Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (108)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman: „Šlo mi o jedno. Ukázat fantastický svět. A film mi tuto možnost nabízel.“ Filmy Karla Zemana majú neopakovateľnú atmosféru a aj v neskoršom veku nás dokážu vracať do sveta našej detskej fantázie. Do čias, keď sme svet ešte vnímali čiernobielo - dobrí boli dobrí a zloduchovia boli zloduchmi. V dokumente môžeme pochopiť ako vznikali pamätné triky v troch filmoch: Cesta do praveku, Vynález skazy a Barón Prášil. Dokument je zaujímavý aj tým, že študenti sa pokúšajú napodobniť filmové triky pána Zemana. A ešte jeden nápad tvorcov je dojímavý - natáčania scény s mamutom sa zúčastnili pôvodní detskí herci. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Milý dokument odpovídající pověsti činností kolem Muzea Karla Zemana. Vhodný 8. díl DVD kolekce. Sem tam zajímavý postřeh, sem tam zprostředkovaná láska k tématu, sem tam zajímavý dobový materiál. A jako rozptyl funguje snaha o zopakování některých trikových sekvencí. Jedinou zásadní chybou je klasicky výstup arogantního Kamila, který si nevidí do úst a glosuje některé události tak, jak mu zobák narost, což ničemu neprospívá. To ať si chlapec ponechá mezi své kumpány, kteří mu za to rádi zatleskají. ()

Reklama

SimpanzJi 

všechny recenze uživatele

Od dokumentu jsem hodně očekával. Zemana mám jako trikového mistra filmu moc rád, a právě proto jsem se na MFDF Ji.hlava 2015 vydal do kina. Bylo narváno, a mám pocit, že do kina posledních pár desítek lidí ani nedostalo. Respektive po 10 minutových reklamních spotech konečně začal očekávaný dokument, žasnul jsem. Bylo to pěkně zpracovaný, super "zpovědi" Tima Burtona a hlavně nadšeného Terryho Gilliama, který sám přiznal, že ze Zemanových filmů dost rozkradl. Pěkně to přecházelo z dokumentu do přítomnosti, kdy studenti zkoušeli napodobit Zemanovu tvorbu. Super. 31. 10. 2015 ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Dokument věrně přibližuje život i dílo legendárního filmaře a animátora prostřednictvím rozhovorů s jeho nejbližšími, ukázek jeho tvorby, historických záběrů z natáčení a soudobou demonstrací technik trikového filmu. Pozitivisticky tónované vyprávění mi celkově přišlo lehké, laskavé a jen místy až příliš čecháčkovské. 8/10 [KVIFF 2015] ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dívám-li se dnes na některé z jeho filmů, dýchá na mě kouzlo plné krásných dobrodružství. Uměl pěkně zpopularizovat poetickou metodou verneovský svět. Někdy mám pocit, že pro tentokrát čas jakoby jeho filmům naopak kvalitu přidal. Díky jeho představivosti a nevyčerpatelné tvůrčí fantasii přibylo do fondu světové kinematografie několik nezapomenutelných filmů. Zcela zjednodušeně z tohoto pohledu je jasné, že režisér a animátor Karel Zeman pro mě znamená jakési filmové slunce mého dětství. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Nejlepší poklonu skládá Zemanovi další režisér Terry Gilliam: „Budu se muset na jeho filmy podívat znovu, abych zjistil, co všechno jsem od něj vlastně ukradl. Mám pocit, že od něj čerpám neustále." (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama