Reklama

Reklama

Koyaanisqatsi

  • Portugalsko Koyaanisqatsi (více)
Trailer
Dokumentární / Hudební
USA, 1982, 86 min (Alternativní 82 min)

Obsahy(1)

Skupina vysokých nehybných postav obrácených k postavě ještě vyšší, nesoucí na hlavě korunu. Jeskynní malby z Horseshoe Canyonu v Utahu jsou prvním i posledním tónem skladby, která diváka provede světem tak, jak ho vidí Godfrey Reggio. Majestátní věkovitost stalních útesů, zdánlivá nehybnost pouště i věčná dynamika mořských vln sugerují prapůvodní čistotu života, do níž náhle, po staletích pozvolného, takřka neměřitelného vývoje, vstupuje člověk, měnící svou energií podobu světa i rytmus plynutí času. Přináší technický pokrok, zrychluje, propadá se do anonymity, přivádí na svět úžasné vynálezy i ničivé prostředky nepředstavitelné síly, zamořuje životní prostředí a vede války. Reggio beze slov, jen prostřednictvím fascinujících obrazů a za doprovodu úchvatně minimalistické hudby Philipa Glasse poprvé komentuje vztah přirody a člověka, resp. destruktivní sílu lidského působení na naši planetu. (AČFK)

(více)

Diskuze

tomfraj

tomfraj (hodnocení, recenze)

Pecka! Komu se Koyaanisqatsi líbí, tomu velmi velmi doporučuji novější snímek (2011) ve stejném duchu nesoucí jméno Samsara.

Lazyt

Lazyt (hodnocení, recenze)

No..a co takový Chronos 1985 - sice je to jen 3 roky po Koyaanisqatsi, ale tyhlety filmy zaberou práci na několik let. (omlová mse ze chyby v předchozím příspěvku) 

ledzepfan

ledzepfan (hodnocení, recenze)

Lazyt: Wut? Koyaanisqatsi-1982, Baraka-1992...to není moc stejný čas a rok....

Lazyt

Lazyt (hodnocení, recenze)

to o sebe reziser tohoto filmu a reziser filmu baraka zakopli ze jso usi snámky tak podobné? :D má to nějakou souvislost? nebo se prostě v určitém čase a roce najednou dva režiséři rozhodi natočit film na takovýto způsob aniž by věděl ten 1. o tom druhém 

Uživatel majo25 smazal svůj příspěvek.

ptomain

ptomain (hodnocení, recenze)

nikdy se nezměníme tak abysme zachránili zemi, když se o to pokoušíme, pácháme ještě více škody...odjakživa, vše ničíme takže je pěkné si připomenout naši skvělou práci...tento dokument říká, že jsme moc pomalí a pokud chceme ještě za svého života cítit ten pravý pocit zkázy musíme rapidně zrychlit a dosáhnem toho čeho žádáme

Norzog

Norzog (hodnocení, recenze)

Já jsem si to vyložil tak, že to hovořilo o marnivosti a podivnosti tohoto světa.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

lidi, jak ste prosimvás přišli na to, že je to film o tom, že lidská civilizace je zlá a zkažená věc?? teze z většiny komentářů, až mám pocit, že jí prostě jinými slovy opisuje jeden o druhého.. a přitom ve filmu pro ni nenacházím sebemenší opodstatnění. ... ???

Marat

Marat (hodnocení, recenze)

Dokolanost nejvyššího levelu. Naprosté souznění obrazu a zvuku, každy krok člověka, každý pohyb nástrojů, dopravy je doprovázen úderem nástroje hudebního. Phil Glass je naprosto dokonalý minimalista a když se k tomu přídá dokonalý závěr v podání režie Reggia, tak není co dodat.

Triple H

Triple H (hodnocení, recenze)

Teraz som si kúpil soundtrack...v Tescu vo výpredaji za 40 Sk...A Crazy Froga majú za 600 stovák...kde to žijeme?

igi B.

igi B. (hodnocení, recenze)

Zařazení tohoto filmu do dokumentárního žánru mi nepřipadá zrovna nejšťastnější, leč budiž. Proč se však administrátoři ČSFD zuby nehty brání příjmou fakt, že minimálně rovnocenně jako o (nepříliš výstižně) dokument jde o film HUDEBNÍ mi zůstává záhadou... :-( Marně jsem se už několikrát snažil toto prosadit v >návrzích< - leč hrách na zeď házeti... Přitom když už z ničeho jiného to zde jasně vyplývá už z popisu v >obsah/info< ... Takže - kde je zakopán pes? Nejspíš si budeme muset počkat, až se na IMDb objeví u tohoto filmu "music" či "musical" ... Marnost nad marnost, leč flinta z žita střílí dál... :-))

 (hodnocení, recenze)

Nevíte pls, jestli se "Koyaanisqatsi" ještě promítá v nějakém kině? Pokud možno v Praze :]

Reklama

Reklama