Reklama

Reklama

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. (Falcon)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (1 548)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, ale pořádně mě z něj zaujaly vlastně jen dvě scény, z nichž jedna se navíc odehrávala u jídelního stolu (ta druhá byla likvidace tigeru). Zdálo se mi, jako by David Ayer chtěl zkombinovat Velkou červenou jedničku a Tenkou červenou linii, jenže na takovou laťku zkrátka za pomoci klišé a nezajímavých postav dosáhnout nemohl. Přitom Brad Pitt se do role hodil stoprocentně a bylo vidět, že si velitele tanku zahrál s chutí, a ta špinavá zabahněná atmosféra měla také hodně do sebe. Jenže proč to celé bylo tak dlouhé, ačkoliv se v tom toho tak málo stalo? ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Reálný pohled na válku z průzoru pancéřované krabice na pásech. Ayer natočil ojedinělý válečný snímek, kde je jakákoliv naděje zašlapána do bláta a vítězství znamená jen možnost bojovat další bitvu. Žádné vyhlídky na přežití, žádný příslib domova. Takhle syrový, skutečný a ryzí snímek si všichni tankáni už dlouho zasloužili. Nejčastěji se vychvaluje letectvo a pěchota, na tanky se zapomíná až příliš snadno. Už nebude. Pittův Wardaddy není variací na Tarantinovského Aldu, právě naopak. Zničený muž, kterému chybí civilizace, ale vzdal se jí pro dobro své posádky, schopný velitel bojující už příliš dlouho. Celá posádka je správná banda. Vyniká Bernthalův vidlácký humusák, nenáviděný Grady, v posledních momentech přece jen správný chlap. Nemytý Shia překvapivě dospělý, cituje bibli s takovou vervou, že sám začal věřit. A teď to hlavní - hrdina, smrkáč Logan Lerman, kdysi srandovní klučina se v Ayerově a Wardaddyho péči stává chlapem a regulérní zabíjecí mašinou. Tak jako si získává respekt u posádky, získává si ho i u diváka. Celá otec-syn linie funguje na výbornou a v té válečné stoce je to jediné k čemu se dá upnout. Fandil jsem do poslední chvíle, byl jsem v tanku s nimi a každá rána, každý záškub mnou projel do morku kostí. Pokud jste za mlada listovali válečnými knihami a oči vám přitahovaly železná monstra jako je Fúrie, je tohle film pro vás. Zde jsem, pošli mne! ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Napriek mojej zásade, "opovrhovať" so snímkami v ktorých je potlačená veškerá logika, nemôžem inak, iba Ayer-ovi pogratulovať. Podarilo sa mu ako jednému z mála, ma ojeb*ť. "Fury" ma totiž vďaka pár silným, emocionálnym pasážam dostal. Najmä úvodná hodina 20´ bola ako vystrihnutá z dokonalej drámy. Následnou záverečnou poľ-hodinkou síce priškripol môj mozog, ale tak - nejak som to podobne, ako naši hrdinovia, so zaťatými zubami, predsa len "prežil". Po celú dobu som sa obával omšových dristov, ktoré sa takmer po celú stopáž filmu vyslovene "pýtali", no chvála "Bohu", aj tomuto sa Ayer nejak zázrakom vyhol. Samozrejme, všetko nemôže byť dokonalé, takže sa nepozabudlo poukázať aspoň na česť a statočnosť americkým vojakov, s mierovými úmyslami, či vybojovaním slobody pre všetkých. Tak Vám teda kur*a opäť raz ďakujeme, že ste nás "zachránili". ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době pořádný válečný film, který se nebojí ukázat trochu reálnější (čti odpornější) tvář války bez spousty rádostylizovaných záběrů s hromadou efektů. Chvílemi totiž Fury působí jako zfilmovaná verze World of tanks, což je velice příjemné. Nepamatuji film, v kterém by tank působil tak silnou aurou, jako zde. Divák si konečně dokáže představit, jaké to pro vojáky muselo být bojovat po boku (nebo spíše ve skrytu) technologické kolosu. Tanky ve Fury nejsou jako v Bitvě v Ardenách a jiných dávkovány po desítkách jako nadbytečný produkt válečné mašinérie, ale jsou jasným rozhodujícím faktorem v boji i v morálce. Škoda délky filmu a závěru, který v mých očích mohl být trochu ... nebudu spoilerovat. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ještě půl hodiny před koncem jsem byl přesvědčen o pětihvězdičkovém hodnocení, protože tak realisticky špinavý, neučesaný válečný snímek tady dlouho chyběl. S přidanou produkční hodnotou v podobě fantastické výpravy, Pittem, který je chodícím ztělesněním charismatu a scénou „oběd u Němky a její dcery“, kterou považuji za jednu z nejlepších filmových scén minulého roku. Jenže pak přišel těžko akceptovatelný výjev, který by si co do přepálenosti a heroismu nelajsli ani svého času Sověti se svými arcidíly typu ´Osvobození´ a jim podobných. Prostě Ayer se nechal unést a celový skvělý dojem šel do kopru, nebo do bahna stopy po tankovém pásu, kterého je ve filmu plno. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (81)

  • Mýtus, že na jeden Tiger je potřeba pět tanků, vznikl ještě za války... avšak pět tanků - tedy tanková četa - byla nejmenší taktická jednotka se kterou se při boji počítalo, ať už šlo o útok na kulometné hnízdo nebo právě o přepadení tanku Tiger. Vždy musel být výhodnější poměr sil, takže vždy útočila minimálně četa. (Maulincio)
  • Ve filmu je vidět přejetá mrtvola německého vojáka. Tato scéna byla inspirována skutečnou fotografií. Dokládá to i svědectví francouzského vojáka z 501. pluku, který dosvědčil, že mrtvé zploštělé tělo nechali Američané na volném prostranství. (Jimmy15)
  • Ve scéně uvnitř tanku Boyd Swan (Shia LaBeouf) kouří cigaretu Natural American Spirit, přestože se tyto cigarety začaly vyrábět až v roce 1982. (Maulincio)

Související novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (více)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (více)

Reklama

Reklama