foto

Annie Girardot

  • nar. 25.10.1931
    Paříž, Francie
  • zem. 28.2.2011 (79 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Spíš sympatická než krásná byla nejpopulárnější hvězda francouzského filmu 70. let, Annie Girardot. Mnohostranná herečka nejčastěji představovala postavy se silnou vůlí, nezávislé, pracující a často osamělé ženy. Ty byly v jejím ztvárnění natolik realistické, že si brzy získala oblibu zejména u žen sdílejících stejný osud. Není divu, že se Annie Girardot stala jedním ze symbolů raného feministického hnutí ve Francii 70. let. Přesněji řečeno, tím symbolem byly její role, její osobní život nebyl s feminismem nikdy spojován.

Svoji profesionální dráhu začala s uznávanou divadelní skupinou Coméde-Francaise v roce 1954, po té co úspěšně a s mnoha poctami absolvovala na pařížské konzervatoři. V roce 1957 stále ještě vystupovala s Comédie-Francaise, ale příležitostně se objevovala v rádiu, televizi a v pařížských nočních klubech. Její (nešťastný) filmový debut představoval film TREIZE A TABLE (1955). V prvních filmech byla Annie Girardot obsazována do rolí žen pochybného původu a se ztracenou existencí, ale neudělala v nich žádný velký dojem. Ten přišel až se snímkem režiséra Viscontiho ROCCO ET SES FRERES (1960), kde hrála Nadiu, prostitutku s tragickým koncem. Během natáčení se seznámila s další hvězdou tehdejšího filmu Renatem Salvatorim. O mnoho let později se však rozvedli.

V 60. letech hrála hlavně v italských filmech režírovaných Viscontim nebo Marco Ferrarim, ale stále také získávala hlavní role ve francouzských snímcích. Po patnácti letech se tedy konečně stala hvězdou a to po filmu MOURIR D´AIMER (1970) Andre Cayatteho. Ve filmu založeném na skutečném příběhu byla učitelkou středního věku, Danielle, jenž prožívá lásku k mnohem mladšímu studentovi, a stane se objetí pronásledování a výsměchu svého okolí, které ji dožene až k sebevraždě. Ačkoli vystupovala v mnoha dramatech, nikdy nezapomněla na zkušenosti s Comédie-Francaise a byla také oblíbenou komediální herečkou v takových filmech jako LA VIELLE FILLE (1971), CAUSE TOUJOURS TU M´INTERESSES (1979) a TENDRE POULET (1977).

V 70. letech hrála vedle nejoblíbenějších hvězd francouzské kinematografie, ale od 80. let její obliba klesala a na plátně se začala objevovat jen sporadicky. Rok 1995 znamenal comeback s LES MISÉRABLES Clauda Leloucha a tato role jí přinesla Cesara pro nejlepší herečku. Ačkoli již není hvězdou jako v 70. letech je stále vzpomínána právě díky mnoha oblíbeným filmům z té doby.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

2010 I pro lásku se zabíjí - a.z.
2007 Boxes
Christian
Vorotily (TV seriál)
2006 C'est beau une ville la nuit
Rok v mém životě
2005 Allons petits enfants (TV film)
Des fleurs pour Irma
Jak sbalit super kost
Utajený
2004 Petite Fadette, La (TV film)
2003 Simon le juste (TV film)
Svobodnaja ženščina 2 (TV seriál)
Velká potopa
2002 Epsteinova noc
Fleurs de Maureen, Les (TV film)
Svobodnaja ženščina (TV seriál)
2001 Ceci est mon corps
Commissariat Bastille (TV seriál)
Marathon du lit, Le (TV film)
Pianistka
2000 Ainsi soit nous
Le bois du Pardoux (TV film)
T'aime
1999 Façon de le dire, La (TV film)
1998 Âge de braise, L'
Marie Fransson (TV seriál)
Préférence
1997 Obchod století (TV film)
Shanghai 1937 (TV film)
Une soupe aux herbes sauvages (TV film)
1996 Bidochon, Les
Noces cruelles (TV film)
Petite soeur (TV film)
Tout ce qui brille (TV film)
1995 Bídníci 20. století
Dernier voyage, Le (TV film)
Filles du Lido, Les (TV seriál)
L'histoire du samedi (TV seriál)
1994 Braqueuses, Les
Jeanne (TV film)
1993 Colpo di coda (TV film)
Dočasná rodina (TV film)
Portagli i miei saluti - avanzi di galera
Soukromé zločiny (TV seriál)
1992 Alibi perfetto
Cry in the Night, A (TV film)
JAP, juge d'application des peines, Le (TV seriál)
Ptáčnice (TV film)
1991 Děkuji, živote
Toujours seuls
1990 Faccia di lepre
Jsou dny... a úplňky
1989 Agence, L' (TV seriál)
Cinq jours en juin
Comédie d'amour
Front dans les nuages, Le (TV film)
Orages d'été (TV seriál)
Ruf
1988 Altro enigma, L'
Legendary Life of Ernest Hemingway, The
Prisonnières
Vent des moissons, Le (TV seriál)
1987 Florence ou la vie de château (TV seriál)
Téléthon (TV seriál)
1986 Un métier du seigneur (TV film)
1985 Adieu blaireau
Mussolini a já (TV film)
Nečekaná zrada
Olga e i suoi figli (TV seriál)
1984 Černá listina
Souvenirs souvenirs
1983 Père Noël et fils (TV film)
1981 Celou dlouhou noc
Černý talár pro vraha
La Revanche
Poslední noc Marie Stuartovny (TV film)
Život jde dál
1980 Coeur à l'envers, Le
Ukradli torzo Jupitera
1979 Bobo Jacco
Mluv, mluv, zajímáš mě
Silnice Řím - Neapol neprůjezdná!
Sukničkář
1978 Clé sur la porte, La
Jeden hot a druhý čehý
Láska s otazníkem
Něžné kuře
Vas-y maman
1977 Affaire, L'
Jambon d'Ardenne
Point de mire, Le
Poslední polibek
Prožít si své peklo
1976 D'amour et d'eau fraîche
Nejcennější co mám
Prší na Santiago
Případný sňatek možný
1975 Cikán
Faut vivre dangereusement, Il
Sospetto, Il
1974 Facka
Juliette a Juliette
Ursule et Grelu
1973 Léčba šokem
Není kouře bez ohně
1972 Elle cause plus, elle flingue
Les feux de la chandeleur
Mandarine, La
Midi Trente (TV seriál)
Stará panna
1970 Clair de terre, La
Nepije, nekouří, nedroguje, ale ... povídá!
Novicky
Storia di una donna
Umřít na lásku
1969 Brzy bude konec světa
Dillinger je mrtvý
Erotissimo
Metti una sera a cena
Modré goloásky
Muž, který se mi líbí
Sémě člověka
Život, láska, smrt
1968 Bande à Bonnot, La
Pain de ménage, Le (TV film)
1967 Čarodějky
Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Novinář
Žít a užít
1965 Déclic et des claques
Dirty Game, The
Trois chambres à Manhattan
Voglia da morire, Una
1964 Autre femme, L'
Belle famiglie, Le
La bonne soupe
Pán ze společnosti
Ragazza in prestito, La
Top à... (TV seriál)
Žena opice
1963 Nejkratší den
Stalo se v Turíně
Vice et la vertu, La
Vyhnání z manželství
1962 Crime ne paie pas, Le
Nevítaný dědic
Pourquoi Paris?
Smog
1961 Amours célèbres
Proie pour l'ombre, La
Rendez-vous, Le
21 rue Blanche à Paris
1960 Corde raide, La
Francouzka a láska
Recours en grâce
Rocco a jeho bratři
1959 Gala de l'union (TV seriál)
1958 Désert de Pigalle, Le
Maigret klade past
1957 L'Amour est en jeu
Le Rouge est mis
Nuit des rois, La (TV film)
Reproduction interdite
1956 Homme aux clefs d'or, L'
Treize à table

Dokumentární

2008 Annie Girardot, ainsi va la vie (TV film)
2006 The Making of 'C'est beau une ville la nuit'
2004 Annie Girardot comme au cinéma (TV film)
Paris romance (TV film)
2003 Louis De Funès, la comédie humaine (TV film)
2002 Michel Audiard et le mystère du triangle des Bermudes
Visconti (TV film)
13 vies du chat Lelouch, Les (TV film)
2001 Ombre et lumière (TV seriál)
Visconti: La verdad del melodrama (TV film)
2000 Ferreri, I Love You
1998 Annie Girardot, interview (TV film)
1997 Lino Ventura
1994 Carné, vous avez dit Carné (TV film)
1991 Bertrand Blier: Des valseuses à Merci la vie (TV film)
1987 Dear America: Letters Home from Vietnam (TV film)
1979 Profession: comédien (TV film)
1956 Cinépanorama (TV seriál)

TV pořady

2001 Feux de la rampe, Les (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Stretnutie s Annie Girardot v Trenčianskych Tepliciach (TV pořad)
Tout le monde en parle (TV pořad)
Vivement dimanche (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1997 Stars'N Co (TV pořad)
1994 Lignes de mire (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace