Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (1 549)

sepp 

všechny recenze uživatele

Ok, ta finální bojová scéna je přehnaná, ale jinak dohromady se zbytkem filmu vystihuje zcela přesně šílenost té války. Přečetl jsem mnoho knih o WW2 a tento film, když si to v hlavě srovnám s těmi memoáry přeživších, bych řekl že vystihuje dobře ducha té šílené mašinérie. Nějaký ten patos a velikášství zde není na škodu. Jen ta scéna s těma Němkama mi lautr neseděla co v kontextu zbytku filmu. Jinak za mě velmi solidní, zasloužené 4*. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Měl jsem připravenou übervtipnou hlášku, obsahující čtyři v tanku a někoho. A nenapíšu ji, protože se s tím tady ohání kdejaký verbestor! Neplačte, sami si za to můžete. Tak. - Sice si myslím, že když do pixly vhodí agilní Sturmbanführer pár handgranátů, bude i fešná Bredí Pitchka vypadat jako katův šleh, notabene již jednou pojedený před alkoholovým dýchánkem, ale co už. Filmů, znázorňujících absurditu i hrůzy válek, není nikdy dost. Několik scén či detailnějších záběrů by snad mohlo promile populace přimět popřemýšlet, až se opět po nárožích začne vykřikovat o maršálských holích v tornách, či o vše překonávající lásce k maminčinu eplpáji, který bude zrovna ohrožen libovolnými ,,Těmi druhými". Abychom nešli jako ovce. Abychom chcípali jen za to, co má skutečně nedozírnou cenu. Chlapci s kraxnoidním šermenem stáli na té lepší straně, budiž jim proto přána chvilka hrdinského patosu a minimum mých výčitek. Sice je zjevná celá řada děl, z nichž autor předlohy i rejžák vytahali inspirace, povětšinou tak, že kvalitu originálu ponechali daleko před sebou, ovšem, jak jsem se již vyjádřil, ser to pes. Á propos- hezky vyvedené střelecké i dělostřelecké souboje. Bráno z nezvyklé perspektivy, poklona. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, ale pořádně mě z něj zaujaly vlastně jen dvě scény, z nichž jedna se navíc odehrávala u jídelního stolu (ta druhá byla likvidace tigeru). Zdálo se mi, jako by David Ayer chtěl zkombinovat Velkou červenou jedničku a Tenkou červenou linii, jenže na takovou laťku zkrátka za pomoci klišé a nezajímavých postav dosáhnout nemohl. Přitom Brad Pitt se do role hodil stoprocentně a bylo vidět, že si velitele tanku zahrál s chutí, a ta špinavá zabahněná atmosféra měla také hodně do sebe. Jenže proč to celé bylo tak dlouhé, ačkoliv se v tom toho tak málo stalo? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době pořádný válečný film, který se nebojí ukázat trochu reálnější (čti odpornější) tvář války bez spousty rádostylizovaných záběrů s hromadou efektů. Chvílemi totiž Fury působí jako zfilmovaná verze World of tanks, což je velice příjemné. Nepamatuji film, v kterém by tank působil tak silnou aurou, jako zde. Divák si konečně dokáže představit, jaké to pro vojáky muselo být bojovat po boku (nebo spíše ve skrytu) technologické kolosu. Tanky ve Fury nejsou jako v Bitvě v Ardenách a jiných dávkovány po desítkách jako nadbytečný produkt válečné mašinérie, ale jsou jasným rozhodujícím faktorem v boji i v morálce. Škoda délky filmu a závěru, který v mých očích mohl být trochu ... nebudu spoilerovat. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ještě půl hodiny před koncem jsem byl přesvědčen o pětihvězdičkovém hodnocení, protože tak realisticky špinavý, neučesaný válečný snímek tady dlouho chyběl. S přidanou produkční hodnotou v podobě fantastické výpravy, Pittem, který je chodícím ztělesněním charismatu a scénou „oběd u Němky a její dcery“, kterou považuji za jednu z nejlepších filmových scén minulého roku. Jenže pak přišel těžko akceptovatelný výjev, který by si co do přepálenosti a heroismu nelajsli ani svého času Sověti se svými arcidíly typu ´Osvobození´ a jim podobných. Prostě Ayer se nechal unést a celový skvělý dojem šel do kopru, nebo do bahna stopy po tankovém pásu, kterého je ve filmu plno. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (81)

  • Duel s tankem Tiger, který je zobrazen ve filmu, byl pro Američany bojující na severozápadní frontě velmi vzácný. Od vylodění v Normandii (6. června 1944) až do kapitulace Německa (8. května 1945) narazili Američané na Tigery pouze třikrát. Poprvé v souboji zvítězil Sherman, podruhé prohrál Pershing a potřetí byl sice zničen Tiger, ovšem když byl nakládán k přepravě, takže to nebyl úplně férový souboj. Za druhé světové války bylo hlášeno více tanků Tiger, než jich bylo ve skutečnosti sestrojeno - například Pz IV Aufs. H (s úsťovou brzdou a bočnicemi Schürzen po stranách) vypadal v optice podobně a v tu chvíli nikdo neřešil, s jakým typem má co do činění: všechno, co jen vzdáleně Tiger připomínalo, bylo jako Tiger hlášeno. (Maulincio)
  • Když v závěrečné bitvě stojí Collier (Brad Pitt) venku u kulometu padesátky a Garcia (Michael Peña) s Normanem (Logan Lerman) sedí uvnitř, snaží se němečtí vojáci trefit tank zezadu. V jednu chvíli Garcia zakřičí: „Panzerfaust na čtyřce!“ Je to nesmysl, protože v tanku Sherman se věž u řidiče těžce pohybovala už od jedenácté hodiny k první. (Gordy34)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama