Reklama

Reklama

Vojenský důstojník Claus (Pilou Asbæk) je se svou jednotkou na zahraniční misi, zatímco jeho žena Maria (Tuva Novotny) se doma snaží vypořádat s každodenními starostmi a péčí o tři děti. Během rutinní obhlídky se jednotka dostane pod těžkou křížovou palbu a Claus je v krizové situaci donucen učinit rozhodnutí, které vyústí v odvolání z mise a obvinění z válečného zločinu. Nekompromisní soudní dohra však zdaleka není tak tíživá jako morální dilema, které Clause nutí volit mezi osobní ctí a zájmy vlastní rodiny. Mistr tichého napětí Tobias Lindholm představuje po filmech Hon nebo Únos další působivé drama, které si hned po premiérovém uvedení na festivalu v Benátkách vysloužilo mimořádné ovace, korunované nominací na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. (Aerofilms)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (188)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Parádní, prostě parádní! Čím dál víc si pokládám otázku. Proč tam ti kluci jsou? Má to vůbec cenu? Stojí to za tu vybudovano studnu tam a tam, školu, odminovanou cestu, nemocnici.... Váží si toho vlastně ti místní? Není to kontraproduktivní podobně jako to bylo ve filmu s ošetřením popálené ručky afghánské holčičky? Má cenu život jednoho našeho nebo spojeneckého vojáka stejnou jako talibánce v turbanu s aákáčkem na rameni? Čím dál víc si myslím, že bychom jim měli nechat jejich hory, pouště, jejich způsob života a krutých vládců na který jsou zvyklí. Máme doma svých problémů dost. Alexandr Veliký, Britové, Rusové.... nikdo tam nevyhrál. Každý posléze odtáhl pryč lízat si na dlouhé roky rány. Tenhle film je přesně o tom. A nakonec ještě naše právo bude trestat člověka, který jen dělal vše co mohl aby se z toho jeho jednotka dostala celá. Baví mně jak nějaká pipina s naodulovanými vlasy v klimatizované místnosti soudu pouští zvukové a videozáznamy z místa boje, které bylo tisíce mil vzdálené a tak moc odlišné svými výbuchy, prachem a krví od jejího čistého stolu s poznámkovým blokem a laptopem. Civilní oběti jsou v každé válce. Konec konců civilisté jsou vždy hlavními oěťmi. A Taliban, ISIL, Palestinci ti všichni rádi útočí z civilních cílů právě aby pak mohli ukazovat fotky mrtvých civilistů, to když to tam někdo nazpět pořádně našije. Clausi, já také viděl zážehový plamen z Compound 6 ! * * * * * ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poctivé skandinávské drama, které se tváří, jako válečný film, ale ve skutečnosti je to vzorový příklad kvalitní skandinávské depky situované do života běžných lidí. Plný počet nedávám jenom proto, že mi celý ten případ přišel naprosto absurdní. Té, co obhajovala stát, bych nafackoval a poslal bych ji na pár týdnů k Talibanu, aby věděla, co vlastně obhajovala. Celý ten film mi byla tak strašně protivná, že jsem doufal v Clausovu nevinu. A když neuznáváte původní myšlenku filmu, těžce se pak filmu dává pět hvězd. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V prvej polovici zaujímavý pohľad na dva druhy odlišného "boja". Kým hlava rodiny riskuje život na ďalekom východe, manželka vychováva trojicu detí, ktoré sú zo dňa na deň menej ovládateľné. Starosti oboch partnerov sa následne spoja v spoločný boj voči systému, v ktorom "rozhoduje" skupina ľudí, riešiaca problém s chladnou hlavou pri horúcej káve. Keď tento snímok (aj keď je témou predsa len odlišný) porovnám s americkým grcom, ako bol napríklad "American sniper", ktorý je rovnako ako mnoho iných filmov z poza mláky, spájaný akurát s propagandou, či doslova odlišne prezentovanou realitou celého priebehu konfliktu, od jeho vzniku až po riešenie nastolenej situácie, toto je jednoznačný víťaz. Rozuzlenie bude zrejme väčšina vnímať košér, ale ... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tobias Lindholm je nielen fantastický režisér, ale aj perfektný scenárista. Veď snímky ako Submarino, R alebo Hon hovoria sami za seba. Vždy ide o príbeh, kde nie je potreba veľa slov alebo akcie, emócie plynú k divákovi priamo z konkrétnej ťaživej situácie (v tomto prípade zmes výčitiek a obáv o rodinu) a cez jednotlivé postavy. Takto si predstavujem zvládnutú psychológiu vojnovej drámy. Až po súd s hlavným hrdinom to bolo geniálne, samotné dokazovanie viny a neviny ma až tak nebavilo, v tomto smere sa už snímok priblížil klasickej schéme, ktorú poznáme veľmi dobre aj napr. z americkej produkcie. To predtým však bolo pravé severské a presne podľa môjho gusta. 85/100 ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Nelze než tleskat scénáristovi a režisérovi v jedné osobě. Psychologické drama má jasné právní vyjádření v osvobozujícím výroku poroty, ovšem v lidské rovině nejen divák ale i hlavní hrdina odchází s mnohými dilematy v duši. Herci bezchybní a až sušší ve svých rolích, což zdůrazňuje autenticitu celého filmu. Kontrast kamery válečného Afganistánu a poklidného Dánska jedinečný, umírají tam děti... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se také ve Španělsku a Jordánsku. (Zlatohlávek)
  • Tobias Lindholm navštívil počas príprav afganský utečenecký tábor v Turecku. Tu narazil na bývalého príslušníka Talibanu, s ktorým neskôr spolupracoval na filme. (ambron)
  • Takmer celé herecké obsadenie tvoria reálni dánski vojaci, ktorí pôsobili na misiách v Afganistane. (Wargoo)

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama