Reklama

Reklama

Marie, královna skotská

  • Velká Británie Mary Queen of Scots (více)
Trailer 1

Bylo jí pouhých šest dní, když se po smrti otce stala Marie (Saoirse Ronan) skotskou královnou. V šestnácti přidala díky sňatku titul královny francouzské, ale když o dva roky později ovdověla, srdce ji odtáhlo domů. Osmnáctiletá dívka musela od počátku obhajovat svůj trůn před rebelujícími skotskými klany, navíc čelila otevřenému nepřátelství rodově spřízněné anglické královny Alžběty (Margot Robbie), jejíž vládu odmítala uznat. Averze to byla oboustranná, Alžbětě Marie vadila nejen jako vzpurná rivalka, ale i jako matka budoucího krále Jakuba. Anglická panovnice totiž v tomto směru měla z mnoha příčin jen mizerné vyhlídky. Na druhou stranu obě panovnice spojovala jejich izolovanost v prostředí tvořeném výhradně muži, díky němuž získaly vzájemné pochopení, dokonce i respekt. Britské ostrovy však byly pro dvě tak silné ženy příliš malé a obě to věděly. Otázkou bylo jen, která z nich se rozhodne udělat první krok k eliminaci té druhé, a jak moc je to bude bolet. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (108)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Akože tie dynastické nezhody by sa dali veľmi pekne a svižne natočiť aj za pár minút. Chcem však isť na Oscara, preto nech to má 2 hodiny, rozpatlané všetky možné situácie, orgazmy, pôrody, opustené postavy, veľmi divné zlomenie postáv a samozrejme aspoň jednu bitku "armád". Nikdy ma tieto anglické dejiny nebrali a už vôbec nie keď sa nevedeli dohodnúť dve tvrdohlavé kráľovné. Ryšavé, bez duše. Ronanka ale veľmi v pohode, dobre namaskovaná, dobre zahrané, vedel som prečítať z tých jej veľkých očí emócie a niekedy stačilo aby len kývla hlavou a bolo. Margotka ani veľmi nemala čo hrať. Kostýmy ale boli veľmi fajn, dizajnéri sa pohrali. Nedovolím si odhadovať historickú presnosť, ale vizuálne vyzerali veľmi pekne. Makeupu tam veľa nebolo, preto postrádam význam nominačky. Rozhodne to ale nie je film na nudné nedelné popoludnie do telky. Tolko nudy by jeden neprežil. Mna to nebavilo, nedokázalo ma strhnúť ničím a bol som rád, že to skončilo. 2 z 5 ( CC, Eurodiera, BA ) ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Marie, královna skotská, nabízí jak pro filmaře, tak pro diváky, velice zajímavou a výraznou historickou látku, bohužel ale toto její zpracování představuje jen zoufale mizerný výsledek, který naprosto přesně definuje prakticky jediný výraz, a to Nezáživný. Ale jako že nezáživný tak moc, až se mi tomu během těch dvou hodin nechtělo pořád ani věřit, že to bude vážně po celou dobu tak velmi nudné a prázdné, a v podstatě až do konce jsem tudíž naivně očekával, že přeci jen dojde k něčemu, co by to byť jen minimálně oživilo, nebo mě alespoň probralo z letargie, ovšem k ničemu takovému nicméně skutečně nedošlo, a tak tato podívaná nabízí opravdu je dvouhodinové mdlé tlachání a nevídaně otravné konspirování, bez okamžiku napětí, emocí, či jakéhokoliv zaujetí. Veškeré postavy mi navíc připadali naprosto nepřesvědčivě charakterově vykreslené, jinými slovy, podané jen zcela povrchově, takže nikdo z přítomných mě vůbec nezaujal, k čemuž přispěli ale i výkony jejich hereckých představitelů, na něž jsem se konkrétně vyloženě těšil, ale i v tomto ohledu jsem nakonec vyloženě zklamán. Zápletka pak krom nudnosti nabídla už jen unylé tempo, bez špetky dramatizace, či závěrečného vygradování, prostě musím jen zopakovat, tuna nezáživných a nezajímavých dialogů, no fakt celkově bída. A jelikož jediným kladem tohoto snímku je pouze kostýmní a vizuální výprava, vyvolávající alespoň důstojnou atmosféru, musím zklamaně hodnotit podprůměrně, jelikož víc si tenhle film zkrátka nezaslouží. ()

Reklama

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Film od ženy. O ženách. O ženských věcech. Hurá! Hurá? Ne, je to jen ultra korektní, prostříhaný kostymní (velký palec nahoru) drama, na který se pěkně kouká, ale bohužel sem tam to nedává moc smysl. Některé pravděpodobně silné scény tak vůbec nevyzní, protože jakýže má ta Mary vlastně vztah s touhle a touhle postavou? Asi se holt stříhalo víc, než by bylo dobrý. Škoda, potenciál to mělo velkej, ale je to těžkej průměr:( ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Když je Británie vaše srdeční záležitost, odpustíte filmu pojednávajícímu o této zásadní historii britských dějin i to, že je jako celek... nevím, těžko uchopitelný. Ronan zcela zásadně zastiňující Robbie, přestože měla Margotka mnohem výraznější roli (tak, jak to královna Alžběta uměla). Závěrečná scéna to pořádné mrazení v zádech navodit dokázala, především pak díky vynikající hudbě. A oblíbenec Tennant se proflákl jen podle hlasu, jinak k nepoznání. Ale jo, v kině nacházejícím se v díře, co se zove Chotěboř, to mělo svoje genius loci, proto to nadprůměrné hodnocení. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejvíc jsem se bál obsazení, protože herečky mi do svých rolí neseděly, ale tyhle obavy se nakonec ukázaly jako liché, protože obě dvě zvládly své role bravurně. Líbivé jsou  i kostýmy a ucházející výprava. To ale nestačí. Největším kámenem úrazu je nemotorný styl vyprávění, který působí epizodně a nesouvisle. Chyba je i to, že tvůrci počítají s divákovou znalostí historie, ale zároveň se dopouštějí spousty nepřesností, takže když pak člověk hledá, aby se zorientoval, zjišťuje, že je to všechno trochu jinak. Legračně působí i ta jediná bitevní scéna, která tu snad radši ani neměla být a na nervy leze nestárnutí hlavní hrdinky. No a samozřejmě tu narazíte na neduh všech současných historáků a tím jsou černoši. Já s tím tedy byl už tak nějak smířený, ale udělat černokožce z Thomase Randolpha, to už je trochu moc. 50% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (5)

  • Saoirse Ronan se upsala k projektu, když jí bylo 18 let a trvalo celých 5 let, než se začalo natáčet. Už od začátku byla nadšená z toho, že bude hrát Marii Stuartovnu. Naplánovala si přibližně 6 měsíců volna a odcestovala do Skotska, kde se ponořila do historie jejího života a též se kvůli této roli naučila trochu francouzsky. (Michi88)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. listopadu 2018 na American Film Institut Festivalu v Hollywoodu. (Varan)

Související novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (více)

Reklama

Reklama