Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 50 před Kristem. Celá Galie trpí v obležení Římanů... Celá?!? Ale kdeže! Julius Caesar je bezesporu vynikající stratég a vojevůdce, který dosud nenašel přemožitele. Jen hrstka nepoddajných Galů se nadále vysmívá přímo do zobáku slavného římského orla a odolává jeho válečným výpadům. Nyní má Caesar geniálně lstivý plán, jak se drzých Galů zbavit jednou provždy: svést prostoduché vesničany kouzlem civilizace v podobě monumentálních římských staveb. Tedy, vlastně se jedná o kompletní vykácení lesů a výstavbu mramoráků (předchůdce dnešních paneláků)... Ale rozhodně s honosným názvem – Sídliště Bohů. Jenže Asterix a Obelix svou malou vesnici, ukrytou v hlubokém lese, oplývajícím chutnými divočáky, nadevše milují. Přece nedopustí, aby se z jejich milovaného domova stal pouhý turistický skanzen. Musejí nabrousit veškerý svůj důvtip a pokusit se prohnaného Caesara v této podlé bitvě porazit... (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (290)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se toho, nebudu lhát, ono 3D provedení těchto klasik už nejednu zabilo (krásný příklad za všechny - Šmoulové), ale nakonec se to povedlo. Pobavil jsem se, bylo to dobře vymyšlené (a s chytrou myšlenkou), nudil jsem se minimálně a o oblibě postav nemám potřebu se nějak rozepisovat, tu mám už z komiksů. K nějakému nadšení u mě sice nedošlo, ale i tak mám dojem, že to snad i byl nejlepší zfilmovaný Asterix - ale zase na druhou stranu, ty starší animáky jsem viděl už pěkně dávno a musel bych si je znova připomenout. Tak jako tak jsem si to užil - jak se říká - jako malý kluk (ačkoli na mě tohle přirovnání platí úplně jinak, já nikdy emoce bůhvíjak neprojevoval ani jako dítě), přece jenom komiksy jsem jako malý četl a mám je rád. Btw překvapilo mě, že zde Asterix s Obelixem byli částečně poraženi, to jsem snad ještě nikde jak neviděl, tak nečetl. 4* ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Asterix s Obelixem spolu stále kamarádí, ale jen to velké plátno se s nimi ani za Boha nechce přátelit, potažmo český divák. Přechod z comicsových stránek do animované verze je opět problematický a z diváckého hlediska nebaví a ani neupoutá pozornost. Z hlediska proveditelnosti groteskních gagů je animovaná verze oproti hrané ve značné výhodě, ale nevyužívá ji naplno. Vědoma si nešvarů hraného filmu je o o dost opatrnější ve své uřvanosti a pitvoření, ale stejně k tomuto kroku po nějaké době sáhne. Výsledkem jsou uječené gagy, které nejsou vtipné, ale právě dokonale uječené. Cézar patří k těm lepším figurám na scéně. Jeho otrávená gesta i výraz pobaví z celého filmu nejvíc. Samozřejmě zase na nenáviděné galské bojovníky spřádá zlotřilý plán, jež má podobu moderního sídliště postaveného poblíž galské vesničky. Nebude to trvat dlouho a Asterix a spol. se chytne do pasti. Samozřejmě svoji roli v tom bude hrát nejen Cézarova mazanost, ale také kouzelný galský lektvar, o který jeho majitelé načas přijdou. Děj je však natolik nepřehledný a zkratkovitý, že jsem se v něm hůře orientoval, až to ubíralo na mém zájmu, co se bude dít dál. A až tak moc se zase toho nedělo. Prostředí téměř nevyhovující v tom, jak se neměnilo a z 80% se vše odehrávalo na údajně moderně postaveném sídlišti, které mělo čtyři protilehlé budovy a víc nic. Docela ostuda, beru-li v potaz, že animovaný film si může, pokud jde o výpravu a prostorovou rozlehlost, dovolit prakticky cokoliv. No, dívat se na nevzhledné budovy byl opravdu zážitek. Příliš velkou krásu nepobrala ani dobrá polovina postaviček, která byla obdařena zbytečně velkými nosy a ošklivými rysy v rypáku. Až na Asterixe, Obelixe a Idefixe (to je pes), se nikdo nemůže dětskému divákovi líbit. A tady vyvstává další problém, a sice, komu je vlastně film určen. Politikaření, i když je zde zredukováno na minimum, určitě pro dítě poutavé není. Ani intrikaření dětský divák neporozumí. To je tady celkem složitě vedeno. A nezaposlouchá se ani do legendárně nevkusné hudební skupiny Ricchi E Poveri, která se animákem v jeden překvapivý moment nečekaně rozezní. Je záhadou, proč se velkolepě pojatá orchestrální hudba dostala k notě jen sporadicky, prakticky hlavně v závěrečném dění. Na malé dítě tak v podstatě zůstane jen větší porce uhulákaných gagů, které zabaví, i když je to tedy hodně málo. A vyhazovat peníze za nedotažený kino debut Luise Clichyho, byť ve vyhovujícím tempu a krátké stopáži, je přece jen trochu luxus. Všechno ve filmu je tak nějak polovičaté, nedotažené, dějově nepřehledné a nepropracované. Ani tvůrčí záměr mně nebyl příliš jasný. Tvůrci comicsu Goscinny s Uderzem by jistě obrátili oči v sloup. Do kina se na to nevyplatí jít. Ledaže by vstupné bylo v sesterciích. Ale nepovím vám, jaký je aktuální kurz ke koruně. Ostatně i v tomhle film úspěšně mlží. 40% ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Po posledních hraných průšvizích se Asterix vrátil zpátky ke kořenům a vůbec nevadí, že už se nejedná o klasickou animaci, protože digitální studia odvedla víc než slušnou práci. Asterix s Obelixem tentokráte stojí proti těm největším hrůzám jako jsou konzum, globalizace a asimilační politika Říma. Za tenhle nápad by scénárista zasloužil metál, protože tu byl prostor pro hromadu fórků a hlášek, které film dokázal plně využít. Parádní animák a doufám, že Asterix a Obelix budou v nastaveném kurzu pokračovat. 90% ()

jh666 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem nečekal. Po šíleně průměrném poslední hraném Asterixovi, jsem byl k novému animáku dost skeptický, zvlášť když byl poprvé dělán touto animací. Sídliště bojů ale opravdu překvapilo. Je fakt, že původní komiksové album považuji za to nejlepší, které Gosciny a Uderzo udělali. Filmaři ale zašli ještě dál. Vzali všechno, co skvěle fungovalo a přidali pár dalších nápadů. Navíc mě tenhle animák i překvapil tím, že Galové tenkrát měli opravdu namále. Obávaní animace se navíc povedla na výbornou a zvyknete si na ni opravdu velmi rychle. Jen víc takhle povedených animáků. 90 % ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Mám takový pocit, že kouzlo Asterixových komiksů se na plátno přenáší dost těžko. Hrané "adaptace" spousta lidí z různých důvodů nezkousla (já ovšem patřím k těm, kteří například "Misi Kleopatru" statečně hájí) a tohle zpracování mě přestalo bavit v okamžiku, kdy se odchýlilo od psané předlohy. Přesto se ale jedná o slušnou zábavu pro děti i dospělé. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (8)

  • Písnička, která ve filmu zazní, je „Sarà perchè ti amo“. (mar48)
  • Roger Carel, ktorý v predošlých dieloch prepožičal hlas Asterixovi, sa vrátil z dôchodku, aby ešte posledný krát nahovoril hlas malého galského bojovníka. (megajalec)

Reklama

Reklama