Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lovreňáci a Velraňáci jsou dvě party kluků ze sousedních vesnic. S vervou sobě vlastní se nenávidí a bojují proti sobě s odhodláním svých statečných dětských srdcí. Jejich netradiční válečné trofeje - knoflíky, šle a pásky jsou na druhé straně vykupovány výprasky a tresty stejně urputných rodičů. Chlapci procházejí těžkou zkouškou, která jim dá poznat to nejdůležitější v životě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Asi som nemal také akčné detstvo alebo sú tie francúzske revolučné deti trochu iné. Nápady im nehýbajú (nahí bojovníci, alkoholová párty), gombíkmi a šnúrkami sa nešetrí, ale z detských filmov by som uprednostnil niečo z domáceho československého prostredia, ktoré je aj môjmu detstvu bližšie. A postavy dospelých v tomto filme ako absolútne karikatúry, okrem učiteľa, mi nesadli, našťastie sa tam dospelí príliš nevyskytovali. Kultový film to zostane asi len pre staršiu generáciu. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Francouzská klasika, která ale s věkem překvapivě stárne. Pokud jste na filmu nevyrůstali a jako já si ho dáte poprvé když vám táhne na třicet, tak se nedá vyhnout jakési takové... nudě. Rozhodně jsem se nepropadl do dětství a nekontroloval, zda mám všechny knoflíky a neušpinil jsem si kalhoty od bláta. To si raději zase sjedu uličnické Bylo nás pět od Smyczeka. 60 % ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi půvabný klukovský film o dětství prostém, ale krásném. Vtipný, se špetkou smutku a s vynikající kamerou. Dvě vesnice, dvě klukovské party, svádějící nejednu velkolepou bitvu, válečné manévry, čest, zrada, trest, "spravedlivé" trestání od rodičů, válečné kořisti, válečný fond. Trochu sociální tématika, trochu praktického učení při hrách, pro dnešní mládež dávno zapomenuté dovednosti, romantika dětství, stráveného povětšinou v přírodě. Dnes zcela neznámá věc, drsné, krásné, přebírající návyky i zakořeněnou rivalitu svých rodičů. Z dětí je nutno zmínit především oba znesvářené vůdce: Lovreňáka Lebraca (André Treton) a Velreňáka L'Azteca (Michel Isella), oba dva jsou potrestáni internátní školou, a malý rošťáček Gibus (Martin Lartigue). Z dospělých nutno jmenovat drsného otce Lebraca (Jean Richard), trochu hartusícího otce L'Azteca (Jacques Dufilho), halasného otce zrádce Becaillého (Michel Galabru), a chápajícího učitele (Pierre Trabaud). Příjemný starý závan romantického dětství plného přírody, pohybu, zdravé řevnivosti a soutěživosti, výprasků a té romantiky, kterou už zavál čas. Jaká škoda, ty dobo! Ty! ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Vtipné, parodické i úprimné, no škoda, že čas sa podpísal na filmovej dynamike, takže miestami trochu prázdnejšie a pomalšie ako by som si predstavoval. Ale to nemení nič na tom, že Gombíkova vojna je povinnosť pre všetkých mužov a chalanov, lebo hovorí o nás (priznajte sa - kto ako malý nemal partiu s ktorou tiahol do bitiek proti chalanom z inej ulice :-) ?) ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Výborný film, po letech jsem ho znovu viděl a jsem opět velmi nadšen. Píseň, ,, že mám v kalhotách díru jak trám,, i slavná věta, která zde stále zaznívá, a to nemluvím o skvělém objasnění postu velitelle, zkrátka paráda. Dílko, které jsem nejdříve četl, a teprve poté viděl a kde se filmaři trefili do mé fantazie. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Film měl problém ve Spojených státech kvůli nahým scénám, které šokovaly americkou Ligu ctnosti. (sator)
  • Aby režisér našel správné mladé amatérské herce, vyfotografoval téměř tisíc dětí ve věku kolem dvanácti let. Ty vybrané později procházely sítem castingu. (sator)
  • Postava Petita Gibuse (Martin Lartigue) se tak proslavila v Japonsku, že po něm pojmenovali značku čokolády. (sator)

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama