Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Willie a Marcus, dvojice trestanců, specialistů na vykrádání trezorů a bank, tráví vánoční čas tím, že objíždějí velká nákupní centra v převlečení za Santu a jeho elfa s motivací přepadnout všechny obchody po cestě a napakovat se na Štědrý den. Tento plán se však zkomplikuje, když potkají osmiletého chlapce, který se jim pokouší vysvětlit pravý smysl Vánoc... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (631)

meave 

všechny recenze uživatele

Je možné, že aj ja som úchyl, lebo Billy bol napriek všetkému sexi. Preto tú jednu hviezdičku naviac. Inak absulútne súhlasím s Rex Mundi. Dokonca musím doložiť, že trafila aj synovcov. Chalanom sa to skutočne páčilo a náramne sa bavili. A musím dodať, že to videli iba vďaka tomu, že si to pozreli skôr ako ja - inak by som im to bola zabavila. A hlavný dôvod? Skutočne neskutočná permanencia sprostých slov. Rozhodne nič pre deti. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

DVD Santa je úchyl (na úchylější název už asi český distributor nepřišel) se zapomenuto hodně dlouho sušilo ve skříni, ale když jsou dneska ty Velikonoce… Santa je alkoholik, kudy chodí tudy dláždí a přiráží a nesnáší ty malý uřvaný parchanty, kteří na něj každej rok prskaj a počůrávaj mu jeho santovský kalhoty. Taky skvěle umí otvírat sejfy. To je to jediný, co ho táta naučil, když ho zrovna nemlátil. S pár promile alkoholu v krvi by ale těžko zorganizoval nějakou vloupačku, a tak jejich malý gang vede lilipután, který mu dělá elfa a pracuje s ním na vykrádání obchoďáků. Problém je v tom, že časem se vždycky něco zvrtne. Santa rok od roku víc chlastá a mezitím se seznámí s jedním tlouštíkem, kterej mu strašně leze na nervy. Poetika Zwigoffových předchozích filmů je tu hodně znát i přes to, že se na první pohled může zdát, že se jedná o obyčejnou tuctovou sprostou komedii (začátek k ní má dost blízko). Příběh opět stojí na skvěle napsané hlavní postavě Santy, který se poněkud svérázným způsobem skamarádí s šikanovaným tlouštíkem a vznikne mezi nimi silné citové pouto. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Od samého začátku hodně vulgární groteska, ve které v tandemu Santa se svým trpasličím komplicem o Vánocích vykrádají kasy v obrovských obchodních centrech. Jenže tenhle Santa s ukradeným lupem vydrží sotva rok, je neustále v alkoholním oparu, něco si kdysi odseděl, děti z duše nesnáší a je na chlup podobný skvělému Billymu Bobu Thorntonovi. Nahořklý příběh plný ujetých figurek tomu chtěl, aby se setkal s obézním outsiderem, u kterého na nějaký čas najde útočiště na tuhle sezónní šichtu a už scéna jeho „nastěhování“ („Budu tu teď chvíli přebejvat. Na severním pólu se všechno sere. Paní Santová mě nachytala, jak šukám její sestru. Takže jsem teď bez bejváku!“) mluví za vše!! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ono je to sice samoúčelné až hrůza, ale přinejmenším díky výkonu Billyho Boba Thorntona to prostě na mou maličkost naprosto fungovalo. Ať už scéna příjezdu opilého Santy na eskalátoru a posléze i brutální masakr vánočního soba, ať už ty lyričtější polohy v závěru... prostě jsem se skvěle bavil a hlavní postavě zobal z ruky. V případě režijníé taktovky Larryho Zwigoffa už bych zas tak žroutský nebyl. Připadalo mi, že spousta gagů vyznívá do ztracena, pokusy o silné charakterní miniatury (zcela ve stylu bratří Coenů, kteří to produkovali) končí se třemi tečkami a ne s vykřičníkem a film je vmáčknutý pouze do postavy Santy a kluka s tváří blba. Jenže oni ten náklad dárečků prostě uvezou. Navzdory tomu, že pokusy o slovní humor jsou občas až příliš přeostřené vulgaritou, navzdory tomu, že originálních gagů zase není tolik. Ale atmosféra i nápad tu prostě jsou a já se análně-alkoholickou "poetikou" filmu o napravení jednoho ztraceného osudu pobavil. Možná škoda, že to nevzali do rukou Ethan a Joel jinak než finančně. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jó, tenhle Santa vám naděl(í)á takovej dáreček, že se tejden nevykadíte... :-)) A taky vám nadělí tuhle velmi obskurní hořkou komedii pro pokročilé čilé milovníky absurdit, taškařic, ptákovin a romantických vánoček... ;-) Skvělý Billy Bob T. ve své >životní roli< věčně opilého a podělávajícího se podvodníka a zloděje, jemuž zdařile sekunduje černošský trpaslík (ó jak kouzelně nekorektní :-) Tony Cox coby malý velký gauner Marcus. "Jsem živoucí důkaz, že Santa neexistuje..." dí nasraný Willie malému tlustému smutnému chlapečkovi (ve své roli vynikající dětský herec Bret Kelly, žádný smrad typu Macaulaye Culkina), aby poté přestal nesnášet děti (alespoň ty, ze kterých má užitek) a nakonec došel polepšení a nového života. "Ze zad mi vytáhli osum kulek..." a to už je skoro jako poslední varování... Tahle taškařice není pro slabé povahy, puberťáky, obrýlené intelektuálky či rodinku na nedělní tůře po předvánočním megagigateramarketu. Leda byste ho chtěli potom vykrást... :-) - - - P.S. Nepochopitelný a úchylný je český název filmu. B.B.T hraje postavu, která je vším možným, jen ne >úchylem< ! Distributorovi by patřilo, aby se už nikdy takhle stupidně nevykadil... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (21)

  • Poslední film, ve kterém se objevil John Ritter (Bob Chipeska), a byl věnován jeho památce. (Karlos80)
  • Když přijde Thurman (Brett Kelly) za Williem (Billy Bob Thornton) s adventním kalendářem a lehne si k němu do postele, Willie má v jednotlivých záběrech střídavě zcela oblečený župan a odhalené rameno. (Patrik256)

Související novinky

Komedii Santa je úchyl! čeká pokračování

Komedii Santa je úchyl! čeká pokračování

31.10.2015

Billy Bob Thornton se momentálně vůbec nefláká. Loni se objevil v Downeyho Soudci nebo v seriálovém Fargu a letos se po Vincentově světě zastaví ještě v kriminálce London Fields a politickém dramatu… (více)

Zemřel Bernie Mac

Zemřel Bernie Mac

11.08.2008

Letošní rok si dost možná udrží ošklivé privilegium v tom, že během něj zemřelo nejvíce filmových hvězd. To, že se na konci ledna Heath Ledger omylem předávkoval léky a nemůže si tak bohužel užívat… (více)

Jim Carrey a jeho „prison break“

Jim Carrey a jeho „prison break“

06.06.2007

Všichni ještě pamatujeme časy, kdy Jim Carrey bral 20 miliónů za jednu roli. Dnes hraje ve filmech, jejichž celý rozpočet jen tak-tak dosahuje tuto částku. Jim má buď dobročinné sklony a touží hrát v… (více)

Reklama

Reklama