Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh neohroženého válečníka, kterého na kolena srazí ambice a touha po moci. Klasické Shakespearovo drama se vrací na plátna v nové verzi, která navazuje na vlnu britských adaptací děl génia alžbětinského divadla, v nichž září současná herecká elita. Macbeth (Michael Fassbender) je obávaný skotský válečník, který se neleká zuřivých bitev. Když na vřesovišti vyslechne věštbu, že bude příštím králem, uvěří. Netuší, jak velkou cenu bude muset zaplatit. Cestu ke koruně dláždí smrt a úklady, které nakonec pohltí Macbetha i jeho ctižádostivou ženu (Marion Cotillard). (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (253)

classic 

všechny recenze uživatele

Kto je - austrálsky režisér, Justin Kurzel ? Tohoto chlapíka, zatiaľ nepoznám, odteraz ho budem pozorne sledovať, začínam ho považovať za talentovaného režiséra, ktorých je dnes, pomenej. Obdivujem najviac na Macbethovi, tú zlovestnú atmosféru, tá negatívna energia, ktorá sa tu drží po celý čas, geniálna kamera - Adama Arkapawa, ktorá napomáha depresívnej nálade vo veľkom merítku, taktiež - surovosť, strach, ktorý dominuje, kvôli hlavnej postave - Michaelovi Fassbenderovi, ktorý mi naháňal hrôzu ako vyšitú, i Marion Cotillard, je záporná postava, ktorá hucká tú hlavnú. Vo filme sa nikto ani raz nezasmeje, nie je preto, skrátka, žiadny dôvod ! Myslel som, že brutalita bude na dennodennom poriadku, samozrejme, je tu, ale čo vyzdvihujem, je najmä, pocit extrémne - vydýchanej a stiesnenej výpravy, kde je zlovestný a krvilačný - Macbeth, ktorého deptá, jeho žena - Lady Macbeth, ktorá sa zmocní jeho myšlienok, prinúti ho robiť gestá a skutky, podľa jej najzlovestnejších predstáv ! V snímku poznám viacero hercov, ale, napríklad... , trvalo mi dlhšiu dobu, pokiaľ som si uvedomil, t. j - spoznal som Brita - Paddy Considine, pod tým plnofúzom, býva problém zistiť, kto je to... Michael Fassbender, je herec, ktorý si plnými dúškami, vychutnáva - hnusné postavy, ktoré vie s prehľadom stelesniť, až s takým neuveriteľným zápalom, ktorý diváka poriadne vydesí, naženie mu 100. % - husiu kožu ! Zaujímavé, že film nemá ani jednu nomináciu na cenu Akadémie, lebo minimálne za kostýmy, mal mať ! Teším sa, som zvedavý, na ďalšiu spoluprácu Kurzela, Fassbendera i Cotillard v očakávanom hernom prepise - Assassin's Creed, to sa budú diať nevídané veci... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Stalo sa to, čoho som sa obával. Áno, je to tak, je to Macbeth na plátne. Čiže Macbeth rozprávaný rečou divadelnou, čo sa týka dialógov, a rečou filmovou, čo sa týka vizuálu. No a mne tento dvojí prístup nesedí. Ten vizuál je nie nepodobný Scottovmu patetickému a ultraprefiltrovanému prístupu v Kráľovstve nebeskom, lenže ten doprevádzalo slovo relatívne prirodzene hovorené. Tu tomu tak nie je, sledujeme divadelné herecké prejavy. K tomu epické zábery škótskej prírody a postupom času, ako pribúda krvi na rukách Macbethových, tak sa farbí do červena aj škótska obloha. Pátos kvapká z plátna jedna radosť, až ho nerozoznať od depresívnej atmosféry. Pri sledovaní Wellesovej adaptácie som si hovoril, že raz by som si len tak pozrel nejakú súčasnú verziu, kde by som sa mohol pokochať záverečným desaťtisícovým nájazdom anglickej armády. Kurzel nám takýto ústupok mainstreamu nedopraje, ale skutočný zmysel tohtoročnej aktualizácie mi jeho film nedokázal. Alebo ako hovorí Robo Roth, načo si dokazovať, že niečo, čo funguje na divadelných doskách, bude fungovať aj na plátne. Jedine že by Macbeth odrážal súčasnú politickú situáciu vo svete, ale na nič som neprišiel. 70% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Naprosto upřímná umělecká nahoňovačka ega, která těží z výborné kamery a zaměřuje se především na ticho. K tomu mi trošku film svým vzezřením a přístupem k vyprávění (ne)příběhu připomínal Valhalla Rising, které se také tváří podobně epicky, ale ve skutečnosti pozorujete načančané nic. Na druhou stranu chápu, že tvůrci se pustili do tak neobvyklé podoby Macbetha. Chtěli se odlišit a tak ke klasické shakespearovské květnaté britské mluvě přidali umělecký filmový nádech se vším všudy, což mi úplně nejde přes oči. Nevím, jestli důkazem kvalitního artu je specifický počet usínacích scén, ale mám pocit, že čím víc jich je, tím víc je film pro podobné fanoušky lepší. Zajímavé to bezesporu je, ale u historických dramat jsem asi na klasičtější motivy. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Třebaže vizuálně, hudebně a herecky je Macbeth perfektní, není to úplně to, co jsem původně čekal. Sice je to temný, depresivní a brutální, první a závěrečná půlhodina rovnou fenomenální, děj mezi začátkem a koncem ale těžce vázne na snaze vyobrazit Macbetha jako bezprecedentního narušenýho zmrda, kterej se nebojí pálit zaživa ženy a děti (scéna úvodní, zrada v lesích, upálení a scéna finální jsou jednak naprosto fantastický a jednak důležitými pojítky mezi nudnějšími místy). Ono ač zajímavý to je bezesporu, diváka film skrze veršovaný scénář právě v polovině filmu dost sere a to kvůli minimálnímu ději. Pokud ale studio nebude přílišně režisérovi kecat do práce, bude Assassin's Creed neskutečná pecka! ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Macbetha jsem si sice k maturitě nevzal, ovšem děj znám poměrně dobře, ačkoliv jsem žádné jiné filmové zpracování neviděl. Samozřejmě mě k tomu dotáhl Michael Fassbender, který jde z jedné zajímavé role do druhé a samozřejmě nový talent Justin Kurzel. Asi nejvíce mě na filmu bavila stylizace a zejména závěrečná sekvence v červené mlze je naprosto fenomenální. Nyní už vím, že je Assassin´s Creed ve správných rukou. Scénář jsou vlastně dialogy z divadelní hry nejspíš i v původní podobě a Fassbender je jako vyšinutý král prostě bravurní. Film celkově ničim extra nepřekvapí, protože příběh je zcela jasně provařený, ovšem o podobné zpracování rozhodně stojím a kéž by jich bylo více...7/10 ()

Galerie (45)

Zajímavosti (5)

  • Na festivalu v Cannes se tomuto filmu dostalo desetiminutových ovací ve stoje a nominace na Zlatou palmu. (Barghest)

Související novinky

Apple ukořistil Coenova Macbetha

Apple ukořistil Coenova Macbetha

13.05.2021

Streamovací služba Apple TV+ pokračuje v zajímavých akvizicích. Po nedávném zakoupení nové sci-fi Finch s Tomem Hanksem tentokrát společnost pořídila práva na distribuci prvního sólového filmu Joela… (více)

Margot Robbie na lovu nacistů

Margot Robbie na lovu nacistů

06.09.2018

Australská herečka Margot Robbie (Sebevražedný oddíl) a v posledních letech čím dál populárnější belgický herec Matthias Schoenaerts (Rudá volavka) si zahrají hlavní role v novém drsném thrilleru z… (více)

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

20.10.2015

Evropská předpremiéra filmu Macbeth s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard se uskuteční v unikátním prostoru brněnského Mahenova divadla už 22.října od 18.00 a 21.00. Nenechte si ujít jedinečnou… (více)

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Reklama

Reklama