkové transformace lidského soužití mezi národy v míru a spokojenosti. Jeho nejbližším pomocníkem je jeho bílý bratr, věrný druh a trestající ruka spravedlnosti Old Shatterhand (Lex Barker s hlasem Gerta Günthera Hoffmanna), který čelí každému nebezpečí tváří v tvář. Důležitou postavou je vojenský poručík Robert Merril (Terence Hill jako Mario Girotti s hlasem Clause Jurichse). Tento nenapravitelný idealista a romantik je natolik okouzlen zamilovaností, že jí v nebližším okamžiku dokáže obratně využít ve svůj i všeobecný prospěch a užitek. Hlavním padouchem je Bud Forrester (zajímavý Anthony Steel s hlasem Rainera Brandta), který samozřejmě touží především po získání majetku a bohatství za jakoukoliv cenu a oběti. Tomu zdatně sekunduje všehoschopný a vynalézavý David 'Luke' Lucas (dobrý Klaus Kinski). Ženskou krásu přináší především dcera náčelníka Assiniboinů Ribanna (půvabná Karin Dor) se svou nenaplněnou láskou. A také Robertova sestra Susan (Marie-Noëlle Barre). Vtip a humorný nadhled vnáší britský Lord Castlepool (Eddi Arent) se svou vírou a touhou následovat Old Shatterhanda. A básník prérijní divočiny Gunstic Uncle (Mirko Boman s hlasem Gerda Martienzena). Z dalších rolí: velitel vojenské pevnosti a Robertův otec s předsudky plukovník John Frederick Merril (Renato Baldini s hlasem Siegfrieda Schürenberga), ctihodný indiánský náčelník Assiniboinů Tah-ša-tunga (Rikard Brežeska s hlasem Hellmuta Grubeho), či další výrazný člen zločinecké organizace Carter (Velimir Chytil s hlasem Gerda Duwnera). A tak petrolejové věže vybuchují, medvěd padá po dobře mířené ráně nožem, honička střídá honičku, chytá se a utíká se a dobro se spravedlností zaznamenávají další důležité vítězství. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Dvojka Winnetou, je zákonite lepší - veľkolepejší, výpravnejší, väčší, výraznejší, aspoň z môjho pohľadu, to tak je. Náčelník Apačov sa rýchlosťou svetla zamiluje do krásky, menom Rybanna, lebo ju jednak hneď v úvode filmu, uchránil pred veľkým macom, ktorý sa ju snažil extra napadnúť, do toho sa vrhol odvážny Winnetou, a láska bola na svete, ale bude trvať len kratšieho charakteru, pretože sa línia udalostí, akosi skomplikuje... Chystá sa veľké stretnutie, z rôznych indiánskych kmeňov, aby sa uzatvoril MIER, medzi „bledými tvárami” a pôvodnými obyvateľmi Ameriky, indiánmi. Medzitým u vojakov Konfederácie, kde tomu velí plukovník Merril, pričom vzťahy začínajú byť poriadne naštrbené ( bieli versus indiáni ), jeho syn - poručík Robert Merril, navrhne, aby si vzal za ženu indiánku Rybannu, a tak by sa nastolil mier. Len to by tu nesmel byť hlavný nepriateľ - Bud Forrester, ktorý práve kuje nebezpečné plány, samotný Old Shatterhand, bude mať s ním, čo dočinenia, aby zistil, aký debil sa z neho vykľul. Musím svedomito pochváliť pokračovanie, ktoré ma omnoho viac oslovilo, bavilo, a zaujalo, má ešte lepšie obsadenie, ako predtým, kde ma nezaujíma úhlavný nepriateľ Forrester ( Anthony Steel ), ale najmä pár vedľajších postáv, námatkovo vymenujem TRI - Karin Dor, ako pekná, okatá Rybanna, Mário Girotti, ktorého skôr poznáte pod pseudonymom Terence Hill, a ešte Klaus Kinski, ako David 'Luke' Lucas, kamarát so zlými. Režisér Reinl rapídne pridal na plyne, lebo musím uznať, že práve prostredná časť trilógie, je vyspelejšia, ako samotná prvá časť ! Jednotka sa mi nezdá byť na takej úrovni, ako Dvojka... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadá, když zaváháte ... neboť kdo zaváhá, tomu může jeho vyvolenou hravě vyfouknout konkurence. Na druhou stranu - nemůžete čekat, že veliký náčelník Apačů jen tak zuje mokasíny, navlékne bačkory a bude vysedávat u rodinného krbu ... pardon: u rodinného ohniště. V každém případě i tenhle snímek přes svou nespornou prostoduchost stejně neúnavně jako svědomitě střeží nezaměnitelnou atmosféru dávných (a třeba i nedávných) klukovských i holčičích dobrodružných výprav na širé prérie a do hlubokých kaňonů Divokého západu, kde se znovu a znovu v báječně přehledném černobílém světě spolu potkávají a soupeří dobro a zlo, šlechetnost a podlost, statečnost a zbabělost - a v neposlední řadě i láska a nenávist. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (35)

  • Ve filmu se sešlo několik válečných veteránů z různých stran. Lex Barker (Old Shatterhand) bojoval v řadách americké pěchoty v Africe a Itálii, Pierre Brice (Vinnetou) bojoval v Indočíně v řadách francouzských výsadkářů. Anthony Steel (Forrester) byl příslušníkem britských granátníků a sloužil na Středním východě. Eddi Arent (lord Castlepool) a Klaus Kinski (David Lucas) byli příslušníky wehrmachtu (Eddi prošel boji na východní frontě, Klaus padl do britského zajetí, kde předstíral, že se zbláznil). (Martyn.86)
  • V průběhu natáčení se přihodilo mnoho úrazů, které byly většinou způsobeny pádem z koně. Pět komparsistů utrpělo vážné popáleniny při požáru v New Venangu, přestože měli na sobě azbestové obleky. (hippyman)
  • Vo filme je niekoľko krát vidieť vlajku Spojených štátov amerických v dnešnej podobe, avšak v období vlády Abrahama Lincolna vyzerala inak. (ČSFD)

Reklama

Reklama