Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gabriela Míčová, oceněná Cenou Thálie 2012, ve slavné Fassbinderově divadelní hře odkrývající sebedestruktivní vzývání kapitalismu, nacionalismu i aktuální nesnášenlivost k menšinám. Inscenace Dušana D. Pařízka nastudovaná v Divadle Komedie kritizuje sebedestruktivní vzývání kapitalismu a akcentuje současné podoby vyhroceného konzervatismu, nacionalismu a nesnášenlivosti vůči menšinám, jež postihují nejen nezanedbatelnou část české společnosti, včetně vysoce postavených politických činitelů, ale doslova celou Evropu.
„Naši dobu určuje 'neviditelná ruka trhu', která vede spořádané občany k výdělečnému obchodování s vlastním svědomím. Nabízí se řada otázek: Neprodáváme se příliš lacino? Lze pravidla trhu aplikovat na mezilidské vztahy? Může každý z nás nabídnout i něco víc, než kdejaká pouliční šlapka? Máme vůbec nárok nějakou 'pouliční šlapku' soudit? Morální integrita, zodpovědnost a občanský postoj ztrácí v dnešní době význam. O neprodejné zboží není zájem. V období krize se sází na falešnou morálku a lhostejnost, vidina okamžitého zisku vzbuzuje v každém z nás podnikavého ducha. A po nás ať přijde potopa." (Dušan D. Pařízek)
Rainer Werner Fassbinder se v tomto téměř nehraném textu dotýká současných podob vědomého i nevědomého rasismu, homofobie i alibismu a zkoumá klišé s nimi spojená. Ačkoli hra nastavuje nelichotivé zrcadlo mj. politické korektnosti, která mnohdy vede k pokrytectví, protože nesnášenlivost sice maskuje, ale neřeší, bylo její uvedení v německy mluvících zemích donedávna opakovaně zakazováno a její autor paradoxně nařčen z antisemitismu.
Za scenáristickou úpravu, scénu a režii hry Rainera Wernera Fassbindera „Odpad, město, smrt" získal Dušan D. Pařízek Výroční cenu Nadace Českého literárního fondu za rok 2012. (Česká televize)

(více)

Hrají

Reklama

Reklama