Reklama

Reklama

Fargo - Season 2

(série)
USA, 2015, 9 h 5 min (Minutáž: 47–63 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Kirsten Dunst, Patrick Wilson, Jesse Plemons, Jean Smart, Ted Danson, Cristin Milioti, Bokeem Woodbine, Zahn McClarnon, Angus Sampson, Jeffrey Donovan (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Druhá řada seriálu Fargo se odehrává v roce 1979 v Sioux Falls v Jižní Dakotě a v Luverne ve státě Minnesota. Mladý policista pátrá v záležitosti spojené jednak s místním gangem, jednak se zločineckou organizací, která hraje ve velkém. (AMC Czech)

Recenze (144)

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bál pouhého otravného válčení gangů, ale naštěstí to bylo jiné kakao. Je to spíš o seberealizaci (což lze chápat různě, že, Peggy?) a také jde o připomínku toho, že pocit rozpadu starého světa není objev posledních let, ale něco konstantního. Rodinné podniky chtě nechtě ustupují velkým hráčům a pravidla se mění. Jako by nestačilo, že člověk je tak jako tak třtinou ve větru absurdity. Stejně jako Camus, jehož Mýtus o Sisyfovi fascinovaně louská dívenka Norene při nudě v řeznictví, podtrhl úvahy o nahodilosti existence svou smrtí při autonehodě, i tady přehodí výhybku osudů jeden náraz autem za vskutku absurdních okolností. Vedle kladných hrdinů jsou tu magnetizující postavy chladnokrevných parchantů, ke kterým musíte cítit přinejmenším respekt - indián Hanzee nebo distingovaný Mike Milligan recitující Tlachapouda (mimochodem Milliganův příběh má vynikající pointu). A k tomu pečlivá iluze části Ameriky roku 1979 – ty auta, reklamy, benzínky - a fajnový soundtrack. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„…ALE JÁ SE DOMNÍVÁM, ŽE KLÍČEM K POCHOPENÍ TOHOTO SPLETITÉHO ZLOČINU JE SOUSTŘEDIT SE NA ŘEZNÍKA A MALOMĚSTSKOU KADEŘNICI JAKO NA STŘED CELÉ UDÁLOSTI. EDOVI A PEGGY BLUMSQUISTOVÝM BYLO POUZE 29 LET, KDYŽ NASTALA NOC, KTERÁ NAVŽDY ZMĚNILA JEJICH ŽIVOTY…“ /// V mejch (hovno vidících) očích je tahle gangsterská „dvojka“ lepší vražedný „jedničky“. Dobře vypadaj nejen padouši, ale i poldové, a kurevsky mě bere, jak si drze a vokatě s divákem (teda se mnou) hrajou - příběhově i filmově. Mám spoustu „déjà vu“. Hlavně kvůli postavám, kterejch je o hodně víc a jsou zajímavý nejen tím, že se kolem nich furt objevujou mrtvoly. No a protože fandím těm průserářům (nedá se napsat těm dobrejm, páč těch bez viny je tady poskrovnu – a navíc jsou vohroženej druh), jsem často dost napnutej... I když to nevypadalo, nezapomněli ani na špetku toho černýho humoru, kterej posouvá každý (takže i tohle) krveprolití trochu jinam. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím, jak si se starou upevnit vztah. 2.) „Dějiny skutečnýho zločinu na americkým středozápadě“ jsem (zatím) nečetl. 3.) USA let sedmdesátejch jsou pro mě gangsteři, Black Sabbath a lítající talíře. 4.) Thx za titule „Anniie126“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Reklama

Blondsky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Učebnicový příklad, jak udělat dokonale propojenou druhou sérii s tou první. začnu tedy od konce. Závěrečná katarze v podobě propojení s první sérii fakt nemá obdoby. A upřímně, první pocit byl ten, že je to ještě povedenější než první série. Tím si nejsem úplně jistý, ale můžu zaručeně říct, že se jedná o jednu z nejlepších druhých sérií jakéhokoli seriálu. Herecký cast je ještě lepší než v první sérii, respektive mi přišel, že se tvůrcům povedlo lépe dosadit herce. Mike Milligan byl opravdu fantastickým kořením druhé řady, jehož prology jsem si užíval a vlastně mu fandil víc než rodině Gerhandtově. Jinak, můžeme si všimnout, že první epizody jsou tvořeny na stejné brdo. Nejdřív scény s členy rodiny Gerhandtovými, poté špetka policejní diskuze a poté hurá do Edovy domácnosti. S tím, že samozřejmě se potom tyto linky střídají, ale všechny měli aspoň stejný základ. Patrick Wilson sice nemá možná takovou špetku charismatu jako Colin Hanks v první sérii, ale definitivně nezaostává a jde mu stejně fandit, jako bengům v první sérii. Postavy Eda a Peggy byly správně absurdní a postava Hanzeeho správně děsivá. Po propracovanosti co se týče herecké stránky je to opravdu nevídané.Řemeslně snad ještě vypiplanější než první řada, kamerově odvážné a střihově nápadité. Herecky naprosto brilantní. Takto nějak lze charakterizovat druhou sérii Farga. Něčeho, co po vynikající první sérii nikdo nečekal. Povinnost pro fanoušky jakéhokoli detektivního seriálu. /95%/ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fargo aneb Krvavé historky z amerického podsvětí přichází v seriálové podobě podruhé a tentokrát po určitém váhání přidávám pátou hvězdičku. V podstatě ze dvou důvodů. První série stála na dvou postavách a dvou hercích. Především Billy Bob Thornton si seriál v podstatě ukradl sám pro sebe. Lorne Malvo coby zanedbalý mužíček s pichlavýma očima a s virtuózní schopností znejistět své okolí řečmi plnými naznačených temných hrozeb je padouch, na kterého se nezapomíná. Druhá série je podstatně vyrovnanější. Nestojí na hvězdách, jakkoliv Kirsten Dunst určitě patří ke slavným jménům americké herecké scény. Vyskytuje se tam ale hned několik desítek atraktivních postav, které jsou schopné upoutat divákovu pozornost a měly by šanci, aby se na nich postavil případný spin-off. Tedy pardon, měly by šanci, kdyby je zlomyslný scénárista nenechal masakrovat v grandiózním stylu. Soupeření dvou zločineckých gangů totiž místy připomíná menší občanskou válku a mám pocit, že některé vojenské operace v minulém století stály Američany méně životů. Poskok Hanzee, který se rozhodne přestat být poslušný a chce hrát vlastní významnou hru, filozofující gangster Mike Milligan, který by se hodil spíš za katedru, mlčenlivá zabijácká dvojčata, snaživý natvrdlý policista nebo šerif, který hodně pamatuje a hodně předvídá, ti všichni fungují na jedničku. Druhým důvodem pro pátou hvězdičku je manželská dvojice, která působí jako katalyzátor všeho dění. Jak řezník Ed, který touží po vlastním řeznictví, tak kadeřnice Peggy, která je úsměvnou karikaturou amerického feminismu, jsou tak posedlí vlastní představou štěstí, že nevnímají, do jakého nebetyčného průšvihu se řítí a že s sebou berou i své okolí. Seriál obsahuje víc komických prvků než první série a zároveň představuje veskrze moderní a chytrou filmařinu a je potvrzením známého faktu, že to zajímavé se dneska odehrává spíš na televizní obrazovce. Scénárista má sice tendenci řešit pointu ve stylu deus ex machina a zvlášť létající talíře asi každý nerozdýchá, ale já je prostě beru za součást hry s divákem, na kterou buď přistoupíte a dobře se bavíte, anebo změňte lokál. Co mě trochu mrzí, je nedostatečná provázanost obou sérií, která mohla být podstatně větší - ta taška naditá milióny z první série si o to přímo říkala. Přesto velká spokojenost a jestli se spáchá ještě jedna série, chci být při tom. Celkový dojem: 90 %. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opustilo od hvězdných jmen, ale postavy, které jsou definicí autority a respektu zůstaly stejně výborné. Známá hudba téměř vymizela, ale když nastoupila, její efekt se zněkolikanásobil. Zato humor, který na Fargu tak miluji, vystoupal do absurdních výšin a celou sérii, protkanou úžasnými situacemi a náhodami táhl dopředu. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (2)

  • V úvodu epizody zazní píseň „War Pigs“ od Black Sabbath. (DarweyD)
  • Kým pri nakrúcaní 1. série bola v Calgary extrémna zima, o rok neskôr bola situácia opačná - plusové teploty. Kamióny museli priviezť z hôr kusy ľadu, ktoré sa potom rozsekávali, aby sa dostali do snežných diel a vytvorili na scéne dojem poriadnej zimy. Za prevádzku prenajatej techniky počas víkendu filmári zaplatili okolo 100 000 amerických dolárov. (krasomama)

Reklama

Reklama