Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (144)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"What if you're right, and they're wrong?" _____________ Definice řemeslný dokonalosti, vizuální pornografie se vším všudy, perfektní tribute původnímu celovečeráku, atmosféricky nervydrásající katalyzátor adrenalinu, výbordelná černohumorná satira, nekompromisní kritika americkýho konzervatismu a systémovýho korporativismu, revoluční gamechanger kriminálního žánru, a z hlediska scénáře nejvíce komplexní milník v dějinách televize. Bezchybný takřka ve všech aspektech a složkách. Jedním slovem: ženiální. Nemám slov. Onanie pro cinefily. Sledování v zimním období výhodou! Lorne Malvo, jehož ztvárnil démonický Billy Bob Thornton, je zcela bezkonkurečně král antihrdinů, respektive záporák záporáků. No a Martin Freeman mu zdatně sekunduje.... [VERDIKT: 20 sraček spadlejch do zimáku z 10! Noah Hawley a bratři Coenovi se bezprecedentně zapíší do dějin moderní kinematografie - jelikož jejich příběh mě absolutně odpálil do emocionální stratosféry] ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"I figured it out." "Good for you." Po první sérii Breaking Bad další seriál, který se zde drží na vrcholu žebříčku, má slušný předpoklad mne zaujmout (film se mi líbil), solidní herce (minimálně Freemana a Thorntona), ale ve výsledku to zas až takový zázrak není a já si odnáším jisté zklamání. Skvěle to tu už shrnul třeba Dan9K. Fargu rozhodně nelze upřít originálnost a ze začátku i příjemně mrazivou atmosféru, která ale bohužel postupně ztrácí na vážnosti a na síle a je čím dál tím odlehčenější, aniž by se stala zábavnější. Také čím dál tím idiotštější vedlejší postavy občas činí sledování opravdovým utrpením (ač jsou možná vcelku realistické) – zvláště obsazení Keye a Peela byl naprosto tragický nápad. Ani finále mi zrovna náladu nespravilo, zvláště poté, jakmile jsem se dověděl, že jistá postava, u níž jsem si říkal. "Milá postavo, sice jsi udělala přesně to, co bych udělal i já na tvém místě, ale teď budeš mít fakt velký problém.", nejenže problém neměla, ale ještě ke všemu se dočkala ocenění. Což je vskutku šokující zvrat, za který však Hawleyho ocenit nemohu. (70%) (♪♫) ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada FARGA mě zahákovala od prvního dílu, po kterém pak občas polevila, ale ve výsledku (i díky silnému finále) rozhodně nadprůměrně pobavila a utkvěla. Stojí především na třech skvěle napsaných, obsazených a zahraných postavách a sice na ušláplém, ale před očima se rychle znepokojivě proměňujícím pojišťovákovi Lesteru Nygaardovi (mrazivý Freeman), tajuplném a excentrickém zabijáku Lorne Malvovi (charizmatický a zábavný Thornton) a colombovské policistce Molly Solverson (roztomilá Allison Tolman), ale k jeho kouzlu vydatně přispívají i silné dialogy, zvraty a nápady, osvěžující zasazení do zasněženého zapadákova, atmosféra a mocné ústřední hudební téma. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původní Ceonovskou látku jsem viděl před více než rokem a velmi jsem si ji užil i když nesdílím většinový názor, jenž vynáší počin do nebes a řadí ho do partičky nejlepších kriminálek všech dob, své kvality však vskutku má a na pěkných 8,5/10 to je. Na seriál jsem se těšil, slyšel jsem, že je ještě kvalitnější než původní snímek a ano, opravdu je. Fargo je pověstné mnoha pozitivy, jež tady i já milerád odprezentuji. Začnu například s hereckým obsazením. Tvůrci si dali záležet a vypiplali si vynikající casting plný zvučných jmen, kde každý dominoval svou určitou předností. Martin Freeman byl vždy zrozen pro vychytralé ňoumy a zde svou dominantu ukázal asi nejlépe ze svých dosavadních projektů, Colin Hanks zase vystupuje ze stínu svého otce a vykonává přinejmenším stejně dobré výkony, Alison Tolman mi byla neznámou vlaštovkou, svým známějším herckým kolegům kvalitně sekundovala. Bob Odenkirk je kvalitní jako vždy, ale nejvíce a až ďábelsky se tu vyřádil Billy Bob Thornton, při jeho pohledu taje sníh a člověku naskakuje husí kůže na potem zbrocené prdeli, což vše umocňuje jeho chladné oči a široce nepříjemný úsměv. Dalši podstatný prvek je scénář. Dlouho jsem neviděl v seriálu vše tak promyšlené a dobře napsané. Postavy, kde i přes větší počet si je v klidu všechny zapamatujete, peprné a živé dialogy a smysl pro detail, jenž se jen tak mimochodem zmíní v jedné epizodě a pak se projeví o několik epizod dál, vše v nezvykle dobře fungujícím černohumorném hávu, jenž funguje v dokonalém a neprolomitelném tandemu s dramatickým zaměřením a neuvěřitelně pod kůži zarývající se zimní atmosférou plné chladu, sněhu a náledí s perfektním tempem a frázováním děje samotného. Technicky se také dostáváme do poměrů na televizní tvorbu nezvyklých, hlavně scénická návaznost a filmová plynulost mezi nimi a snímaní kamery. A nakonec můj oblíbený hudební doprovod, jehož úvodní znělka mi vždy dokáže rozdunit hlavu a přivést stejné mrazení jak pekelný Billy. Dlouho jsem něco tak kvalitního neviděl, sněhem rudých a krví chladných 10/10. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díky za ten film. Díky němu a Coenových úspěchům máme toto Fargo. A ten seriál je dokonalý, i když nebo díky tomu, že na něm Coenovi vlastně vůbec nic nedělali :-) Jedna radost. Se vším respektem k House of Cards, Boardwalk Empire nebo Dexterovi, tohle je pro změnu ten správný weird, ale TRUE model. Nostalgie po Twin Peaks a Aktech X, True Detective. Seriál s disrespectem k divákovi, ale s touhou vytesat monument. No fajně :-) A titulky music a Billy Bob Thornton a Martin Freeman z toho dělají těžkou klasiku. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Kufřík s penězi představující jednu z podstatných částí děje v 1. sérii, má svoji značně pohnutou minulost už ve filmu Fargo (1996), kde svému majiteli také nepřinesl moc štěstí. Jedná se zároveň o jediné pojítko mezi původním filmem a novějším seriálem. (Miro_CZ)
  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)

Reklama

Reklama