Reklama

Reklama

Dřív než půjdu spát

  • USA Before I Go to Sleep (více)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Thriller / Psychologický
Velká Británie / USA / Francie / Švédsko, 2014, 88 min

Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (301)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Docela obstojné (ne)paměťové drámo s příchutí thrilleru, které hodinku svižnou pomalostí buduje děj, aby pak přišel zlom, který ukáže, že všechno je jinak. A ačkoliv jsem tušil, že se něco podobného stane, protože se to prostě stát muselo, nechal jsem se rád příjemně překvapit. Vytknul bych tak jen příliš uslźený konec, který byl na mě prostě moc. Nicole Kidman po několika mizerných rolích spojených s ještě mizernějšími výkony zase ukázala, že v ní něco je a zdatně jí přihrávali i Colin Firth s Markem Strongem. Nic, na co by se vzpomínalo, ale zábava to je slušná. 75% ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

50x a stále nuda. Nevěřil bych, že film, ve kterém je tak úžasný trojúhelník (Kidman-Firth-Strong) dokáže člověka nestrhnout, ba co víc- nudit. Námět jako takový je sice už docela otřepaný, ale mít to pod palcem někdo zručnější, mohl se z toho vyklubat celkem mrazivý thriller. Takhle jen zůstane pachuť na patře, že takové herecké elity tu vlastně nemají co hrát. Ovšem pokud si chcete přepočítat knížky na poličce, zamyslet se, jestli je přerovnat spíše podle roku vydaní anebo raději podle barev, tak Before I Go to Sleep poslouží výtečně ;-) ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ak neviete do čoho idete, v úvodnej polhodinke vás to milo prekvapí. V úvodnej POLHODINKE. Potom sa to začne zamotávať, ale tak, že vás to začne prestávať s nasledujúcimi minútami baviť. Nakoniec vám bude jedno, ako to skončí. A skončí to tak, že sa proste budete dívať ako prefackaný a poviete si - tak ďakujem, že som mohol prežiť hodinu aj pol s hviezdnym obsadením, nedotiahnutým scenárom a štandardným režijným výkonom - všetko zhasne a možno budete mať, podobne ako hlavná hrdinka, nutkanie nahrať si na kameru odkaz do najbližšej budúcnosti : ,, Dávaj si pozor pred thrillermi, ako je BEFORE I GO TO SLEEP!,, ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Mně se snímek líbil. A možná jeho téma není zrovna nejoriginálnější, ale spíš jde o to, v jakém žánru bylo doposud nejvíc použito, protože mě napadají hlavně romantické komedie, sci-fi, akční, ovšem čistě (mysteriózní) thriller zrovna příliš ne (resp. já zatím neměl tolik tu čest). Moc fajn bylo postavení publika na úroveň Christine. Tedy s postavami, u kterých hlavní hrdinka neví, zda jim má věřit a publikum je v tom s ní. Tvůrci si pohrávají s Christine i divákem jako kočka s myší, člověk nikdy neví, co je pravda, s přibývajícími indiciemi se jim stále mění pohled na postavy a skutečnost, což mě dost bavilo. A já během sledování napětí rozhodně cítil. Spíš jsem vzhledem k zdejšímu ne příliš lichotivému hodnocení čekal nějaký podraz v závěru („dobře“ vymyšlený super dementní twist či oživnutí z mrtvých, nebo co já vím). Ale ten pořád nepřicházel, až film „najednou“ skončil a já si s úlevou oddechl, že se nic nestačilo vyloženě podělat. A když si k tomu připočtu kvalitní herecké výkony, na slušné 4* mi to i přes trochu slabší konec vychází. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Rutina, která mohla bejt dost dobrá, jelikož první hodinu má velice dobře rozehráno. Trojice ověřených herců v čele tomu napomáhá. Jenže... pak jako by rozehraná partie přestala někoho bavit a ukončil jí tou nejtuctovější thrillerovou desetiminutovkou, jaká zrovna byla na skladě. Zhruba stejný, jako když si užíváte skvělej večer s vytouženou dámou a ona si to pak odskočí udělat na záchod. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Jedná se o poslední film, který byl natáčený na 35mm film firmy Fuji, která v době filmování zastavila jeho výrobu. (Dr. Hawkeye)
  • Christine (Nicole Kidman) študovala pri prípravách filmu pacientov trpiacich anamnázou, medzi inými aj dokumenty o Clive Wearingovi (britský muzikológ, dirigent, tenorista), ktorý trpel podobnou chorobou ako filmová Christine. (megajalec)

Reklama

Reklama