Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Řádka stylových replik pro Krobota patří k tomu nejpovedenějšímu, Majer velké +, Melíškové v detektivní roli nevěřím ani s nadsázkou, přestože její přínos pro lidský rozměr příběhu je enormní, spojenectví režiséra a skladatele je pak spíše soukromým spiklenectvím. Detektivní žánr v seriálovém formátu s kreativní sečtělostí českého autora. 2-3* ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Totálně dementní tři hodiny případu, kterej má s ďáblama společnej jenom název a tři šestky vyrytý oběti na čele. I přes to mně ale přijde, že Hřebejk všechno natočil naprosto vědomě. Protože když pominu naprosto dementní scénář, kde policajti vyšetřují případ stejně tak obskurně jako dítě ztrátu písku na pískovišti, tak všechno ostatní zase tak zlý nebylo. Mluvím především o režii a o hercích, což je stejně tak alfa omega celého filmu jako samotný scénář. Jen mi prosím vysvětlete, koho to napadlo a kdo vymyslel natočit tak nelogickou bláznivinu. Skoro jako kdyby ta absurdita byla záměrná jako třeba u nového britského Sherlocka. Jen s tím rozdílem, že tady chybí ten Sherlock. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

První třídílná minisérie ze série Detektivové od Nejsvětější Trojice (myšleno detektivové z Olomouce, protože na hlavním Horním náměstí je sloup Nejsvětější trojice). Mně se to líbilo. Zajímavě namíchaný guláš krimi, komedie i parodie. Každý z detektivů má svůj způsob, ovšem to, co předvádí Miroslav Krobot, tak to jsem u detektiva ještě neviděl. Jasně nejlepší postava série. Detektivní příběh není vůbec špatný, dobrá je zápletka s pseudo doktorem, zajímavý nápad je také dostat infarkt při střelecké akci. Pěkné záběry Olomouce jako Moravák kvituji. Mrkl jsem na to v jednom kuse a vůbec to nenudilo, sice to místy nemělo šťávu, ale mělo to zajímavé postavy i hezké lokace. Už se těším na další minisérii. PS: pro všechny šťouraly - jasně že to s kriminalistickou praxí mělo kulové společného, ale jako vtipně naladěná kriminálka proč ne? A obsazené je to teda geniálně až na Voříškovou, ta je tam jen do počtu. PS2: odzpívaná modlitba "Otče náš" včetně nápěvu i následující modlitby kněze v úvodu prvního dílu se takto skutečně v katolických kostelích modlí a zpívají, texty kněze jsou přesně z Římského misálu - čili z knihy pro liturgické obřady. PS3: Policejního ředitele (tedy nadřízeného ústředním detektivům) hraje Jiří Štrébl, který zase o rok později vedl oddělení v krimi seriálu Vraždy v kruhu. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Dívat se na to dá, ale ten poslední díl (první trilogie) byl hroznej gulásh, že. Přešel jsem počáteční podivnosti a užíval si charaktery postav, ale holt rozuzlení zápletky a vyřešení vraždy se musí umět. Střelba na konci druhého dílu působí zpětně jako trapná vějička, která má za cíl navnadit diváka na závěr - a ten je, jak jsem se zmínil, nejslabším článkem trilogie. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Zatímco golfisti a jiní profesionální neherci, tak i další jemu podobné kreatury všeho druhu a nudní suchaři tetelící se nepochopitelně na prvních stránkách čsfd nefunkční rodinky, spláchli Hřebejka do hajzlu a s Jarchovským si před tím vytřeli interleguání prdel, tak já, jakožto nepozér (novotvar, podobně jako NEROM), pálím příjemnými třemi pizdami a to hlavně za výběr herců. Už jen proto, že tolik hoven a síry na hlavy celého hereckého ansáblu jsem dlouho nečetl... no, za mě to byla jen (opět) Voříšková, která by si zasloužila obsah kloaky do xichtu, ale to je jen věc osobních antipatií, navíc zavrzala asi jen osm slov, to se dá s jistou dávkou empatie přežít. Ještě mě napadá jedno vysvětlení pro tak nízké hodnocení arbiteřích jelit. Patrně je znervózňoval Budař a oni si nechtě vybavili to vytěsněné z paměti... ano, ministranství a ponížení v zákristii, či snad byl problém šukající padre? Ještě vše podrobím dokonalé a naprosto precizní analýze a budu pomýlence sledovat... anebo ne, to je zábavnější čumět, jak zasychá barva. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Kavárna, ve které se ve druhém díle setká vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) se svou exmanželkou a dcerou, je olomoucké Café 87. (Charlizee)
  • Magnetofon používaný vyšetřovateli je polský HGS TB-2408 Unitra Aria z 80. let 20. století. (sator)
  • Ve druhém díle, kdy sedí vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) v kavárně se svou exmanželkou a dcerou, sedí u vedlejšího stolu vlevo autor románu "Případ pro exorcistu" Michal Sýkora. (Charlizee)

Reklama

Reklama