Reklama

Reklama

Smrtelné zlo: Probuzení

  • USA Evil Dead Rise (více)
Trailer 2

Snímek Smrtelné zlo: Probuzení, od tvůrců hororové klasiky, přesouvá děj z lesů do města a vypráví zvrácený příběh dvou odcizených sester, jejichž shledání přeruší probuzení démonů posedlých masem, což je vrhne do totálního boje o přežití, v němž čelí té nejhorší verzi rodiny, jakou si lze představit. (Vertical Entertainment)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (516)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po nepovedeném remaku, který jsem nyní opětovně zhlédnul a nejraději bych mu ještě jednu hvězdu sebral, jsem byl v očekávání opatrný. Nakonec můžu říci, že tenhle poslední počin ze světa lesních démonů se vcelku povedl. Kladně hodnotím přesun z lesní chajdy do věžáku, i když si člověk hned vzpomene na Poltergeista 3. Vůbec filmových odkazů je tu řada - explodující výtah připomene Osvícení, drtička Univerzálního vojáka, posedlí jsou jak z Démonů od Bavy, monstrum dá vzpomenout na Věc, a kdo v závěru neviděl Ripleyovou zachraňující malou Newt, nezná asi Vetřelce. To mně ale nevadilo. Gorefest šťavnatý, z řady povedených scén stojí za zmínku kukátková a rozhodně ta s vykousnutým okem. Naopak garážová scéna mohla být ještě fantastičtější. Ostatně více fantazie bych uvítal v celém snímku. Stačilo by převést působivé ilustrace z Knihy smrti (nevím, proč to najednou není Necronomicon) do filmových obrazů. Vadilo mi, že ani tentokrát není film příliš strašidelný, spíše má napínavé scény, a že v momentě, kdy se má divák vyděsit, se třískalo do klavíru, nešvar posledních let. Závěr se nesl v takovém randálu, že jsem šel z kina napůl hluchý (to ale byla nejspíš chyba promítače). Obrovskou hvězdu si zaslouží Nell Fisherová (malá Kassie), páč jestli ji nemučili, aby brečela, tak klobouk dolů. A konec v kečupové lázni si museli herci (nebo musely herečky) užít. Všiml si někdo, že jako v Halloweenu zde hrají první housle ženy a muži jsou naprosto k ničemu? Ale to by mi nakonec vadilo nejméně. Takže čtyři ušmudlané od bahna a lesní hrabanky tentokrát dám. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Smrtelné zlo: Probuzení je povedený hororový snímek, ale pokud máte Evil Dead sérii nakoukanou, budete si zde jen mentálně odškrtávat seznam toho, co se nutně musí odehrát. Prostředí starého činžáku není tak atmosferické a hororově zajímavé jako chata v horách. Tvůrci se zde snažili přenést zlo do nové stísněné lokace, přesto si nenechali ujít ani tu osvědčenou chatu, takže film dostává sice poměrně působivé, ale pro hlavní příběh naprosto zbytečné rámování (aspoň však přineslo nejlepší odhalení názvu filmu za dlouhé roky). Lesní duch z roku 2013 byl v převádění zajeté formule daleko údernější, působivější a zábavnější, tohle je jen OK. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tvůrci se do toho pořádně opřeli a krev stříká všemi směry. Určitě si byli moc dobře vědomi, že série Evil Dead = brutalita. Humor měl svého času na svědomí od 2. dílu Bruce Campbell. Možná je dobře, že v roce 2023 absolutně chybí. Tady se na lekačky rozhodně nehraje. Tohle není žádná duchařina. Finále krásně graduje. Postavy sympatické. Poctivých 65% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Krvavých scén si užijeme, pravý hororový fanúšik bude v siedmom nebi, ale my ostatní by sme chceli trochu viac dusnej atmosféry a pracovanie s postavami. Prišlo mi to také unáhlené, od jedného krváku k druhému, občas som si vravel spomaľme trochu... Aj to obyčajné listovanie v knihe má väčšiu silu, než niekoľko minútové krvavé scény a na tom presne trebalo stavať. Nebol to márny pokus v hororovom žánri, ale musí z neho ísť strach, tu to bolo len sakra krvavé... 60%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Najít v posledních 5 letech dobrý horor je zhruba tak obtížné, jako najít pannu mezi dvanáctkami. Od úvodní scény bylo nad slunce jasné s jakou píčovinou budu mít zase co do činění. Poté už se pouze jen stupňovalo neustále narůstající přehlídka zoufalství, debility a především neuvěřitelné nudy. Všechno se hroutí na zcela dementním scénáři, katastrofálně zvolené lokalitě (přesunout děj z lesa do paneláku mohlo napadnout jen kolosální píču), kde se tato šílenost odehrává a především nesmírně uboze napsaných postavách, kde nemůžou samozřejmě chybět lesby a transky. Všichni herci, herečky a zástupci neidentifikovatelného pohlaví jsou vám tak krajně nesympatičtí, že je vám zcela lhostejné, jak se bude snímek vyvíjet a jak skončí. Absolutní ztráta času. Ze soudku toho povedeného stojí za zmínku snad jen technická úroveň vraždiček. [15 %] ()

Galerie (28)

Zajímavosti (26)

  • Pizzerie, ze které děti mají pizzu, se nazývá „Henrietta's Pizza“. Toto je odkaz na Henriettu Knowby (Lou Hancock), jednu z postav ve snímku Smrtelné zlo 2 (1987). (HanzoBureshi)
  • Při přehrávání gramofonových desek jsou značené jako: One 13. listopad 1923, Two 24. leden 1923, Three 24. leden 1923. Navíc u „dvojky“ hlas mnicha datum potvrdí. Chronologicky to tedy nedává smysl a deska č. 1. by měla být správně datována 13. 11. 1922. (Haymar)
  • Natáčení začalo na Novém Zélandu 6. června 2021 a skončilo 27. října 2021. (HanzoBureshi)

Související novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Reklama

Reklama