Reklama

Reklama

Marie, královna skotská

  • Velká Británie Mary Queen of Scots (více)
Trailer 3

Bylo jí pouhých šest dní, když se po smrti otce stala Marie (Saoirse Ronan) skotskou královnou. V šestnácti přidala díky sňatku titul královny francouzské, ale když o dva roky později ovdověla, srdce ji odtáhlo domů. Osmnáctiletá dívka musela od počátku obhajovat svůj trůn před rebelujícími skotskými klany, navíc čelila otevřenému nepřátelství rodově spřízněné anglické královny Alžběty (Margot Robbie), jejíž vládu odmítala uznat. Averze to byla oboustranná, Alžbětě Marie vadila nejen jako vzpurná rivalka, ale i jako matka budoucího krále Jakuba. Anglická panovnice totiž v tomto směru měla z mnoha příčin jen mizerné vyhlídky. Na druhou stranu obě panovnice spojovala jejich izolovanost v prostředí tvořeném výhradně muži, díky němuž získaly vzájemné pochopení, dokonce i respekt. Britské ostrovy však byly pro dvě tak silné ženy příliš malé a obě to věděly. Otázkou bylo jen, která z nich se rozhodne udělat první krok k eliminaci té druhé, a jak moc je to bude bolet. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (108)

Adasin 

všechny recenze uživatele

Když už jsem šla na Favoritku, tak jsem nakonec zašla i na tu Marii. Už trailer viděný v kině právě před Favoritkou, mi nesedl, měla jsem z něj pocit, že film bude jen nuda s hezkými kostýmy a hudbou. A k mému zklamání ten film opravdu takový je. Většinu času se děj pohybuje mezi skotským a anglickým hradem a přitom sledujeme počínaní dvou královen. Tedy, vlastně většinou jen jedné, přišlo mi, že Alžběta (Margot Robbie) a vše kolem ní, tam dali jen proto, aby tam pořád nebyla jen Marie (tedy Saoirse Ronan) a skotský hrad nebo skotská krajina. Aspoň, že Saoirse Ronan dobře hrála. Vtipné je, že nejvíc jsem se dozvěděla z textů na začátku a na konci filmu. Také silně pochybuji, že na anglickém nebo skotském dvoře v té době byli černoši nebo asiati. P.S.: Ten film je nepřístupný proč? Všechno, co by film do téhle kategorie ratingu poslalo, je stejně zakryté. 5/10 ()

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Film od ženy. O ženách. O ženských věcech. Hurá! Hurá? Ne, je to jen ultra korektní, prostříhaný kostymní (velký palec nahoru) drama, na který se pěkně kouká, ale bohužel sem tam to nedává moc smysl. Některé pravděpodobně silné scény tak vůbec nevyzní, protože jakýže má ta Mary vlastně vztah s touhle a touhle postavou? Asi se holt stříhalo víc, než by bylo dobrý. Škoda, potenciál to mělo velkej, ale je to těžkej průměr:( ()

Reklama

chelseaman22 odpad!

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem se nedostal tak daleko, abych se dozvěděl, jak celá ta šaráda dopadla, ale upřímně doufám, že Mary zemřela a při tomto brutálním aktu spravedlnosti dostatečně trpěla. Film je bezesporu hrdým představitelem mizerného scénáře, který se opírá především o sebevědomou Mary, kterou neví, co dělá, avšak snaží se to nedat najevo. odpad! Celosvětový příjem k 22. 2. 2019: $39,868,499, což je 1,59 násobek rozpočtu ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Totálně nezáživný film, ve kterém byste se krve nedořezali a ti dějepisně slabší se v příběhu snadno ztratili. Margot Robbie je tu herecky úplně tragická a stala se tak výjimkou potvrzující pravidlo, že za role, kde jsou hnusně namaskované a hrajou historické postavy, herečky obvykle získávají Oscara. A ten make-up patrně šminkaři odkoukali od Srdcové královny z Alenky. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se velmi těšila, ale zároveň jsem ho pořád odkládala, protože nemám ráda Margot Robbie a hrozně jsem si přála, aby Alžbětu hrál kdokoliv jiný. Inu, v tomhle ohledu jsem byla maximálně překvapena a teď je to pro mě její nejoblíbenější herecký výkon. Film samotný si mě ze začátku těžko získával. Otevřít ho popravou a ke konci ji ukázat znovu mi přišlo mírně klišovité, i když to je spíš proto, kolik už jsem různých výtvorů na toto téma viděla, a nikoliv asi striktně vina filmu. V příběhových i emocionálních aspektech byl film ovšem částečně zmatečný, částečně tak odtažitý, že si dovedu představit, že to nejednoho diváka úplně odradilo. Já jsem si nakonec k postavám cestu našla a v co nejpozitivnějším slova smyslu chci říct, že za filmem bylo cítit ženskou ruku. Vizuálně to byla překrásná podívaná. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (5)

  • Margot Robbie zpočátku nechtěla vzít roli královny Alžběty, přijala ji až po tom, co jí Josie Rourke poslala dopis, v němž bylo napsáno, proč ji pro svou roli tak moc chce. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. listopadu 2018 na American Film Institut Festivalu v Hollywoodu. (Varan)
  • Ve filmu mají Marie Stuartovna (Saoirse Ronan) a Alžběta I. (Margot Robbie) společnou scénu, ve skutečnosti se však nikdy nesetkaly. (ČSFD)

Související novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (více)

Reklama

Reklama