Reklama

Reklama

Uprostřed turistické sezóny jsou na francouzské Riviéře postupně zastřeleni tři muži. Případem je pověřen inspektor Carella, který se při vyšetřování setkává se svou bývalou přítelkyní. Nic nenasvědčuje tomu, že by vraždy spojoval nějaký motiv. Ale řádění neznámého vraha pokračuje. Vyšetřování zavádí Carellu do hluboké minulosti obětí... Bez motivu je druhým filmem francouzského režiséra Philippa Labroa. Šťastně sáhl po známé předloze amerického spisovatele Ed McBaina a jeho slavném detektivovi Carellovi, jehož výraz charismatický Jean-Louis Trintignant dokonale naplnil. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo celkom slušná kriminálka, v žiadnom prípade však nie Giallo . Malo to v sebe časti ktoré mi prišli pomerne hluché a nudné, miestami až ťažké. Musel som neraz pátrať kto s kým a čo sa deje, ale keď opomeniem tieto fakty musím uznať že bol scenár napísaný celkom dobre. Dlho predlho nepustil film žiadne indície. Hádal som vraha na slepo. A ako inak, neuhádol som ho. Postupne tak od 3/4 už vypúšťali takmer všetko, až sa mi to zdalo prehnane rýchlo. Potom už na vraha dôjde úplne každý. Názov tomuto filmu sedí ako uliaty keďže to dlho ide bez "bez motívu" bez indícií bez stôp. S pomocou kvílivého soundtracku Ennia Morriconeho dávam ***. ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Snímek "Bez motivu" je nekompromisní atmosferický detektivní thriller na hranicích s giallo žánrem, který zrovna v té době zažíval svůj největší boom v Itálii. Jeho vliv je na něm velmi dobře vidět (vraždy, které na první pohled nic nespojuje; maniak řádící tentokrát s puškou; silná audio-vizuální stránka; propojení detektiva s vraždami atd.), ale protože jde o film francouzský, tak obsahuje i prvky typické pro Francouze. Ve výsledku tak jde o místy až mysteriozní thriller, který navíc ozdobil italský génius Morricone. PS: Pro mě jako velkého giallo harcovníka byl onen motiv a rozuzlení příběhu po poskytnutí informací jasný třetinu před koncem filmu. Ale i přes to jsem hltal každý další záběr. 4,5* ()

Reklama

Svata 

všechny recenze uživatele

Celý fim začíná vraždou bohatého muže. Policie, je bezradná, vražda, zdá se nemá motiv. Pak přijdou další vraždy, stejným způsobem. Vrah používá, zákeřně, výkonnou pušku s tlumičem. Příběh se začíná rozbíhat, první stopy vedou k záhadnému seznamu jmen. Spojitost mezi nimi je ale stále nejasná. Náhodné setkání elitního detektiva se svou bývalou milenkou by mělo rozplést nitky celého případu. Šokující závěr celé, ve Francii přezdívané, éry syrových detektivek bere dech... (Svata) ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Fajn kriminalka s dobrou atmosferou, od urciteho momentu lehce predvidatelnou, presto neurazejici zapletkou a misty vse ostatni triumfujici i prebijejici Morriconeho hudbou. Neznam bohuzel predlohu a presnou literarni stylizaci hlavniho hrdiny. Snad proto cynictejsi strance meho ja prisel vykon hlavniho predstavitele v ramci jeho ztvarneni "inspektora tvrdaka s dabelsky presnou muskou, co trefi nepritele svym revolverem pres pulku mesta, kolegum nikdy nezodpovi zadny dotaz a moc rad si myje ruce" lehce usmevny. Ale kazdopadne se jednalo o velmi sympatickou a beze sporu prijemnou detektivni zabavu ze stare filmove skoly. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Určitě kvalitní kriminálka, ale mohla by být více rozvedena z hlediska strachu obyvatel z neznémého střelce. Jinak hudba typicky jednoduchá, ale učinná jak to v těchto letech u francouzsko-italských filmů bývá zvykem. Postava hlavního policajta taky bohužel nebyla trošku podrobnější a jeho závěrečné rozhodnutí jsem nepochopil vůbec. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach francúzskeho mesta Nice. (dyfur)
  • Julie si ve svém bytě hraje s hračkou, známou v sedmdesátých letech jako Space fidgit. Dnes už není prakticky k sehnání, dochovaly se velmi vzácně. (nocturne)
  • Zbraň použitá střelcem je francouzská samonabíjecí malorážka „Unique X-51 bis“ zbrojovky MAPF. Malorážky tohoto typu byly skutečně vybaveny již v základu závitem pro tlumič. (nocturne)

Reklama

Reklama