Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padišáh hostí udatného Karu ben Nemsího za to, že zbavil zemi proradného bandity Žuta. Při té příležitosti se hrdina seznamuje s okouzlující Ingdžou, dcerou vůdce kmene Chaldejů. Záhy se Kara od svého věrného druha Halefa dozvídá, že jeho přítel Ahmed el Corda byl zajat a má být za vzpouru popraven velitelem tureckých vojáků Machredžem z Mossulu. Ten, ačkoli jedná z pověření pádišáha, sleduje vlastní záměry, a ani když zakročí Kara ben Nemsí, nehodlá od svých plánů na bohatství ustoupit. Dokonce se pokusí na hrdinu svalit vinu za napadení karavany, kterou cestuje Ingdža... Producent Artur Brauner, nadšený z kasovního úspěchu filmu Žut, nezahálel a jal se pokračovat v adaptacích románů Karla Maye z oblastí Orientu a Mexika, na které se nevztahovaly kontrakty konkurenčního producenta Horsta Wendlandta. Po realizaci dvoudílného projektu Poklad Aztéků a Pyramida boha Slunce se rozhodl také další část dobrodružství Kary ben Nemsího z cyklu Ve stínu pádišáha rozdělit do dvou snímků natáčených současně. S ohledem na neúspěch filmu podle románu "Pouští", který vznikl ve třicátých letech, se producent rozhodl tuto část vynechat a přistoupil rovnou k adaptaci románu "Divokým Kurdistánem".
Po letech strávených vytěžováním jugoslávských exteriérů se poprvé produkce mayovek měla přesunout do jiných lokalit, protože vyprávění si žádalo pouštní prostředí. Po neúspěšných obhlídkách v Turecku se produkce rozhodla pro natáčení ve Španělsku, konkrétně v andaluské provincii Almería s Tabernaskou pouští, kde se tou dobou točila řada evropských žánrových produkcí. Natáčení nicméně provázela spousta komplikací a konfliktů mezi Braunerem a španělským koproducentem firmou Balcazar, a kvůli tvůrčím neshodám dokonce došlo i na odvolání režiséra, takže ačkoli je pod filmem uvedený Franz Josef Gottlieb, část dotočil Paco Perez Dolz. Rozpory během natáčení vyústily v trojici žalob, které Braunera zaměstnávaly ještě několik let po dokončení výroby. Vedle soudu se zhrzeným režisérem Gottliebem a vymáhání kompenzace na Balcazaru byl nejvíce sledován spor s Lexem Barkerem, který se dožadoval navýšení honoráře, protože nebyl předem informován, že výsledkem jednoho natáčení mají být dva filmy... Jelikož stěžejní figury jsou stejné jako v případě Žuta, filmu opět dominuje herecké duo Lex Barker a Ralf Wolter jako Kara ben Nemsí a jeho věrný souputník hadži Halef Omar. Stejně tak si Dieter Borsche a Chris Howland zopakovali komediální party lorda Davida Lindsayho a jeho sluhy Archieho. Dokonce se, byť v roli jiné dívky v nesnázích, vrátila také Marie Versiniová. Hrdinného Ahmeda el Cordu ztvárnil španělský herec Gustavo Rojo, jenž se objevil již v předchozích mayovkách produkovaných Arturem Braunerem. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 6/10 Hudba 8/10 Efekty 8/10/// +prostředí, hudba, výprava, zápletka, Lex Barker, vedlejší postavy –trošku zdlouhavější, slabší záporáci, složitější přehled v postavách/// Je dobře zhlédnout Mayovku trošku v jiném prostředí a herce v jiné poloze. Řekl bych, že tento film patří v řadě těchto filmů někam doprostřed. V porovnání s konkurenčními filmy se jedná spíše o nadprůměr. Hlavně filmu pomáhá krásné prostředí, hodně vyvedená hudba a předně několik postav. Pes Dojan si zaslouží pomyslnou hvězdičku. Za komediální figurky tady byly oba Angličané se svým suchým humorem a na okrasu obě dívky. Dobře se na to dívá, snad jen trošku nudí příběh. Po dějové stránce jsou i lepší části./// Celkem 70%/// ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Májovka Divokým Kurdistánem není lepší než jeho vlastní i nevlastní bratříčci. Je jiná. Má rychlejší tempo v akci. Kulisy přírodního prostředí odhalují přírodní krásy úchvatných jihošpanělských hor. Je naivnější v pozici pravdy, ale bez toho by zápletka ztrácela svůj smysl. A v našich podmínkách je neokoukaná. V chlapeckém věku jsem celou knižní sérii Karla Maye Ve stínu pádišáha zhltal jedním dechem a film se tím stává i příjemnou nostalgickou vzpomínkou. Na závan neznámých dálek, dobrodružství a spravedlivého a obětavého boje dobra se zlem. Hlavní postavou příběhu je dobrodruh Kara ben Nemsí (příjemný Lex Barker s hlasem Gerta Günthera Hoffmanna), který neohroženě potírá každou zlovůli nenasytné moci. Navíc, kolikrát doprovází hrdinu vycvičený národní pes? Více, než jindy, využívá svůj důvtip k přechytračení mnohonásobné početní přesily protivníků. A kde je Kara ben Nemsí, je i jeho průvodce Hadži Halef Omar (sympatický Ralf Wolter), upovídaný náfuka a věrný druh v boji proti zpupnému zlu. Hlavním ženským elementem je Ingdža (půvabná Marie Versini s hlasem Ursuly Heyer), mladá a nebojácná dcera vůdce chaldejských křesťanů. Zachraňovaným hrdinou je Ahmed el Corda (zajímavý Gustavo Rojo s hlasem Michaela Chevaliera), syn haddádského šejka v kruté nesmlouvavosti povýšených představitelů moci. Postavou s funkcí humorného nadhledu je britský lord David Lindsay (příjemný Dieter Borsche) a jeho na vše připravený oddaný sluha Archibald (zajímavý Chris Howland), kteří s aristokratickou uhlazeností čelí nepříjemnostem v dychtivé touze po dobrodružství. Nejvytrvalejším protivníkem je Machredž z Mossulu (dobrý Djordje Nenadovic s hlasem Martina Hirtheho) ve vzoru zvrácenosti moci k vlastnímu obohacení a upevňování vlastní mocenské pozice. Z dalších rolí: nabubřelý pijan v čele města Buruska Mütesselin (zajímavý Werner Peters), spravedlivý a ovlivnitelný nejvyšší představitel moci padišáh (Fernando Sancho s hlasem Konrada Wagnera), uvážlivý vůdce chaldejských křesťanů a Ingdžin otec Kadir Bej a haddadský šejk a Ahmedův bojovný otec Muhammad Amín (obě role Charles Fawcett s hlasem Curta Ackermanna), Ingdžina mladá společnice a služebná Benda (Gloria Cámara s hlasem Renate Danz), Machredžova pravá ruka Durek (Antonio Iranzo s hlasem Rainera Brandta), dobrosrdečný a obětavý vůdce jezídské sekty Ali Bej (Wolfgang Lukschy s hlasem Joachima Nottkeho), či podlý turecký kapitán (Tito García s hlasem Hanse W. Hamachera). Je to pouhá dobrodružná zábava, která na chvíli vlévá do žil naději a viru ve spravedlnost. I ta lehká naivita není na překážku, když se divák nechá bezstarostně unášet závanem nedočkavé touhy po srozumitelném a čitelném světě, kde slabí a utlačovaní mají důrazné zastání. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Asi nikdy nepochopím, proč v mayovkách většina žen slepě lne k vedlejším postavám, což jsou v lepším případě jen potížisti a podržtaškové těch skutečných Mužů (v horším případě je to Götz George). Co se mě týká, pokud by se ve stejné zeměpisné šířce vyskytoval Kara ben Nemsí, o nějakého Ahmeda, Omara nebo jak se všichni ti turbani jmenují, bych si neopřela ani koně. V orientální sérii jediná Ingdša zaměřila správným směrem - alespoň v Kurdistánu to tak vypadá. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak konečně taky nějaká ta poušť a velbloudi... Salám. Vy hnusné hyeny! Zmizte, vy synové hlouposti! No rozhodně jde vidět nějakej posun oproti předchozí orientální výpravě. Příběhově, hrdinsky a čestně, happyendově a přihlouple komediálně to jde ale ve stejnejch stopách. Prostě svědomí mi nedá nakliknout víc, než 2 hvězdičky. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle orientální dobrodružství Oldy šetrnýho alias Kary Ben Nemsího mě sedlo o poznání víc než Žut. Od začátku mě zaujal příběh. Machredž je takový správný Mayovský záporák. exteriéry vypadají jako skutečná poušť kde se má film i odehrávat. Škoda občasných hluchých míst, protože se prostě nedaří držet tempo po celej film. Ono to bude i tím, že pokud bych tohle spolu z Říší stříbrného lva která na to přímo navazuje bral jako celek tudíž jako jeden film i když oficiálně jsou dva, tak tohle je potom první polovina tudíž ta rozjezdová, která musí především zasvětit do příběhu. Každopádně Barker opět při zavalení balvanem potvrdí svojí nesmrtelnost (i když je to pěkná kravina) a taky pěstních soubojů při kterých může potvrdit svoje dovednosti je tu docela dost plus nehorázný hlášky Woltera a obou Anglánů. Celkově pro mě lepší průměr.60% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (19)

  • Ve filmu si zahráli také potomci maursko-arabského obyvatelstva. Velká část těchto obyvatel byla angažována do komparsu. Mnozí byli na svůj kostým tak hrdí, že ho údajně neodkládali ani na noc. (hippyman)
  • Ve filmu zazněla melodie s názvem „Shir Habokrim“ od polského skladatele Mordechai Olari-Nozyka, kterou zkomponoval skladatel filmu Raimund Rosenberger. Původně už ale v jiné verzi zazněla ve snímku Brennender Sand (1960). (mar48)
  • Ve scéně, kdy Archie (Chris Howland) vytahuje z tašky balón, jeho barvy jsou červená, modrá a žlutá, v následující scéně však změní barvy na oranžovou a bílou. (Hans.)

Reklama

Reklama