Reklama

Reklama

Citizenfour: Občan Snowden

  • Česko Citizenfour (festivalový název) (více)
Trailer 1

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (121)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů poslední doby a to z několika důvodů: 1) S odstupem času víte, že sledujete z historického pohledu docela podstatné momenty a vidíte, jak to vlastně všechno začalo (téma); 2) Sledujete z velké části jádro celé události, tedy těch pár dní, kdy spolu Snowden, štáb a pár novinářů strávili v Hongkongu, resp. vidíte právě ty podstatné rozhovory, kde Snowden obhajuje svoje stanovisko a sděluje své motivy, než to přítomní novináři pustili do světa (zpracování/forma); 3) Samotná osoba Edwarda Snowdena, která je sama o sobě dostatečně zajímavá, aby dokument utáhla (a je zcela nepodstatné, že se jeho motivace mohou jevit jako čistě naivní a skautíkovské). [==] Právě tyto tři důvody (+ kdo taky nemá rád konspirace, že?) činí ze Citizenfour ojedinělý počin narozdíl od mnoha jiných dokumentů, kterým něco schází, nebo nejsou na takové úrovni - ať už kvalitním zpracováním, tématem či ústřední postavou. P.S. Po zhlédnutí Citizenfour si už nepřipouštím, že by realita byla tak zlá. Ne, je ještě horší. ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

V podstate súhlasím s užívateľom David´82. Plno hluchých, nepotrebných scén, ktoré nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. Až ku koncu je dokument omnoho lepšie spracovaný. Taktiež sa toho v celku ani veľa nepovie, len sa niečo začne a nerozvedie sa to. Ak ani nechceli nič veľmi podrobnejšie rozoberať a len dať do pozornosti problémy, tak aj tak by kvalita dokumentu bola lepšia, ak by sa stopáž skrátila na cca.30 minút. ()

Reklama

Dharter 

všechny recenze uživatele

Mě tedy a dalších zhruba 1,2 miliónů lidí (=> lidí, kteří mají „závadové“ informace v myšlení) z celé Evropy, sleduje nějaká mocná ver beige, které slouží i americký potus (prezident)? Opravdu? Snowden je fajn týpek, a té verbeži vzkazuju toto. :) ✔ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

To že jsi paranoik ještě neznamená, že tě nesledují aneb střez se požárního alarmu... (ne)Konspirační thriller par excellence formou nedotaženého dokumentu. Chápu, že když začínali natáčet, tak ještě nemohli vědět, kam přesně se to vyvine a co vše to rozpoutá, ale to neospravedlňuje špatnou dramaturgickou práci "ve střižně" při kompletaci. Možná to chtělo větší odstup než rok a něco, možná méně témat. Je to totiž tak trochu o Snowdenovi, ale ne tak úplně. Je to tak trochu o fenoménu whistleblowerovství, ale ne tak úplně. Je to tak trochu o vynesených materiálech, ale ne tak úplně. Je to tak trochu o morálních a etických problémech, co vše zveřejnit/zatajit, ale ne tak úplně. Je to tak trochu o utajených vládních programech, ale ne tak úplně. Je to tak trochu o práci investigativních novinářů a médií obecně, ale ne tak úplně. Je to tak trochu o všem z tohoto ranku, protože se nakousne kde co, ale jen málo se toho skutečně řekne a ještě méně toho, co bychom (mezitím) nevěděli odjinud. Nic z výše uvedeného ovšem neznamená, že by to bylo špatné či nezajímavé. Pouze je to promrhané spíše než co jiného, protože být takto "naživo" u bezprecedentního zdroje během (i po) historické události, to si říká o mnohem více, než v tom Laura Poitras nalezla. Bojí se totiž položit Snowdenovi otázky na tělo; to za ní museli učinit až jiní. PS: Citizienfour je učebnicový příklad toho typu dokumentů, u kterých se často (a lehce) zaměňuje „zásadnost“ zvolené události/tématu se „zásadností“ dokumentu jako takového. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Až sa čudujem, že tento kontroverzný dokument dostal Oscara !? Edward Snowden vyzerá ako „bonzák” , pričom nie je, urobil dobrú vec, čo autenticky zachycuje film režisérky Laury Poitras, keď vyniesol von, kľúčové informácie, ktoré preukázali, že americká The National Security Agency, t.j Národná bezpečnostná agentúra - informačno - bezpečnostná služba v USA odpočúva milióny telefonických hovorov, číta SMSky, to sa nedeje len v Spojených štátoch, ale aj napríklad v Číne,... Dianie sa datuje k dátumu : 20.5.2013, keď priletel z Havaja do Hongkongu, po niekoľkých dňoch prišli novinári z The Guardian, postupne začal Snowden odhaľovať citlivé informácie, dokumenty, pričom taktiež vyšla najavo „whistle - blowerova” totožnosť. Snowden sa vyrozprával, je toho požehnane, jednak program PRISM, ďalší program TEMPORA, alebo že USA majú odpočúvacie zariadenia v budove diplomatického zastúpenia Európskej únie vo Washingtone a pri OSN, v tých istých budovách sa NSA napojila na počítačovú sieť, čiže sleduje všetku komunikáciu pracovníkov; Európania sú v príslušných dokumentoch zo septembra 2010 explicitne uvedení ako cieľ (sledovacieho) útoku. Okrem toho je pravdepodobné, že NSA (prinajmenšom donedávna) odpočúvala aj ústredné budovy EÚ v Bruseli. Podľa štatistík, ktoré mal k nahliadnutiu nemecký týždenník Der Spiegel, poukazujú v normálnych dňoch až na 20 miliónov telefónnych spojení a 10 miliónov internetových dátových dát smerujúcich z Nemecka. Na Štedrý večer, roku 2012 preverili a uschovali Američania okolo 13 miliónov telefónnych spojení a 7,5 miliónov dát z internetových spojení. V špičkových dňoch ako 7. januára 2013 preverila americká tajná služba okolo 60 miliónov telefónnych spojení. Snowden musel po tomto tak, či tak zdrhnúť, vziať nohy na plecia, AZYL dostáva v Putinovom Rusku. Už dlho som nevidel dokument, ktorý má takúto neuveriteľnú výpovednú hodnotu, ako táto vec od L. Poitras, je to silná káva už v tom, že po 11. septembri 2001 sa táto sledovacia služba ešte brutálnejšie zintenzívnila, že si predstaviť žiť v “Krajine Policajtov”, nie je nič, čo by sa mi asi páčilo ? Amerika sú LOTRI, ktorí majú človeka maximálne prečítaného od hlavy po päty, je to hnusná krajina, ktorá si dovolí úplne všetko, na čo si len tak pomyslí... PS : Uvidím, ako sa k veci postaví filmár OLIVER STONE, ktorý chystá filmové spracovanie o Edwardovi Snowdenovi, SNOWDEN, ktorý sa má do kín dostať o pár mesiacov s Josephom Gordonom - Levittom, ale najmä, či prichádza do úvahy CENZÚRA ? Ale myslím, že Stone je natoľko skúsený tvorca, že bude chcieť povedať pravdu ... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Názov dokumentu vychádza z prezývky, ktorou prvý krát v roku 2013 Snowden kontaktoval režisérku Lauru Poitras. Štvorka odkazuje na predchádzajúcich troch mužov, ktorí sa pred Snowdenom pokúšali odhaliť praktiky NSA. Ich mená sú Thomas Drake, William Binney a J. Kirk Wiebe. (Real Tom Hardy)
  • Laura Poitrasová musela tento film editovat v Berlíně, protože se bála, že by její dokument byl zabaven americkou vládou. (Leopard105)

Související novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno