Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Málokomu se podaří sehnat do jednoho vyšetřovacího houfu tolik nesympatických postav. I když tak moc jako Klára Melíšková, nejsou tragičtí všichni zbylí dohromady. Slovník při výslechu odpozorovali páni filmaři kde? A proč ti debilové jezdí žigulem? Natahovačka klasicky v prvním díle vystaví dojem, že přesně víte, kdo to mohl být, abyste se ve druhém díle od výsledku pořádně vzdálili a ve třetím ještě před usnutím (anebo po něm) spokojeně zamrkali, jak to bylo promyšlené. Nebylo, stejně jako chabrusová majorka, chrčící Krobot a santusák Majer, jehož filmová zrůdička/dcera se maskérkám opravdu nepovedla. Díky aspoň za ňadra filmové Zdeny Králové (znáte jí někdo? Je na téhle fotce), ty se celkem sledovat daly. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

A ja zil v domeni, ze to Hrebejk nedokaze natrit Jirkovi Strachovi a ma domenka se potvrdila. Exorcistovi totiz schazelo uplne vsechno cim Ztracená brána vitezila. Neumerna natahovana jednoducheho pribehu na jeden dil predvecerni Ulice. Naprosta absence ducha kriminalek. Nesmyslne odbocky v pribehu, ktere byly pro pribeh uplne nepodstatne. Charaktery postav byly ploche jako hrudnik Keiry Knightleyove. Z hercu obstal snad jen Standa "Frajer" Majer, ne ze by to byla tak chyba hercu, jako spis castingu a uplne ztraty fantazie pana Jarchovskeho. ()

Reklama

Peytl 

všechny recenze uživatele

Zatímco golfisti a jiní profesionální neherci, tak i další jemu podobné kreatury všeho druhu a nudní suchaři tetelící se nepochopitelně na prvních stránkách čsfd nefunkční rodinky, spláchli Hřebejka do hajzlu a s Jarchovským si před tím vytřeli interleguání prdel, tak já, jakožto nepozér (novotvar, podobně jako NEROM), pálím příjemnými třemi pizdami a to hlavně za výběr herců. Už jen proto, že tolik hoven a síry na hlavy celého hereckého ansáblu jsem dlouho nečetl... no, za mě to byla jen (opět) Voříšková, která by si zasloužila obsah kloaky do xichtu, ale to je jen věc osobních antipatií, navíc zavrzala asi jen osm slov, to se dá s jistou dávkou empatie přežít. Ještě mě napadá jedno vysvětlení pro tak nízké hodnocení arbiteřích jelit. Patrně je znervózňoval Budař a oni si nechtě vybavili to vytěsněné z paměti... ano, ministranství a ponížení v zákristii, či snad byl problém šukající padre? Ještě vše podrobím dokonalé a naprosto precizní analýze a budu pomýlence sledovat... anebo ne, to je zábavnější čumět, jak zasychá barva. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

To rozdělení do tří dílů mi nepřijde šťastne, takto je to roztahané a spousta zbytečných a natahovaných scén. Mít to tak 110 minut, nemuselo by to být špatné, i přesto, že některé obsazení a napsané figury se az tolik nepovedly a finále naprosté fiasko! Po shlednutí všech tří dílu 1. díl (60%), 2. díl (40%), 3. díl (odpad!). ()

snaked 

všechny recenze uživatele

2-3 / hodnoceno po zhlédnutí všech 3 dílů (předpremiéra v Atlasu) / co mi nejvíc vadilo vedle nesmyslných, přehnaných rádoby komických scén a různých nelogičností, tak to byla hudba - otravná, zbytečně dramatická v momentech, kdy se vůbec nic neděje... v rámci celku naprosto nefunguje, odkaz na Sherlocka slyšitelný, s tím problém nemám, ale když si někdo v koupelně čistí zuby a zazní smyčce jak z Psycha a nic se nestane, je to trapné / scéna ve vlaku (místo zrcadla průhledná stěna), močení u cesty a další ??!! momenty radši bez komentáře ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Žádost Jana Pánka (Kryštof Hádek), aby zhlédl svůj záznam z kamer před objektem, kde došlo k mordu, a řekl vyšetřovatelům, zda tam je něco zajímavého, je nesmysl. Standardní postup je, že si policie vyžádá originál záznamu a specialisté prověří, zda s ním nebylo manipulováno a poté je analyzován vyšetřovateli. (sator)
  • I když podle literární předlohy se děj odehrává v Olomouci a nedaleké vesnici Štěpánov, především interiérové scény natáčeli filmaři z úsporných důvodů v Praze - například na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy nebo na patologii v pražském Karlíně. Vesnici Štěpánov nahradila obec Tursko dvacet kilometrů od Prahy. Městské exteriéry natáčeli přímo v Olomouci, aby vytvořili iluzi, že se celý příběh odehrává tam. Ve filmu se objeví Dolní a Horní náměstí, obchodní dům nebo silo v Polské ulici. (rakovnik)
  • Když komisařka Výrová (Klára Melíšková) zamyká a odemyká svůj služební automobil Škoda Yeti, ozve se mňoukavý zvukový signál. Ve skutečnosti ale automobily Škoda nikdy žádné zvuky nevydávají. (Martin_L)

Reklama

Reklama