Reklama

Reklama

Vojenský důstojník Claus (Pilou Asbæk) je se svou jednotkou na zahraniční misi, zatímco jeho žena Maria (Tuva Novotny) se doma snaží vypořádat s každodenními starostmi a péčí o tři děti. Během rutinní obhlídky se jednotka dostane pod těžkou křížovou palbu a Claus je v krizové situaci donucen učinit rozhodnutí, které vyústí v odvolání z mise a obvinění z válečného zločinu. Nekompromisní soudní dohra však zdaleka není tak tíživá jako morální dilema, které Clause nutí volit mezi osobní ctí a zájmy vlastní rodiny. Mistr tichého napětí Tobias Lindholm představuje po filmech Hon nebo Únos další působivé drama, které si hned po premiérovém uvedení na festivalu v Benátkách vysloužilo mimořádné ovace, korunované nominací na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. (Aerofilms)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (188)

zette 

všechny recenze uživatele

Uplne nemam jasno, na co chteli tvurci poukazat predevsim... Zhruba polovina filmu se odehrava v Afganistanu a zbytek v Dansku. Kazda cast je vyborne natocena, ta prvni zaujme vice po strance technicke, v te druhe pak divak musi ocenit herecke vykony vsech zucastnenych. Paradoxne se mi po herecke strance nejmene zamlouval hlavni hrdina... Komorni valecne drama s dobrym pribehem, na ktere si clovek vzpomene i po roce. Jsem obdivovatel danskeho dramatu 21. stoleti a mozna tento fakt prevazil rucicku smerem k plnemu hodnoceni. Videno v ostravskem Minikine, 33 divaku. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z nominovaných za naj zahraničný film. Severania nás pravidelne zásobujú kvalitnými filmami, takže nominácia z neho u mňa robí povinnosť. Krigen síce nie je žiadna bomba, ale určite ide o kvalitný film. Film je kombináciou tém vojna, rodina a súdny proces, takže rozhodne atraktívne pre diváka. Spracovanie fajn, ale v prvej tretine sa to dosť vlečie a chcelo by to nejakú silnejšiu scénu na nakopnutie. Film obsahuje len jednu akčnejšiu scénu, takže kto si od názvu sľubuje nejaký akčný film bude prudko sklamaný. Kto hľadá reálny, kvalitne spracovaný príbeh zo súčastnosti bude spokojný. 70%. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Dánska blbosť, nuda, či maximálna strata času, áno, škoda môjho drahocenného času, keď večer zavenujem voľnú chvíľku filmu, ktorý mi nič nehovorí, má divný a nezáživný strih, nezaujímavú kameru, hercov, najmä scény jeho manželky s deťmi, sú ubíjajúce !!! V Afganistane, je to celkom výrazné, odtiaľ mieri veliteľ roty do súdnej siene, aby si akože, spytoval svoje SVEDOMIE, za činy a skutky, ktoré spáchal, dal jeden povel, aby sa bombardoval cieľ, v ktorom ale boli civilné obete, on ale konal duchaprítomne, lebo sa snažil zachrániť kolegov, vojakov z neutíchajúcej paľby, ktorá sa na nich valila, ako huby po daždi. Bolo mu u prdele, kto, čo tam je, hlavne, že nezahynuli oni, čo potom, že si to odskákal niekto, za nich ! Nominácia na Oscara, je mimo môjho obliga, úplne zbytočná ! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Fantastické vykreslení atmosféry v Afganistánu, kde akce střídá akci, se změní v poslední třetině filmu v komorní drama plné otázek, na něž neexistují jednoznačné odpovědi. Pro mě mnohem uvěřitelnější než Hon, i když si Lindohlm opět pohrává s city svého diváka, tentokrát mu to odpustím, naskočila jsem na jeho vlnu od samého začátku a neseskočila z ní až do závěrečných titulků. Mimochodem, závěrečná scéna je asi nejsilnější z celého filmu. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Film zo života, kde s hlavnými postavami ten ich život žijete. Film o boji ... tom skutočnom, ale predovšetkým o boji so samým sebou, s vlastným svedomím a s vlastnými rozhodnutiami. Film o zodpovednosti a priateľstve. Lindholm dal do toho filmu všetko, čo tam malo byť a nič tam nebolo navyše. Skvelá práca. Pilou výborný ako vždy. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Tvorcovia obsadili do filmu aj obyvateľov afganského utečeneckého tábora v Turecku, ktorí pochádzali z oblasti Helmand v Afganistane, v ktorej slúžili dánski vojaci, pracujúci na filme. (ambron)
  • Jedná sa už o štvrtú spoluprácu medzi dánskym hercom Pilou Asbækom a režisérom Tobiasom Lindholmom. Prvý menovaný rovnako už štvrtýkrát vo svojej hereckej kariére stvárnil príslušníka dánskej armády. (MikaelSVK)
  • Natáčelo se také ve Španělsku a Jordánsku. (Zlatohlávek)

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama