Reklama

Reklama

Městečko Fortitude

(seriál)
  • Velká Británie Fortitude
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
Velká Británie, (2015–2018), 21 h 12 min (Minutáž: 47–91 min)

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Mia Jexen, Luke Treadaway, Richard Dormer, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(25)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl). (Bluerider)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

1. série: Má to hodně mezer (narativní struktura je minimálně sporná, nemluvě o některých nadbytečných odbočkách), ale hutná atmosféra, velmi specifické prostředí a skvělé obsazení z toho dělají téměř seriálovou událost. Jasně, pokud se člověk nenaladí na určité "X-Files prvky", může v jeho očích hodnocení Městečka Fortitude hodně padnout. Ale byla by to škoda. Dílčí aspekty jsou totiž vpravdě geniální. "Tady se neumírá, protože zde nemůžeme pohřbívat. Musíte umřít jinde". Cool! 85% 2. série: Na návrat do Fortitude jsem se hodně těšil. Bohužel se tvůrci dějově i v rámci vývoje postav vydali směrem, který mi extrémně nesedl. Neříkám, že je tu něco přímo špatně. Scénář, režie, herecké výkony, to vše má pořád vysokou kvalitu. Ale někdy si zkrátka lidé přestanou rozumět, protože se vyvinou každý jiným směrem. A to je ve zkratce můj "vztah" s druhou sérií. Balím proto kufry a s městečkem Fortitude se nadobro loučím. Nic tu pro mě nezbylo. 60% ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

1. série: Tak nám dorazil ten multikulturalismus i na ledové Špicberky. Nikde se před ním neschováte...nikde! Natož ve skandinávských zemích roku 2016. Norové budou černí a afričani budou...jo budou taky černí :) . V nové dokonalé interrasové, internáboženské, interkulturní společnosti vystavíme nový národ. No nic tohle povinné poselství Západní Evropy musí být úplně všude včetně seriálů - v těch to musí být doslova adorováno. Zajímavé je, že i tento problém s natalitou souvisí s kupou dalších problémů řídce osídlené oblasti Fortitude. Řešit to importem hodně odlišných lidí není systematické v Norsku, stejně tak v dalších evropských státech, ale to zase odbočuji. No pojďme konečně k ději. Jde vidět, že si někdo dal práci a nechal vše pořádně uležet jako Lutefisk, což bylo ku prospěchu seriálu. Vše postupně stále více hnilo. Epizoda od epizody byla komplexnější, zamotanější a hlavně lepší. Jako by jste četli knihu - scénář byl špičkový. Hodně si dala režie záležet na jeho převedení do televizní podoby. Žádný spěch, správné načasování, hlubší práce s postavami, vypiplaná psychologie obyvatel...naopak někdy tam byla vatička v některých mono(dia)lozích. Stupňující mysteriózní záhada měla svůj předčasný vrchol. Následná rozmělněnost, nedotaženost, neuzavřenost srazila jinak zajímavou seriálovou látku. 74%. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Po sedmi epizodách nějak pořád nevím, jestli se na to nevybodnout. Jde sice o parádní atmosférickou záležitost s herci jako Michael "Brumbál" Gambon, Sofie Grabol z Forbrydelsenu (ta je vynikající) nebo Christopherem Ecclestonem, bývalým Doctorem, kterého ovšem zabijou... Výborní jsou i Stanley Tucci a Richard Dormer, vlastně není po herecké stránce nic co vytýkat, ale zdá se mi, že nikdo ze sebe nevydává maximum. To je ale nejspíš scénářem, který je hrozně, ale opravdu hrozně roztahaný a i když se tam pořád něco děje, já se absolutně nevyznám v postavách ani v motivech a těch pár charakterů, kteří mají na to ten seriál uníst, to neutáhnou stoprocentně, ale jenom zhruba devadesáti. Nechci kritizovat, protože je to další kvalitní kus z neokoukaného prostředí, které tady ještě nebylo s parádní mrazivou atmosférou a naprosto dokonalou úvodní znělkou, tentokrát mi to ale ke spokojenosti nestačí. A i když mi je zatím celkem jedno, kdo je vrah, dokoukám to do konce a pak hodnocení třeba i upravím. Prozatím ale zhruba za 75%. Je i mnoho lepších detektivek... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Nejenom neobvyklé prostředí Špicberků z tohoto seriálu činí jedinečný příběhový zážitek. Pokud totiž očekáváte netypickou detektivku, tak se připravte, že budete mít co dočinění nejen s hororem, ale i s příběhem, který se na první pohled tváří zřejmě, ale postupně se rozjede hodně zvláštně, různorodě a originálně. Zde opravdu zahradník nebude vrah. A to i kdyby to byl jedinej zahradník na Špicberkách, což by se na množství obyvatel a obyvatelného prostoru mohlo klidně stát. Městečko Fortitude mě tak díky těmto atypickým skutečnostem vysloveně bavilo. Při teplých letních večerech mě pohotově ochladilo a ještě mi nabídlo zajímavý příběh, který zřejmě neskončí u první série. A to je rozhodně dobře. Jo a Richard Dormer je tady vysloveně výbornej a hodně nekompromisní. ()

Spooner

všechny recenze uživatele

Pilot: Fortitude má za sebou dosti rozpačitý start, jenž příliš nenaplnil divácká očekávání. Ano, z prostředí polárního kruhu vám bude slušná zima, tvůrci umí navodit tu správnou atmosféru a závěrečná třetina dává tušit, že scénář bude s kriminální zápletkou a jednotlivými liniemi přeci jen pracovat lépe než doposud. V úvodu nám ale servírují hlavně scenáristicky nedodělaný kousek, který kvůli své natahované stopáži místy i docela nudí a nepřináší nic překvapivého. Na další britský klenot to tedy prozatím nevypadá 60% ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • V 7. epizodě zazní píseň "Tainted Love" v barové scéně, kde se mimo jiné nachází i Vincent Rattrey (Luke Treadaway), který tutéž píseň nazpíval ve filmu You Instead (2011). (Aaron.)
  • Oznamovacia tabuľa pri vstupe do mesta Fortitude uvádza počet obyvateľov 713. (vander19)
  • Seriál se natáčel v islandském městečku Reydarfjördur, které má přibližně 1100 obyvatel a nachází se v jednom z fjordů na východním pobřeží Islandu. (raininface)

Reklama

Reklama