Reklama

Reklama

V roce 2010 bylo při důlním neštěstí v Chile zaživa pohřbeno 33 horníků. Na jejich vyproštění pak celých 69 dní pracoval dnem i nocí záchranný tým, zatímco jejich rodiny i svět čekal na jakýkoli záblesk naděje. Napětí vzrůstalo i v dusivém horku 200 pater pod zemí, kde brzy začaly docházet zásoby i čas. Ve strhujícím příběhu o houževnatosti, víře a triumfu lidského ducha natočeného podle skutečného závodu s časem exceluje Antonio Banderas. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (153)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh o důlním neštěstí v Chile známý z médií o jehož průběh ihned po záchraně všech přeživších horníků projevili zájem filmaři, jejichž dílo můžeme teď vidět a vlastně se i dozvědět další události, které se do médií nedostali. Film je natočen s naprostým respektem ke všem těm lidem, kteří to prožili a kteří tam zahynuli. Tvůrci se nijak nesnažili o nervy drásající drama nebo o cílenou citovou položku celé tragédie. Jedná se pouze o lehké převyprávění celé této události a to se kupodivu povedlo. Takže nelze čekat nějaký další popkornový katastrofický biják. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Film dle skutečné události, kterou mám v živé paměti. U tohoto druhu filmu je nutné dobře vylíčit průběh dané problematiky a také nám pod kůži dostat hlavní hrdiny, abychom s nimi mohli soucítit a fandit jim k záchraně. Bohužel, obě části zde nejsou správně interpretovány. K první části sice máme možnost vidět následky tohoto závalu, ale o příčinách se mluví jen velmi střídmě, a kdo není obeznámen s celou situací, která kolem roku 2010 nastala, nedokáže se vnořit pořádně do celého filmu. A za druhé a to je ten nejdůležitější bod, hlavní protagonisté nejsou ale vůbec sympatáci, kterým by člověk u televize, případně u monitoru držel palce, spíš je to taková sebranka chlápků. Mimochodem pochybuju, že v tom dole bylo 33 herců, možná tak nanejvýš 20. Mně bylo celkem jedno, jestli tam zůstanou či nikoliv. Také problematika tak dlouhého soužití v zavaleném dole s lidmi, které kromě práce skoro neznáš a vývoj jejich charakteru není ve filmu, kromě jedné hádky vůbec řešena. Přitom by to bylo velmi zajímavé a z filmu by se částečně stalo i psychologické drama. Takto dostaneme polotovar a doporučovat průměrný film nebudu. ()

Reklama

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Je docela těžké natočit film podle skutečné události, který má být napínavý i přesto, že ona událost je mediálně známá a vy předem víte, jak to dopadne. V tomto ohledu se to celkem podařilo. Co mi na filmu vadilo byla zbytečná americká dramatizace na sílu viz třeba Banderasův konflikt s ostatními, ale především závěr, kdy se tam závodí s časem, protože "otázka nezní, jestli se štola zřítí, ale kdy se zřítí" a tak mají všichni hrozně dramaticky napilno, zatímco poslední vyzvednutý Lou Diamond Phillips se ještě v klidu a dojemně se štolou loučí, jako Vladko s vilou. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Keďže film bol natočeny podľa skutočnej udalosti v Chile, dalo sa tušiť aký bude koniec. Napriek tomu sa dá so zaujmom sledovať sled udalostí súvisiacich so záchranou baníkov. Pre mna bola zaražajúca veta spravcu bane, ktorý "za 38 rokov nezachránil ani jedneho baníka po závale". Nebyť prezidentskych volieb v budúcom roku, možno by sa vláda do projektu záchrany nezapojila, film by nebol natočený. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Asi to nebude klenot světové kinematografie a možná ani klenot mezi katastrofickými filmy. Jde ale o projevení úcty lidem, kteří absolvují kus svého života v nelidských podmínkách, aby uživili své rodiny. Mí známí můj názor na horníky znají. Jsou to prostě blbci, kteří slezou pod zem, aby tam kutali. Který normální člověk by to dělal? Navíc na toto člověk nemusí být velká myslivna. Jenže jde o to, že když dojde k důlnímu neštěstí v normální civilizované zemi, je o všechny dotčené nadstandardně postaráno. Stane-li se něco podobného v zemi jako je Chile, bylo možno vidět ve filmu, jak se k tomu řídící země a firmy staví. Tento film není čistě o síle člověka přežít v prakticky nepřežitelných podmínkách. Je spíše popisný. Ale i tak člověk musí obdivovat schopnost poměrně velké skupiny lidí, žít v takovýchto podmínkách v celkem slušné fyzické i psychické kondici. To je prostě naprosto fenomenální. Samozřejmě si člověk snad ani neumí představit, jaká muka prožíval každý jednotlivec zvlášť, ale to by se pak musel natočit seriál. Já tedy smekám nejen před těmito nechtěnými hrdiny, ale i před všemi, kteří šli za jejich záchranou i ve chvílích, kdy situace byla prakticky beznadějná. Smekám ale i před filmaři, kteří odvedli velký kus poctivé práce. PS: Na závěr si nemohu odpustit dodatek, že si jsem jistý tím, že velkou dávku odvahy dodávala horníkům víra v Boha a společné modlitby. A zejména v dnešní době by si to měli lidé v křesťanských zemích uvědomit. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (11)

  • Stres a hrozné podmienky, ale aj zvýšený záujem médií o baníkov po ich záchrane mnohých z nich priviedol ku alkoholizmu alebo do starostlivosti psychiatrov. (Zdroj: pravda.sk) (vander19)
  • Exteriéry, respektive vchod do dolu San José, se natáčely na skutečném místě, kde k tragédii došlo. (T-enter)

Související novinky

Sedm statečných s unikátní hudbou

Sedm statečných s unikátní hudbou

21.07.2015

Už tento čtvrtek jde do kin Bojovník, boxerské drama s Jakem Gyllenhaalem, jehož hudbu složil nedávno zesnulý James Horner (Titanic, Avatar). Obecně se mělo za to, že bude posledním Hornerovým… (více)

Reklama

Reklama